Slovenija

Mama napadenega učenca: Psihično je popolnoma na tleh

Brežice, 11. 06. 2024 06.20 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.K., M.S.
Komentarji
0

Na Osnovni šoli Velika Dolina se je zgodil resen incident. Učenec je napadel in udaril sovrstnika, ki je pristal v brežiški bolnišnici in tam ostal čez noč. Mama dečka pravi, da si njen sin po napadu ne upa več vrniti v šolo. Ravnateljica osnovne šole Anja Zevnik pravi, da se počutijo nemočne, starši pa so učence zadržali doma – od 130 otrok so v šolo prišli le štirje. Župan Ivan Molan pravi, da ne gre za osamljen incident in da ima občutek, da Policija romskega nasilja ne obvladuje več.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Incident na osnovni šoli
    02:50
    Iz SVETA: Incident na osnovni šoli
  • Iz 24UR: 14-letnik napadel 15-letnika
    03:38
    Iz 24UR: 14-letnik napadel 15-letnika

 

Ravnateljica osnovne šole Anja Zevnik je za 24ur.com povedala, da je v ponedeljek nekaj čez 7. uro zjutraj učenec vstopil v učilnico 9. razreda in udaril enega izmed učencev. "Ko se mu je napadeni učenec umikal, ga je še porinil, tako da je zadel ob rob mize in utrpel dodatne poškodbe. Nemudoma smo oskrbeli poškodovanega učenca, nasilneža pa smo odstranili iz šole," je pojasnila. 

Ravnateljica je pojasnila, da je učenec, ki je bil napaden, čez noč ostal v bolnišnici, kakšno je njegovo trenutno stanje, pa ne ve. Napadalec ima medtem prepoved obiska šole oziroma prilagojen način poučevanja.

Dodala je še, da v šoli vedno ukrepajo v skladu z zakonodajo in protokoli. "O dogodku smo takoj obvestili reševalce, Policijo in otrokove starše. Obvestili smo tudi ministrstvo za izobraževanje, ki je z romsko problematiko na naši šoli že bilo seznanjeno in smo skupaj že reševali situacije. Na šoli imamo tudi zunanjo sodelavko, ki v okviru CSD skrbi za Rome," je povedala.

Kot še pravi, so jih starši obvestili, da bodo danes učence zadržali doma, saj so pretreseni enako kot zaposleni. Od 130 učencev so v šolo prišli le štirje. "Na šoli so incidenti, v katere so bili vpleteni Romi, že bili in reševali smo jih s pomočjo CSD-ja, Policije, ministrstva, inšpektorata ... Žal ugotavljamo, da smo izčrpali vse pravne in zakonske možnosti ukrepanja, a smo pri vsem tem zelo nemočni," pravi. 

Pretep v šoli
Pretep v šoli FOTO: Shutterstock

Za oddajo Svet na Kanalu A je spregovorila mama poškodovanega fanta. Kot je povedala, je njen sin sedel na stolu v učilnici, ko ga je napadel 14-letnik. Zaradi udarca je padel, ko se je skušal vstati, pa je prejel še en udarec. Zaradi poškodb glave so ga odpeljali v bolnišnico. 

"Na glavi ima več kot pol čela prerezanega oz. počenega, zraven pa še eno manjšo ureznino po čelu," je dejala. Pojasnila je, da sta njen sin in napadalec v preteklosti že imela manjše konflikte, ki pa se niso stopnjevali, zato napada ni pričakoval. Zdaj si v šolo ne upa več. "Rane se bodo zacelile, ampak psihično je pa čisto sesut." 

Župan: Občutek imam, da policija tega ne obvladuje več

Po besedah župana Ivana Molana ne gre za osamljen primer ne na šoli, ne na splošno v občini. Pravi, da se počutijo nemočne, strah je tudi domačine, saj se po njegovih besedah dnevno soočajo s krajami in nasiljem, stvari pa so po njegovi oceni ušle izpod nadzora. "Ljudje ne zaupajo več Policiji," je dodal.

Prav zaradi porasta kaznivih dejanj posameznih Romov bodo sklicali tudi izredno sejo občinskega sveta s predstavniki pristojnih institucij. Občina je namreč z zakonodajo omejena na področju zagotavljanja varnosti.

Na občinski seji so zahtevali, da v torek pred šolo pride policijska patrulja, hkrati pa so zagotovili še dodatnega varnostnika. Za varnost bodo skrbeli do konca šolskega leta. "Policija pravi, da je vse pod kontrolo, a občutek imam, da Policija več ne obvladuje tega," je povedal župan.

Vsem, ki jih je napad v šoli pretresel, bo Zdravstveni dom Brežice zagotovil tudi psihološko pomoč. 

Gre za zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zakon o socialnovarstvenih prejemkih, zakon o urejanju trga dela, zakon o varstvu javnega reda in miru ter zakon o voznikih.

Župan je spomnil, da so župani 11 občin jugovzhodne Slovenije zbrali podpise več tisoč državljanov in v državni zbor vložili pobudo za spremembo zakonodaje, vendar so bili zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi do konca leta 2023 pripravila boljše predloge spremembe zakonodaje, a do danes se ni zgodilo nič. Kje se je zataknilo, smo vprašali pristojna ministrstva, na njihove odgovore še čakamo. 

Policija: Poškodovani učenec je potreboval zdravniško pomoč

Na Policiji so potrdili, da so v ponedeljek zjutraj obravnavali medvrstniško nasilje na eni izmed osnovnih šol v okolici Brežic. "Poškodovani učenec je moral iskati zdravniško pomoč. Na primer so se v šoli takoj odzvali in o tem obvestili policiste, ki preiskujejo primer zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe," pojasnjujejo.  

V uredništvo smo sicer prejeli fotografije poškodovanega osnovnošolca, ki jih zaradi varovanja osebnih podatkov ne bomo objavili. Novinarji so Policijo prosili za komentar glede resnosti poškodb, saj je iz fotografij videti, da ni šlo zgolj za modrico ali prasko. "Obstaja klasifikator, po katerem zdravstveno osebje določi stopnjo poškodb," so pojasnili na Policiji in dodali, da na kvalifikacijo ne morejo vplivati.  

Policisti so na novinarski konferenci pojasnili, da so opravili več razgovorov, ob prisotnosti staršev so zaslišali tudi mladoletnega osumljenca. 

Poudarili so, da obsojajo vsakršno nasilje in da se na vsako prijavo tudi odzovejo. "Izvedemo tudi aktivnosti iz naše pristojnosti in ukrepe za zagotavljanje varnosti otrok tako smo storili tudi v tem primeru – ne glede na to, kdo so osebe v postopkih.  O preiskavah obveščamo pristojne službe, na različnih ravneh pa izvajamo vrsto preventivnih aktivnosti z namenom preprečevanja deviantnih ravnanj," je povedal višji samostojni inšpektor Željko Hvalec.

Željko Hvalec
Željko Hvalec FOTO: PU Novo mesto

Na kritike, da se občani ne počutijo varno, je Hvalec odvrnil, da pri stanju varnosti na območju Policijske uprave Novo mesto ni večjih odstopanj. "Tako pri prekrških kot tudi pri kaznivih dejanjih ne," je pojasnil. 

Na pobudo PP Brežice je bil letos v Občini Brežice ustanovljen tudi varnosti sosvet, ki predstavlja skupni projekt sodelovanje PP Brežice in Občine Brežice. Hvalec pojasnjuje, da varnostni sosvet sestavljajo različni deležniki, ki lahko prispevajo k večji varnosti. 

In kakšna kazen bi lahko doletela mladoletnega storilca? Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra na PU Novo mesto je pojasnil, da za mladoletne osebe veljajo posebni pogoji iz kazenskega zakonika, odvisno od starosti. "Načeloma gre za denarno kazen ali kazen zapora do enega leta, vendar pa se mladoletnike obravnava po posebnem režimu. To je potem odvisno od sodišča, kako bo ukrepalo," je povedal.