Slovenija

Robertson: Slovenijo želim dobro spoznati

Ljubljana, 12. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.K./E.P.
Komentarji
0

V studiu 24 ur smo se pogovarjali s Thomasom B. Robertsonom, novim veleposlanikom Združenih držav Amerike v Sloveniji.

Gospod veleposlanik, čez manj kot mesec dni bodo v ZDA predsedniške volitve. Kako bo odločitev ameriških volivcev vplivala na vaše prihodnje delo v Sloveniji?

Thomas B. Robertson, veleposlanik ZDA v Sloveniji
Thomas B. Robertson, veleposlanik ZDA v Sloveniji FOTO: POP TV

Pri nas je tradicija, da ob izvolitvi novega predsednika ali ponovnem mandatu aktualnega, vsi diplomati, karierni ali ne, damo odpoved. Glede na okoliščine, so te odpovedi sprejete ali pa ne. Kot karierni diplomat pričakujem, da bom ostal v Sloveniji, ne glede na to, ali bo izvoljen senator Kerry ali predsednik Bush.

Dosedanji veleposlanik Johnny Young je pred odhodom izrazil razočaranje, ker Slovenija ni podprla ZDA v Iraku. Kakšno je vaše mnenje?

Prihajam kot nov veleposlanik in ena glavnih tem, naša glavna skrb, je globalna vojna proti terorizmu. Razumem ozadje slovenske odločitve o Iraku. Cenimo pomoč Slovenije, tako humanitarno v Iraku kot v Afganistanu, kjer posebna gorska enota in gasilci na letališču sodelujejo z našimi vojaki. To zelo cenimo.

Torej v tem pogledu obravnavate Slovenijo kot prijateljsko državo?

Slovenija je od začetka vojne v Iraku pred letom in pol postala članica Nata. Za to ji je treba čestitati, prav tako za članstvo v EU. Vem, da bomo kot zavezniki sodelovali in iskali skupne projekte v vojni proti terorizmu.

Katere bodo vaše prednostne naloge v Sloveniji? Se boste bolj posvetili političnim ali gospodarskim vprašanjem?

Najprej naj povem, da sva z ženo vzhičena, ker sva tukaj. Najina prednostna naloga je, da si ogledava Slovenijo, njeno raznolikost, da spoznava kar največ ljudi. To je res država s čudovito zgodovino in kulturo in želiva jo kar najbolje spoznati. Zdaj, ko je Slovenija članica Nata in zelo aktivna na Balkanu, bomo iskali poti za nadaljnje sodelovanje. Po obdobju pogajanj in slavja ob vstopu v evroatlantske povezave si želimo nadaljnje integracije Slovenije, še posebej v Nato. Sodelovali smo pri številnih vajah, pred kratkim pri vojaški vaji reševanja.

Gospod veleposlanik, menda dobro govorite tudi slovensko. Ste se med vašim obiskom pri predsedniku države Janezu Drnovšku pogovarjali v slovenščini ali angleščini?

Govorili smo le angleško, ker predsednik Drnovšek zelo dobro govori angleško, tako kot tudi večina Slovencev. Zame ne bi bilo pametno, da z njim govorim slovensko.

Verjetno pa boste slovenščino še velikokrat uporabljali?

Upam. Moje geslo bo: bom poskušal!

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA