Slovenija

Rop in Pahor za 'glas proti'

Ljubljana, 23. 09. 2005 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Anton Rop (LDS) in Borut Pahor (SD) volivke in volivce pozivata, naj se udeležijo referenduma.

referendum RTV - predčasno glasvanje
referendum RTV - predčasno glasvanje FOTO: Dare Čekeliš

"Glas proti" je glas za svobodo medijev, javno televizijo, demokracijo in nenazadnje za razvoj, je poudaril Rop in dodal, da je predreferendumska kampanja v zadnjem mesecu pokazala na nekatere dimenzije zakona, ki pred tem niso bile izpostavljene v takšni meri. Po njegovih besedah se je pokazalo, da je velik del slovenske kritične in strokovne javnosti, ki se ukvarja z mediji, proti zakonu. Da v smislu urejanja javne RTV pomeni korak nazaj, so menili tudi praktično vsi strokovnjaki iz tujine, katerih mnenje so uspeli pridobiti, je dejal Rop in dodal, da je proti zakonu zelo velik del slovenskih civilno-družbenih gibanj, pa tudi bivši in sedanji predsednik države.

Anton Rop in Borut Pahor sta PROTI
Anton Rop in Borut Pahor sta PROTI FOTO: POP TV


Rop je tudi menil, da argumenti privržencev zakona ne držijo oziroma so zelo slabi. Omenil je znižanje RTV naročnine, po drugi strani pa uvajanje novega televizijskega kanala, kar bo povečalo stroške. Prepričan je tudi, da ne zdrži teza, da bo nov zakon o RTVS prinesel boljši program. "Zakon v nobenem smislu ne pomeni izboljšanja programske sheme, tudi zato, ker skozi velika vrata vpeljuje v upravljavsko strukturo, programski in nadzorni svet, politične funkcionarje". Ti bodo upravljali z RTVS in hkrati kreirali program," je poudaril Rop. Pričakovati, da bodo politični funkcionarji izboljšali program, pa se mu zdi iluzorno in v to ne verjame.

Pahor: Zakon je slab

Pahor je pojasnil, da se za skupen poziv s predsednikom LDS ni odločil, ker bi spremenil svoje načelno stališče do referenduma nasploh, ki je po njegovem namenjen za odločanje o najbolj odločilnih dilemah družbe in države. Vendar pa meni, da je novi zakon o RTVS slab in ga je treba na referendumu zavrniti. "Neuspeh nasprotnikov zakona bi pomenil, da se z ljudsko voljo dolgoročno zacementira možnost odločilnega vpliva politike na javno RTV," je dejal Pahor in dodal, da se bo tej skušnjavi težko uprla vsaka oblast, leva ali desna.