Slovenija

Rop Drnovška ni obvestil

Ljubljana/Celje, 20. 06. 2007 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sum Sovinega nezakonitega prisluškovanja mobilnim telefonom od 1999 do 2005 naj bi preiskala policija in vrhovno državno tožilstvo.

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je na novinarski konferenci po današnji seji vlade predstavil četrto vmesno poročilo delovne skupine za oceno dela Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA) na področju zakonitosti dela Sove. "Ugotovitve poročila kažejo na utemeljen sum nezakonite uporabe opreme za nadzor mobilnim GSM telefonom v Sloveniji v obdobju med letoma 1999 in 2005," je dejal Hajdinjak.

'Priročna' prisluškovalna naprava
'Priročna' prisluškovalna naprava FOTO: POP TV

Vlada bo poročilo poslala vrhovnemu državnemu tožilstvu in upravo kriminalistične policije zaprosila, da pristojni organi preiščejo sum nezakonite uporabe opreme Sove za nadzor mobilnih komunikacij.

Podrobnosti iz poročila še neznane

Sum ilegalnega prisluškovanja mobilnim telefonom: Halo, Sova tukaj!
Sum ilegalnega prisluškovanja mobilnim telefonom: Halo, Sova tukaj! FOTO: POP TV
Kot je dejal Hajdinjak, o vsebini poročila podrobneje ne more govoriti, ker je označeno s stopnjo tajnosti: "V njem je namreč veliko konkretnih podatkov, v interesu preiskave pa ni, da bi v tem trenutku postali javni."

Tudi prejšnja tri poročila so bila prvotno označena s stopnjo tajnosti, vendar je bila ta oznaka na sejah vlade umaknjena, tako da so bila potem dostopna javnosti. Vendar je Hajdinjak prepričan, "da bodo pristojni organi obvestili javnost o rezultatih same preiskave".

Dejal je, da ne more povedati, koliko poročil bo še. "Težko bi rekel, kdaj se bo zadeva končala, v našem interesu pa je, da nepravilnosti, ki so se dogajale, odpravimo in da so tisti, ki so za to odgovorni, primerno sankcionirani s strani ustreznih organov".

Tanko (SDS): Ropove izjave - dogovorjene laži


Jože Tanko: Rop je aktivno sodeloval pri zlorabah
Jože Tanko: Rop je aktivno sodeloval pri zlorabah FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je danes trditev Antona Ropa (SD), da je Sova s prisluškovanjem izvedela, da naj bi se takrat še opozicijski voditelj Janez Janša in predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader telefonsko dogovarjala za incident v Piranskem zalivu, označil za "očitne laži, ki so dogovorjene in predvsem politično motivirane". Teh trditev namreč po navedbah Sove ni nikjer v njenih arhivih in tako ne držijo," je dejal Tanko.

Komunistična celica pod nadzorom SD?

Gantar odpovedal in sklical komisijo

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavel Gantar (NP) je nujno sejo komisije, sklicano za prihodji torek, na kateri bi obravnavali obveščevalne informacije, s katerimi je Sova leta 2004 razpolagala v zvezi z mejnimi incidenti v Piranskem zalivu in s katerimi je seznanjala takratnega predsednika vlade Ropa, odpovedal. Za isti dan in isto uro pa je ponovno sklical nujno sejo z vsebino in naslovom točke, kot ga je predlagala poslanska skupina SDS, so sporočili iz komisije.

Kot je dejal Gantar, so zahtevali obravnavo s "točno takim naslovom", tako da bodo zdaj na seji obravnavali točko z naslovom, kot so zahtevali. "Bil je bolj nesporazum kot kaj drugega," je dejal Gantar.

Poslanska skupina SDS je v ponedeljek na komisijo naslovila zahtevo za sklic nujne seje komisije, na kateri naj bi obravnavali Ropovo izjavo.

"Če pa bi Sova na osnovi zakona dejansko karkoli zaznala, bi morala to navesti v svojih poročilih in o ugotovitvah nemudoma obvestiti predsednika vlade in vse, ki jih je dolžna obvestiti," je povedal Tanko. Prav tako naj bi Rop, "če je dobil takšne informacije," po Tankovem mnenju "takoj ukrepati in izpeljati vse ukrepe za zaščito slovenske integritete". „Ker nič od tega ni storil, pomeni, da tega dela svoje premierske naloge ni opravil zadovoljivo,“ je opozoril Tanko.

Sicer pa informacije, ki jih je Rop predstavil javnosti, po Tankovem mnenju samo še dodatno utemeljujejo, da Sova ni delovala zakonito in da je „znotraj agencije obstajala še posebna tajna skupina, ki je očitno delovala pod nadzorom SD, kot naslednice nekdanje komunistične partije“. Ta del je najbrž tudi pripravljal naloge, poročila in tudi izmišljene konstrukte za nalogodajalca, je dejal.

Rop naj bi aktivno sodeloval pri zlorabah

Ropove izjave po Tankovih besedah pritrjujejo tudi temu, da je komunikacija med njim in Sovo potekala mimo uradnega, predpisanega in z zakonom določenega načina delovanja Sove. "Kaže, da se je morda zgodilo še marsikaj nepojasnjenega in to daje dodatno razmišljanje, da je poslanec SD tudi aktivno sodeloval pri zlorabah Sove v politične namene in pri obračunavanju s političnimi nasprotniki," je dejal vodja poslanske skupine SDS.

Poslanec SD in nekdanji predsednik vlade Anton Rop: Tanko mu očita, da je sodeloval pri sistematičnem kršenju človekovih pravic in demontaži pravne države
Poslanec SD in nekdanji predsednik vlade Anton Rop: Tanko mu očita, da je sodeloval pri sistematičnem kršenju človekovih pravic in demontaži pravne države FOTO: POP TV

„Vsa teža politične laži tako pade na SD in njenega predsednika Boruta Pahorja,“ je povedal Tanko, po mnenju katerega gre za „evidentno kršenje zakonitosti, demontažo pravne države in kršenje varstva človekovih pravic, klevetanje, sistematično sprožanje škandala mednarodne razsežnosti, čemur bi se morala upreti vsaka resna stranka“.

Dokler se v SD ne odzovejo in opredelijo do nezakonitega delovanja Sove in Ropa, po Tankovih besedah „kaže na to, da gre za načrtovano in koordinirano akcijo. Da gre za akcijo širše dimenzije, kaže tudi seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je sicer sklicana na pobudo SDS, vendar pod popolnoma drugačnim naslovom, kot ga je ta predlagala, je še pojasnil. Tako je očitno tudi pri delu komisije prišlo do zlorabe in potvorbe,“ je dodal Tanko.

Potrč (SD): Ugotovitve prepustiti pristojnim organom

Miran Potrč: Prilivanje ognja pregretim političnim razmeram
Miran Potrč: Prilivanje ognja pregretim političnim razmeram FOTO: Dare Čekeliš

Na obtožbe se je odzval vodja poslanske skupine SDS Miran Potrč, ki je Tankove izjave označil za "neodmerjene in žaljive", s katerimi naj bi "prilival olja na ogenj že tako pregretim političnim razmeram".

Potrč je v sporočilu za javnost pozval Tanka "in vse, ki že vnaprej razsojajo", naj vprašanja o delovanju Sove "končno prepustijo v oceno pristojnim organom". Dosedanje ugotovitve o domnevnih nezakonitostih in kaznivih dejanjih naj bi po Potrčevem mnenju šele tako bile brez "prizvoka političnih spletk in obsodb brez dokazanih dejstev".

Predsednik države Janez Drnovšek: 'O prisluškovanju nisem vedel nič.'
Predsednik države Janez Drnovšek: 'O prisluškovanju nisem vedel nič.' FOTO: POP TV

Drnovšek pravi, ni vedel nič

Janez Drnovšek je po današnjem obisku občine Celje povedal, da je "zelo presenečen" nad domnevnim prisluškovanjem Sove, ki naj bi leta 2004 prisluškovala pogovorom predsedniku opozicijske SDS Janezu Janši in hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Na vprašanje, ali ga je takratni premier Anton Rop seznanil o domnevnem prisluškovanju, je Drnovšek odgovoril, da o tem ni vedel nič.

Doslej ugotovljene kršitve

Vladna delovna skupina za nadzor delovanja Sove je vladi prvo vmesno poročilo predstavila aprila. Takrat je delovna skupina ugotovila, da je SOVA že osem let kršila 55. člen zakona o Sovi, ki se nanaša na predajo dokumentarnega gradiva Arhivu Republike Slovenije.

V drugem, majskem poročilu, je bilo ugotovljeno, da Sova razpolaga tudi s sredstvi "črnega fonda", ki niso proračunskega izvora, prihajajo iz tujine in s katerimi se posluje izključno gotovinsko. Med spornimi odlivi iz črnega fonda so stroški indijskega zdravilca za potrebe predsednika republike Drnovška, iz fonda za financiranje tajnih akcij pa so šla izplačila enemu od nekdanjih direktorjev Sove.

Iz tretjega poročila, ki so ga predstavili 24. maja pa izhaja, da je Sova v podjetje Webs, ki ga je ustanovila leta 2004, prelila polovico letnih sredstev iz posebnega fonda. V času od 21. julija 2004 do 29. junija 2005 je za ustanovitev in delovanje podjetja izplačala 10,9 milijona tolarjev. Agencija v veljavni zakonodaji nima pravne podlage za ustanavljanje ali soustanavljanje podjetij v Sloveniji.

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRN V PETI
21. 06. 2007 16.15
Mojstri izmišljanja najbolj nelogično izpeljivih zarot, alias komunajžarji. A ste že pomislili na to, kdaj so se incidenti začeli? Se še spominjate tuđmana in njegove zahteve po piranskem zalivu? Pa ne rečt, da je Janša že pred desetimi leti insciniral incidente. In to le zaradi volitev. Če bi jaz imel moč, da insciniram takšne incidente, v takšni minidržavi, bi naredil puč, ne pa se boril za tistih par odstotkov, da bi sestavil nestabilno vlado. Vidite, levaki, brez čuta za realnost. To je logična izpeljava. Ne pa bluzenje Ropa in propagandno papagajsko trobljenje agitpropovsekga hajzl papirja dnevnik. Bi pa zelo rad videl, če je država tako zelo pravna kot Rop in ostala leva drhal trdi. Ker potemtakem gre roparček sedet.
GnilaRozica
21. 06. 2007 15.34
No malasutra koliko gremo zdej stavit? Če si tako prepričan da ima rop prav lahko ponudiš komot kvoto, ki je malo višja od realne. Recimo 1.25.
malasutra@gmail.com
21. 06. 2007 15.12
primorec, vidim, da ti je fejst vroče.
Nilič
21. 06. 2007 15.10
Saj rop je že izustil eno neumno. V najboljšem primeru se je zlagal, kar je glede na njegovo klavrno politično kariero vsekakor možno. V najslabšem primeru pa so pod njegovo vlado prisluškovali državljanom Slovenije. Za to pa SOVA nima pristojnosti, vsaj uradnih ne. Pa še en nasvet remul18, glede malasutre. Never argue with an idiot,first he will drag you down to his level,then he will beat you with an experience!
malasutra@gmail.com
21. 06. 2007 14.55
remul, vidim, da si komajda polnoleten. daj, fante, odrasti malo, okej? ne ti tu preveč razpredat, ker si moraš prej malo ogledati realnost in jo tudi znati vsaj približno oceniti. skratka, mladenič, počakaj še malo in videl boš tisto, česar več kot očitno ne želiš videti. lahko pluvaš po ropu, kolikor hočeš, ampak tak bebec, da bi delal politični samomor nekdo, ki je v trenutno vodeči stranki po javnomnenjskih kazalcih, oseba, ki bo v prihodnji vladi gotovo minister, pa rop pač ni. tokrat se janša ne bo izmazal. sova vrača udarec. postregla mu bo z njegovim lastnim dosjejem. tistim, kar pravzaprav išče, toda ne najde (ko hara in hara in hara po sovi). janšev problem je tudi megalomanija. se je pač precenil. mislil, da se lahko spravi na vse, vključno s sovo. tik tak, tik tak
GnilaRozica
21. 06. 2007 14.16
malasutra pravi :grem stavit, da ima rop v rokah materialne dokaze (tonske in video posnetke), saj mu je povsem jasno, v kaj se je spustil, ko je obelodanil to žalostno resnico. koliko je kvota na stavnici? da še sam vidim če se splača stavit. Če je več kot 1.2, da Rop ni normalen, potem stavim ves svoj dnar.
neobremenjen_
21. 06. 2007 14.13
Jao. Par stvari v razmislek: a.): Zakaj Janša do sedaj še ni naredil NIČ v zvezi z odprtimi vprašanji okoli meje s Hrvaško? Zato ker ga Sanader drži za jajca z zaupnimi podatki. b.): Mar mislite da bi Rop storil politični samomor zgolj zaradi špekulacij? Gotovo obstajajo dokazi o dogovarjanju. c.): na Hrvaškem so letos se mi zdi parlamentarne volitve. Nič lepšega kot razkriti Sanaderja, in dokazati dogovore. - Tudi na drugi strani meje so interesi. Dajmo času čas. Dvomom da ima G. Janša moč, priti do podatkov ki jih imajo druge obveščevalne službe, da bi jih pravočasno uničil. Seveda s predpostavko da so se res zgodila, v kar pa ne dvomim, saj o tem tudi na Hrvaškem že vrabci čivkajo...
jsmazarot@email.si
21. 06. 2007 12.54
Če se pa nič ne naučite iz nje roko!
balon200
21. 06. 2007 12.51
Sove, spletke, obračuni, domobranci, napadanja, diskreditacije,....to ne zanima nikogar, posebej ljudi, ki končujejo šole in lade na splošno. Nas zanima prihodnost, izobrazba, Evropa, Svet...optimizem, službe, potovanja, družina, ..sreča in denar. Who gives a shit about Sova and your fuckin' stupid revansistic methods. To poslušamo že zadnje pol leta, prej Strojani in nacistično poniževalno obravnavanje Romov, še pred tem kriminalni prevzemi Dela, Mercatorja, RTVja,...kjer so se vsi zgražali in še danes se. Pejte domov kreteni, nasilni, nesposobni. Hočemo drug način, druge ljudi,...drugi filozofijo,..če hočete,..delamo in služimo itak navadni državljani. Rabimo torej samo upanje in prave smernice, ki bi jih morala kazati in vzodbujati vlada,...vse ostalo svojimi pridnimi rokami itak naredimo mi. Janša go home,....rabimo prave sposobne ljudi in ne temačne oblasti željne spletkarje, ki se ukvarjajo izključno z zgodovino namesto s prihodnostjo.
jsmazarot@email.si
21. 06. 2007 12.46
Zberi vojsko in ga vržite dol....samo, ne se čuditi, če boste brutalno poraženi s 3 strani!
balon200
21. 06. 2007 12.34
Janša go home ..... in ne vračaj se.
balon200
21. 06. 2007 12.26
Če bo vlada do volitev naslednje leto, naredila celo nekaj dobrega, bi utegnila na volitvah doseči kakih 10 procentov. Če pa kaže, da ne bo naredila nič oz. bo celo nadaljevala s svojimi kretenskimi zaostalimi potezami, potem je treba vladni tim z Janšatom na čelo enostavno zamenjati. Slovenija si v tem turbulentnem obdobju ne more privoščiti nekih začetniških diletantov za krmilom države. Povrh ti ljudje na vladi v družbo projecirajo nenavadno pokvarjene metode in nekako sprevržene vrednote. Njihova glavna projekcija je,..uspe tisti, ki preračunljivo in brezobrazno obtožuje, spletkari in tudi na silo jemlje, dodeljuje in zahteva,...ta je za njih heroj,..očitno. To je pa za družbo nenormalno narobe. Ta vlada mora pasti,..prej ali slej. Vsakršne, posebej konstruktivne nezaupnice,..ki jih ne bo težko sestaviti so na mestu. V Sloveniji moramo poskrbeti za pravi odnos, vrednote in pozitiven pogled na svet, tako posameznika (posebej mladega), kot za razvoj družbe in gospodarstva. Ne smemo dovoliti neki pohlepni bandi grabežljivcev, ki verjetno v svojem jedru tvori vsega 20 ali 30 revanšističnih ljudi,...da bo z vso svojo negativo vodila nas, našo družbo, otroke in konec koncev težko priboreno državo. Treba jih je skenslat,..čim prej in postaviti pozitivne temelje in prava vodila, svetilnike in upanje za mlade. Sove, spletke, obračuni, domobranci, napadnaja, diskreditacije,....to pa za dolgo časa pospraviti v omaro,..na podstrešju,...ali bolje v kleti.
Nilič
21. 06. 2007 10.44
No, jaz upam zanj, da bo kaj prikazal. Glede njegove politične kariere. Za človeka, ki uspe nekoč najuspešnejšo stranko popeljati na rob propada in iz utapljajoče barke nato zbežati drugam, ne bi ravno rekel, da ima za sabo ali pred sabo neko bleščečo politično kariero. Do predstavitve dokazov pa le misel: Videre est credere.
malasutra@gmail.com
21. 06. 2007 10.18
primorec, si pa naiven, če upaš, da rop ne bo postregel z materialnimi dokazi pri tako resni trditvi, kot jo je izrekel. ti kar upaj.... kmalu bomo videli in slišali. vendar bo rop ravnal po proceduri (ne kot janša, ki bleje o letalskih kartah, še preden uradno predstavi poročilo o delu sove). skratka, rop bo lepo pričal pred uradno instanco - parlamentarno komisijo in obelodanil dokaze. kaj boste pa potem? aja, rekli, da so dokazi zmontirani in ponarejeni. samo, kaj, ko vam nihče (razen redkih slepcev) ne naseda več. no, počakajmo. meni je že zdaj jasno, da česa takega iz pozicije, kot je ropova, ne rečeš, če nimaš dokazov v roki. saj ni nor, da bi tvegal svojo politično kariero za enega bednega janšo. ampak, halucinirajte še naprej, če vam paše. šestindvajseti junij (ko bo rop pričal), se bliža. kaj boste? izvedli atentat na kronsko pričo???? tudi to vas ne bo rešilo. dovolj ljudi je seznanjenih s to VELEIZDAJO.
Nilič
21. 06. 2007 10.11
A če je pa Rop nekaj rekel, pol je pa to zihr res. Naj predvaja posnetek, če ga je res poslušal. Pravljice nekako niso dovolj. Poleg tega ne se spuščat na malasutrov nivo, s toliko izkušnjami, kot jih ima tam spodaj, bo zagotovo vsakega raztrgal.
malasutra@gmail.com
21. 06. 2007 10.08
pkorosec, se takoj podpišem pod vse, kar ste povedali v svojem postu. spoštovanje:)
Uporabnik113189
21. 06. 2007 10.04
figa.mac, ali se ti ne zdi vse skupaj vsaj malce čudno? Direktor agencije SOVA je človek popolnoma privržen vladi. Kot direktor lahko agencijo postavi na glavo..No resnici na ljubo, to so tudi naredili..Problem je mednarodna javnost..TAM CURLJAJO PODATKI.. Predlagam, da vlada JJ&CO uvede mednarodni nadzor medijev..
malasutra@gmail.com
21. 06. 2007 10.00
tomi, kakšna, katera dejstva bi še rad? karkoli se ugotovi nepravilnega, škodljivega na strani janše in/ali njegovih ministrov, za vse boš rekel, da ni res. le kako to, da je na plano prišlo toliko zelo spornih in obremenilnih stvari, pa ni nič res? lepo te prosim. v dvanajstih letih vladavine lds seštevek koruptivnih afer zaostaja za niti triletno janševo oblastjo. takih stvari, kot je ta zadnja, ki pomeni VELEIZDAJO države, pa pri drugih SPLOH NI BILO IN NI. kaj bi ti sploh rad, tomi? da se smešim? res? ne vem, no, kdo se tu smeši. saj razumem, da si pristaš desnice. razumem tudi, da sovražiš komuniste (ki jih verjetno osebno nikoli nisi niti poznal, ker je to politična skupina, ki je že zdavnaj ni več), razumem lahko tudi, da si pristranski do belogardistov in nepravičen do partizanov. vse to lahko poskušam razumeti. pač gledaš na politiko izključno emocionalno, brez kančka racionalnosti. vendar, nečesa pa le ne razumem pri tebi in tvojih somišljenikih. pravite, da ste domoljubi. kakšni domoljubi pa ste, ko tako slepo zagovarjate janšo, tudi če obstaja zelo močan sum, da je insceniral incidente v piranskem zalivu v konspiraciji s sanaderjem zgolj zato, da bi prišel na oblast? je to domoljubno početje? izzivati oboroženi konflikt na meji s sosednjo državo, ki lahko hitro zdrsne čez rob? izpostavljati življenja ribičev? če je to domoljubje, dragi fantje, potem je škoda vseh nadalnjih besed. eno lahko mirno rečem: tokrat bodo stvari prišle na dan. rop je bil premier in je imel dostop do informacij, pomembnih za varnost države. sova je profesionalno opravila svoje delo za zaščito nacionalnih interesov in nehote pri tem zalotila janšo pri njegovih spletkah. grem stavit, da ima rop v rokah materialne dokaze (tonske in video posnetke), saj mu je povsem jasno, v kaj se je spustil, ko je obelodanil to žalostno resnico. kot je razbrati iz hrvaških medijev in od nekaterih visokih predstavnikov hrvaške politike, so nekateri te dokaze že videli. skratka, tokrat bodo stvari pač morale iti do konca in vsi bomo resnico jasno, v sliki in besedi, videli na lastne oči. tudi ti tomi. in tudi vsi ostali, ki tako na pamet tolčete po vseh, ki nismo janševi privrženci. meni je žal, ampak takšna stvar je še povsod in zmeraj politike za vselej pokopala. janša se je zaenkrat izmuznil pri orožarski aferi, jo dokaj poceni odnesel pri depali vasi, v tretje, žal, ne bo šlo. to, kar je naredil v piranskem zalivu, je absolutno preveč. to je VELEIZDAJA DRŽAVE. nič več in nič manj. sankcije za take stvari pa so jasne. arest in izgon iz politike. tako je. naj so ljudje še tako visoko v politiki, na videz še tako močni, pride dan plačila. spomnimo se hitlerja, miloševiča.... miloševič je končal svoje življenje tam, kjer si je s svojo umazano politiko zaslužil: v zaporu.
figa.mac
21. 06. 2007 09.56
Ljudje brez možganov,na take apelirata akterja te umazanije v Sloveniji; G.Drnovšek in G. Rop,ki jima prav nič ni mar dobrobit državljanov.Upam ,da bo z lažmi G. Rop prišel na oblast in vam postavil prišluškovalne naprave v WC,da bomo slišali, še kako kakate.G. rop si je nadel njegovo lažnivo in kipovsko krinko pred kamerami.GPahorja ni nikjer,zelo me skrbi,da kje premišljuje,katero infrastrukturo bi si bodoče izbral.Kot smo napovedali že od prestopih,smo se tega najbolj bali.Zgodilo se je leto triindevedeset,ko je nekdo v januarju napovedal, da bo Janša odfrčal.Zgodila se je Depala vas.Vsi vemo, da je takrat agent NM, rovaril v vojski in ni bil civilist.Danes se piše leto 2007 in se uporabljajo iste metode za odstranitev istega človeka.Samo ljudje BREZ MOŽGANOV ne vidijo kaj se dogaja.Gospod Drnovšek hodi po Sloveniji in ščuva SLS.Gospa Spomenka Hribar je zadolžena za DESUS.Perfektna uskladitev.Za nas navadne državljane pa nikogar nič ne briga.Neodvisno sodstvo ,ker jim je G.Janša znižal plačo,bo mlelo po svoje.V naši domovini se lahko nekomu prisluškuje,čeprav je nezakonito in z vsako logiko skregano,pa zato krivci ne bodo odgovarjali.Povrhu tega še lažejo.V taki domovini ne bomo živeli.Ne bomo se selili,šli bomo na volitve in opravili svojo dolžnost.
M.U.K.
21. 06. 2007 09.53
Dejstvo je, da je to veleizdaja. Hudo kaznivo dejanje. Če se to je to res dogajalo (dogovarjanje o incidentih), potem imajo zapise o temu vsaj še hrvaška, američani, britanci in še kdo. Janša bi s tem dokazal ne samo, da je osebnostno neprimeren (kar nas vedno več ve), temveč tudi nesposoben. Ljudje pa moramo bolj aktivno začet izražat nestrinjanje z mafijskimi botri, ki vladajo.