Slovenija

Robiju v slovo: Enostavno si ga moral imeti rad

Ljubljana, 11. 09. 2023 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
0

Nenadna smrt našega dolgoletnega sodelavca Robija Erjavca ni nikogar pustila ravnodušnega. Kar 26 let je bil del naše hiše, s svojo pozitivnostjo in srčnostjo pa je bil izjemno priljubljen tako med gledalci kot med sodelavci, kar kažejo tudi številni odzivi in izrazi sožalja ob njegovi smrti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Številni izrazi sožalja
    03:10
    Iz 24UR: Številni izrazi sožalja
  • Iz 24UR: Robi se je dotaknil vsakogar in povsod pustil svoj pečat
    03:08
    Iz 24UR: Robi se je dotaknil vsakogar in povsod pustil svoj pečat
  • Iz SVETA: Slovo Roberta Erjavca
    03:49
    Iz SVETA: Slovo Roberta Erjavca

 

V nedeljo je odjeknila vest, da je v 53. letu starosti umrl naš dolgoletni sodelavec Robert Erjavec, izredno prijazen, vedno nasmejan, duhovit, prijeten, sočuten in razgledan. Vse to in še veliko več je bil Robi za vse, ki smo imeli to možnost, da smo ga spoznali. Ljubitelj življenja, ki je to ljubezen širil med nami. Ob njem enostavno nisi mogel biti nesrečen ali kot je zapisala večina naših sogovornikov: Robija si enostavno moral imeti rad. 

In še v nečem so si enotni njegovi nekdanji in sedanji sodelavci: Ko ga enkrat srečaš, ga nikoli več ne pozabiš.

S svojim optimizmom, dobro voljo, srčnostjo in toplino je vsem zlezel pod kožo. Robi, zelo te bomo pogrešali.
S svojim optimizmom, dobro voljo, srčnostjo in toplino je vsem zlezel pod kožo. Robi, zelo te bomo pogrešali. FOTO: POP TV

Čeprav je Robi študiral ortotiko in protetiko, se v tem poklicu v resnici nikoli ni videl. Kot nekdanjega rokometaša ga je zelo zanimal šport in prav to ga je pripeljalo na radio. Svojo kariero novinarja je začel na radiu Sraka, nadaljeval na radiu v Trebnjem, nato pa več let delal kot novinar in moderator na radiu Krka. Vmes ga je pot prinesla tudi na POP TV, kjer pa se je preizkusil kot voditelj Sanjske ženske in kviza 1, 2, 3, kdo dobi. Bil je pomemben del ekipe radijskih novic, nato pa je našel svojo veliko ljubezen v vodenju vremena v oddaji 24UR. 

"Dragi Robi, še kar ne morem doumeti, da je za vedno ugasnilo tvoje veliko srce. Zapomnil si te bom kot izjemnega sodelavca in hkrati tudi prijatelja, ki si s svojo nalezljivo dobro voljo znal polepšati še tako siv dan. Bil si poln domislic, pronicljiv in me znal bodriti tudi, ko mi je bilo težko. Svoje izkušnje in znanje si zelo rad prenašal na mlajše sodelavce. Delil si z nami slike in videe narave, pa čeprav tisti dan sploh nisi bil na planu za delo. Skratka, bil si vsestranski. Robi, hvala ti za vse! V veliko čast mi je, da sem te poznal in da sem sedem let tudi delal s tabo. Počivaj v miru, dragi sodelavec in prijatelj," so besede, s katerimi se je od Robija poslovil naš meteorolog Rok Nosan.

Aleš Satler, ki je prav tako več let tesno sodeloval z Robijem pri pripravi vremenskih napovedi, je takole strnil misli o njem. "Robi, ob vseh superlativih, ki so jih že drugi povedali in zapisali o tebi, mi bo zagotovo najbolj ostal v spominu tvoj zagon za delo, predvsem kar se tiče vremena na naši televiziji. Kolikokrat se je v teh dobrih 10 letih zgodilo, da si poklical tudi, ko si bil prost, in rekel: Alezi, če rabite kaj materiala, ga vzemite na moji strani na Facebooku ali na Dolenjska news, aja, pa ne me podpisovati. Zadnja leta se je tvoja ljubezen do gob močno povečala, zato sva velikokrat razglabljala tudi o tem športu. Svoje 'place' si imel naštudirane v nulo, gobe na tvojem koncu so rastle izjemno hitro, včasih tudi za več kot 10 centimetrov v 24 urah. Le kdo jih bo nabiral sedaj? Se vidimo enkrat tam gori nekje, 'šarlatan' moj! Počivaj v miru."

"Robi ni bil samo voditelj vremena. Bil je človek, ki sta ga vreme in narava res zanimala," je svoje misli o nekdanjem tesnem sodelavcu strnil meteorolog na Arsu Blaž Šter. "Vedno pripravljen za sodelovanje, rad je sprejemal novosti. Prinašal je novice z drugega konca Slovenije. Od njega sem se marsikaj naučil. Zagotovo bi bilo ustvarjanje vremenske napovedi brez njega precej bolj dolgočasno. Robi je prinašal radost in veselje. Pogrešal ga bom," še dodaja Šter.

Izredno čustvene so tudi besede Robijeve sodelavke in naše vremenarke Jane Morelj, ki je ob novici o smrti zapisala: "Naš večni šaljivec in dobrovoljček. Koliko smeha, koliko energije ... Vedno pripravljen pomagati ... Dragi Robi, pustil si nas v šoku in brez besed. Tvoj gromki glas bo za vedno odmeval v maski, desku in po hodnikih ... Hvala ti za vse, srce zlato. Najrajši te imam ... Poljub za mavrico."

Robi je bil Dolenjec oziroma Podgurc, kot je pogosto ponosno povedal. Dolenjsko in njene prebivalce je imel še posebej rad in vedno je s ponosom govoril o svojih domačih krajih. Mnogi so ga spustili v svoje domove prek radijskih valov, saj je bil dolgoletni radijski napovedovalec in novinar.

Renata Mikec, ki je sodelovala z Robijem na radiu Krka, je takole strnila svoje misli: "Torkova in četrtkova jutra so bila dolga leta njegova in prav takšna, kot je bil sam: polna energije in smeha. Poslušalci so ga zaradi njegove srčnosti in neposrednosti takoj vzljubili. Poznal je težave v lokalnem okolju in se pogosto loteval tem, za katere mnogi niso imeli ne znanja ne poguma. Posebno področje zanj je bila romska tematika, ko je z argumenti kazal na napake in ponujal rešitve. Ob radijskem delu, ki ga je naravnost oboževal, je bil s svojo prezenco in spontanostjo vselej odličen tudi na odru mnogih prireditev, zlasti pa srčen, ko je šlo za dobrodelne dogodke. Kljub številnim opravkom prejšnjega dne in posledični utrujenosti je bil vedno bistrih misli in poln idej. Ko zbiram svoje misli ob njegovem prezgodnjem slovesu, se mi na obraz prikrade nasmeh ... Prvi sneg je zapadel vedno, ko je jutro na Radiu Krka ustvarjal Robi. In znal se je spopasti s tem na najbolj prisrčen, humoren in hkrati informacijsko zanesljiv način. Roberto, Dolenjska te bo pogrešala!"

Sandra Vidmar, nekdanja voditeljica na radiu Krka: "Robi je bil velik človek, z vsem srcem predan vsemu, česar se je lotil. Pri njem ni bilo polovičarstva. Na radiu sva bila sodelavca dobrih 10 let. Bil je eden izmed tistih radijcev, ki je v prvi vrsti delal za ljudi, znal je povedati in deliti svoje mnenje, ne glede na vse. Na radiu je preživel ogromno svojega prostega časa, tudi takrat, kadar ni bil uradno na programu. S svojo prisotnostjo je poskrbel, da smo bili z določenimi informacijami vedno prvi v etru in na spletu. Ravno zaradi njega je bil radio takrat še bolj živ medij, ki je vedno ohranjal pristen stik s poslušalci." Seveda se ga tudi ona spominja po neverjetni meri dobre volje in humorja. "Kadar smo snemali reklame, smo včasih potrebovali tudi pol ure, da smo se nehali smejati njegovim vmesnim komentarjem in končno posneli reklamo. Jutra z njim na programu so bila intenzivna, že pred peto uro zjutraj je ves radio dišal po ta pravem 'radijskem kofetu', kot mu je sam rekel. Energija je tekla, na spletu so bile že prve ažurne informacije, v etru pa že prva doza smeha, nihče ni bil zaspan. Znal je iz nič narediti nekaj in dvigniti razpoloženje tako sodelavcev kot tudi poslušalcev. Odličen mentor, ki je iz nas vedno znal potegniti najboljše in nas aktivirati tudi takrat, kadar se sami nismo znali. Bil je realen, prizemljen, a vedno optimističen in srčen. To je tudi popotnica, ki mi jo je dal ne samo na radiu, ampak za življenje. Robi, hvala za vse!"

Aleš Kirn, Robijev prijatelj z radia Krka, je v oddaji 24UR povedal, da je bil Robi "medvedek, ki je znal tudi zelo glasno zarenčati". "Bil je prijatelj, ki se ni nikoli vsiljeval, bil je vedno tam, ko si ga rabil, ko si ga poklical. Vsaki temi je hotel priti do dna. In tudi ura, čas nista bila pomembna. Ob 11 zvečer ... Gremo na teren! Pa smo leteli. Brez Robija ta naš medijski prostor ne bi bil to, kar je." Povedal bi mu rad veliko stvari, predvsem pa bi mu rekel hvala, pravi. 

"Predstavil mi je radio kot medij v celoti. Spominjam se ga kot dobrega človeka, velikega človeka, dobrega prijatelja," pa je dejal Bernard Stramič, radijski voditelj na Radiu Slovenija. Od njega se ne bo poslavljal, saj zanj še vedno živi. "Vprašal bi ga, kdaj se dobimo spet na Pašmanu?"

"Večkrat je rekel lokalna novica je kraljica in to svoje prepričanje je potem naprej razvijal na svojem lastnem portalu Dolenjska news," je povedala Barbara Barbič, radijska prijateljica in novinarka. "Jaz bi mu sporočila tja, kjer koli že je, v njegovi šaljivi maniri: Robi, mater, a si res moral iti?"

Robi Erjavec in Maja Lakič Kraševec sta bila sodelavca na radijskih novicah v letih 2001 in 2002.
Robi Erjavec in Maja Lakič Kraševec sta bila sodelavca na radijskih novicah v letih 2001 in 2002. FOTO: osebni arhiv

V lepem spominu pa ga imajo tudi sodelavci, ki so skupaj z Robijem ustvarjali radijske novice na POP TV. Nekdanja sodelavka Maja Lakič Kraševec je z Robijem sodelovala v letih 2001 in 2002. "Kratko obdobje, a dovolj dolgo, da smo v zanesenjaškem projektu stkali prijateljske in globoke kolegialne vezi. Robi je človek, ki ga pač ne pozabiš. To je bilo obdobje, zaznamovano s smehom. Ko je bil v ekipi, kjer se je delalo trdo, je bilo vzdušje prežeto z njegovim klenim, z dolenjščino začinjenim humorjem, ki je rahljal odnose in topil potrebo po pritoževanju ali slabi volji. ''Bejž, gremo na baklo,'' je predlagal, ko smo bili v stiski s časom ali zaradi nedosegljivih sogovornikov. In smo šli. In vse rešili." Robi je 'krivec', da je voditelj 24UR Jani Muhič prišel na POP TV. "Takrat se je smeh iz kotička, kjer so domovali radijske novice in redakcija 24ur.com, gromko razlegal po vsem desku. Skupaj sta nizala domislico za domislico in nihče ni mogel ostati resen. Velikokrat je njun nalezljiv smeh motil oddajo 24UR, ki se je predvajala v živo v istem prostoru. Ja, smo morali redakcijo kdaj tudi zapustiti," se spominja Lakič Kraševčeva in dodaja, da Robiju nikoli ni bilo težko opraviti dela namesto sodelavca ali priskočiti komu na pomoč. Kot pravi, je bil Robi vedno na voljo, zanesljiv in iskreno kolegialen. "Ko sem tisto nedeljo videla novico, me je zmrazilo. Takšni ljudje ne odhajajo. Nikoli. Ali pač prezgodaj. Ker imajo lepo dušo. Prelepo za ta svet."

Kamilo Lorenci, ki se je z Robijem srečal na projektu radijske novice, je takole opisal njuno sodelovanje: "Hitro se je izkazalo, iz kakšnega testa je hiter v razmišljanju, natančen, iznajdljiv, zanesljiv. Predvsem pa človek z neizmerno energijo, prezenco in z nikoli izpraznjeno zalogo dobre volje. Včasih se mi je zdel skorajda kot stroj vedno v pogonu, vedno na 100 odstotkih. Malo ljudi poznam, ki so tako aktivni, kot je bil Robi ... In težko mi je o njem govoriti ali razmišljati v pretekliku. Vsekakor je Robi zame eden tistih ljudi, ki jih, ko jih enkrat srečaš, nikoli več ne pozabiš."