Slovenija

'Rdeča linija ni samo pri kriminalu, treba je iti v šolo in na delo'

Ljubljana, 24. 08. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER, M.V.
Komentarji
0

O romski problematiki na območju jugovzhodne Slovenije sta tokrat v studiu 24UR ZVEČER govorila tudi župan Ribnice Samo Pogorelc in predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc. Ribniški župan je poudaril pomen sprejetja nove zakonodaje, medtem ko je Muc izpostavil, da je treba ločevati skupnost od posameznikov, ki so prestopili rdečo črto. Strinjala sta se, da je treba vložiti dodatne napore v integracijo romskega prebivalstva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Samo Pogorelec in Jožek Horvat Muc o romski problematiki
    10:38
    Iz 24UR ZVEČER: Samo Pogorelec in Jožek Horvat Muc o romski problematiki
  • Iz 24UR ZVEČER: Senad Jušić o delu policije
    09:18
    Iz 24UR ZVEČER: Senad Jušić o delu policije

Župan Ribnice Samo Pogorelc je dejal, da bo z napovedmi državnih oblasti zadovoljen takrat, ko bodo rezultati na terenu v Sloveniji pokazali, da je zakonodaja padla na plodna tla. Enostavno bo treba spremeniti zakonodajo, poudarja. "To, da se bomo samo pogovarjali, ni dovolj. Prav je, da pokažemo s prstom, kaj na terenu ne deluje. To je ves čas eskaliralo, da je prišlo do te situacije danes. Dovolj je bilo leporečenja, treba je ukrepati, ker na terenu vidimo, da sobivanje trenutno ni možno."

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, sicer iz Prekmurja, se strinja, da je treba doseči rezultate in epilog. "Kar se tiče samih dogodkov na jugovzhodu Slovenije, smo tudi sami zelo ogorčeni. Rad bi opozoril, da govorimo o posameznikih Romih, ki so storilci kaznivih dejanj. Ne govorimo o romski skupnosti." Muc je izpostavil, da je tudi na jugovzhodu veliko Romov, ki nimajo nič opraviti s kriminaliteto, so pošteni in obsojajo tovrstna dejanja. Kritiziral je nekatere državne institucije, ki da ne opravljajo vseh svojih dolžnosti. "Najprej so župani opozarjali, da romski otroci ne hodijo v šolo, tukaj je nekaj narobe in je treba nekaj spremeniti, da bodo otroci imeli voljo in možnost, da gredo v šolo."

Muc opozarja tudi na sistem infrastrukture v nekaterih romskih naseljih, ki je obupna. Strinja pa se, da je kriminaliteta v porastu in jo je treba zatirati. 

Takega mnenja je tudi Pogorelc. "Treba je reševati kriminaliteto, zaradi katere se je ta požar zgodil. To je naslov za pravosodje, čeprav je generalni direktor Policije rekel, da s pravosodjem dobro sodelujejo. Na terenu opažam, da temu ni tako. Pravosodje in ministrstvo za notranje zadeve imata nalogo, da morata opraviti s kriminaliteto. Tukaj potrebujemo zakon," je ponovil. 

Ribniški župan pravi, da župani in občine ne bežijo od problema neustrezne infrastrukture. Izpostavil pa je primer Žabjaka v Novem mestu, ki je dobil nagrado za umeščanje romskega naselja, pa kljub temu ni rešil nekaterih težav. "Tudi tam ni nič drugače, pa imajo tisti prebivalci pitno vodo, elektriko itd. Treba je iti v integracijo starejših in mlajših." Izpostavil je, da morajo pravila veljati za vse, predvsem pa želi, da romska populacija začne procesirati tudi dolžnosti, ne samo pravice.

Muc slednjo izjavo podpira in ponavlja, da morajo tisti, ki prestopijo rdečo linijo, odgovarjati za svoja dejanja. "Vendar ne smemo celotne zadeve posploševati na celo romsko skupnost. Nevarno je danes reči, da je rdečo linijo prestopila romska skupnost. Treba je natančno povedati, da so to posamezniki." Muc se je tudi dotaknil razlike v mentaliteti med prekmurskimi in dolenjskimi Romi. "Njim je treba omogočiti, da se bodo začeli drugače obnašati do skupnosti, v kateri živijo, in tudi do širše skupnosti. Menim tudi, da je Romom treba dati možnost, da spoznajo, kako deluje lokalna skupnost, država. Da spoznajo, da obstajajo določena pravila, ki jih je treba spoštovati. To je pomembno za graditev medsebojnega spoštovanja," je dodal. 

Pogorelc pa je izpostavil, da ne obstaja rdeča linija samo pri kriminalu, ampak tudi pri tem, da je treba iti v šolo in na delo.