Slovenija

Ribičiča izločili

Ljubljana, 18. 01. 2007 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.M./T.S./STA
Komentarji
16

Ustavno sodišče je - na lastno prošnjo - izločilo sodnika Ribičiča pri odločanju o pritožbi nekdanje izolske županje.

Ustavni sodnik Ciril Ribičič je sam predlagal svojo izločitev iz odločanja o usodi nekdanje izolske županje.
Ustavni sodnik Ciril Ribičič je sam predlagal svojo izločitev iz odločanja o usodi nekdanje izolske županje. FOTO: Dare Čekeliš

Ustavno sodišče je obravnavalo predlog za izločitev sodnika Cirila Ribičiča v postopku ustavne pritožbe, ki jo je podala nekdanja izolska županja Breda Pečan v povezavi s sklepom občinskega sveta, ki je Tomislava Klokočovnika potrdil za novega izolskega župana. Sodišče je Ribičiču, ki je svojo izločitev predlagal, ker je nekdanji strankarski kolega Pečanove iz obdobja, ko se je stranka SD imenovala Združena lista socialnih demokratov, ugodilo. Tako bo sedaj o izolskih volilnih zapletih odločalo le osem ustavnih sodnikov, kar pomeni, da bi lahko bil izid glasovanja izenačen. Odločitve sodišče v tem primeru ne bi moglo sprejeti.

Na današnji seji pa ustavno sodišče ni obravnavalo pritožbe in predlagane pobude za presojo ustavnosti, ki ju je posredovala Pečanova zaradi zapletov na lokalnih volitvah v Izoli.


Obsežna ustavna pritožba Pečanove

Pečanova se je sicer v paketu pritožila zoper sodbo upravnega sodišča v Novi Gorici, sklep Občinskega sveta Občine Izola in zoper poročilo izolske občinske volilne komisije o izidu drugega kroga volitev za župana, s predlogom za začasno zadržanje, je povedala vodja pisarne generalne sekretarke na ustavnem sodišču Tadeja Dolinar.

Breda Pečan meni, da so se kršitve zakona na seji občinskega sveta kar množile. Pri tem je izpostavila tudi svoje nestrinjanje s pravnim podukom, ki ga je v poročilu o zavrnitvi njene pritožbe zapisala občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Ta pravi, da lahko na sklep občinskega sveta sproži upravni spor. Pojasnila je, da ima po 101. členu zakona o lokalnih volitvah pravico vložiti pritožbo, ki bi zadržala izvajanje sklepa občinskega sveta o ugotovitvi, da je župan Izole Tomislav Klokočovnik.

Pečanova je na ustavno sodišče podala tudi pobudo za oceno ustavnosti 41. člena zakona o lokalnih volitvah in tretjega odstavka 81. člena zakona o volitvah v državni zbor. Pečanova tudi ocenjuje, da sta oba zakona, skupaj z zakonom o lokalni samoupravi v tem delu nedorečena in zato povzročata arbitrarno odločanje volilnih organov in sodišč v primeru sporov.

Poskus rušenja pravne države?

Pečanova je po odločitvi občinskega sveta, da njeno pritožbo zavrne in sprejme ugotovitveni sklep o izvolitvi Tomislava Klokočovnika (Izola je naša) za župana Izole, ocenila, da gre pri razveljavitvi 12 glasovnic, prispelih po pošti, za neenakost pred zakonom, saj so volivci iz izolskega doma upokojencev glasove oddali na podoben način kot tisti iz doma upokojencev v Logatcu ali Piranu, kot neveljavne pa so obravnavane samo glasovnice iz Izole. To je po njenem mnenju primer rušenja pravne države. Pečanova je že takrat napovedala, da bo v osmih dneh vložila pritožbo na upravno sodišče.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

figa.mac
19. 01. 2007 10.22
Ne vem ,kaj Gospe Pečanovi sploh ni jasno?Nič ni v oblakih.Glasovi poslani po pošti, niso bili poslani po pošti.Nekdo jih je odšel iskat, ko je postalo vroče in je točno vedel, kaj v njih piše.Zakaj bi bila Gospa, tako prepričana, da je potrebno te glasovnice počakat.Tukaj bi Gospod Kos imel kaj delat.
Felix2
19. 01. 2007 07.39
tomi, jaz ne verjamem, da bo neodločen rezultat. Če pogledaš ali se pozanimaš o sestavi ustavnega sodišča (predlagatelji in botri), lahko prej verjameš, da bo rezultat 7 proti 1 v korist Pečanove. Žal. Klasik, skušaj vsaj nekaj pametnega in prebavljivega napisat. Še ta mesec, če se da. Tvoji prispevki tu so prebavljivi približno tako, kot pokvarjene gobe.
tomi.passion@gmail.com
18. 01. 2007 22.47
Da, takoj po tem, ko je povedal, kako morajo presoditi. Poleg tega pa ostane še 8 sodnikov, rezultat bo nerešen in zadeva se bo vlekla in vlekla in vlekla. Kot otroci. Če jaz ne morem biti županja, tudi Klokočovnik ne bo. Tako pač Breda. Po partijsko.
Uporabnik113189
18. 01. 2007 20.18
zupacicff, o moralnih načelih s tebi podobnimi sploh ni možno, ker kaj takega pri vas NI. To mi je že davno jasno. Svetohlinstvo, laž, licemerje, mafija, korupcija, odiranje sodržavljanov, kanede ja..Zato trdim da me ta "pravičnost" še kako zanima..Ali so sploh sposobni česa takega kot je pravičnost..to bi rad vedel.
esfflight
18. 01. 2007 19.44
Gospa Pecanova, sedaj pa res ne bo vec ljudi, ki bi vas volili. Ker ste kot tezka Breda, ne znate odnehati, mislim, da vas bodo morali izlociti iz politike. Mar vas ni sram, da ste z jabolki kupovala glasove starejsih ljudi po Izoli? Ne nihce vas ne bo vec maral pa ceprav se se toliko sivna naprej!
Felix2
18. 01. 2007 19.07
Ja, veljosan. Točno tako, kot sem opisal. Preveri. Klasik, po moje bi se on moral izločiti že pred imenovanjem, oz. zaradi moralnih načel (če jih sploh ima) ne-bi niti kandidiral. Sem že prej napisal zakaj. Ampak zaplankani levičarji tvojega tipa pač s svojimi zakrnelimi (kamnitimi) možgani pač ne boste nikol razumeli. Kenede?
neti
18. 01. 2007 17.58
spoštovani izolani, moje mnenje ne osamljeno je; ga. breda v zaslužen pokoj, rožice gojit, dr. Klokočovnik pa naj se svojega posla, obrti drži, je dober kardiološki kirurg, o politiki pa nima pojma, tako ena v penzijo, drugi na svoje področje, izolani pa si zaslužite profesionalnega župana, ki ve kaj je mestni svet, ta ne ve.....lp
veljosan@hotmail.com
18. 01. 2007 17.28
zupancicff ti pa res veliko ves o ustavnih sodnikih in njihovem imenovanju. Bravo!
Uporabnik113189
18. 01. 2007 17.13
Je kar prav, da je se je Ribičič sam predlagal za izločitev. Tako zaplankani desničarji kot je zupačičff ne bodo imeli možnosti opletati, da so v ozadju komunisti. Po moji presoji bi se morali izločiti tudi tisti, ki so se nekaj časa nazaj silii z nekimi političnimi izjavami v korist desničarjev, ampak naj jim bo. Bomo imeli vsaj jasno sliko o njihovi "pravičnosti".
grega83@mail386.com
18. 01. 2007 13.48
VAU, KAJ TE MAMO MI Z INTERNIMI ZADEVAMI
Felix2
18. 01. 2007 13.26
Ribičič sploh nebi smel bit predlagan, kajšele izvoljen za ustavnega sodnika, ker je bil visoki funkcionar politične stranke. To ni bilo higienično. Ampak ker so to speljali Kučan in takratna Drnovškova večina, je bilo to normalno, kaj ne? Če bi blo to danes, bi bil pa janšev ekstremizem, totalitarizem, klientelizem in še kaj. Če bi bil Kučan res predsednik vseh slovencev, ne-bi predlagal tako spornega kandidata, ker je pa bil nekdaj član njihove partije, je bil ustrezen. Pa še sin sporne osebnosti je (Mitja Ribičič - Ciril). JOJ JOJ JOJ
dominicus
18. 01. 2007 09.49
Drago, saj ni tako slabo. Pravne države zelo dolgo nismo imeli, gredo pa po mojem stvari na bolje. Šele ko sta v državi vsaj dva močna politična igralca, se lahko pokažejo pomankljivosti oz. luknje v zakonih ali pa njihova gnilost. Dokler je bil naš Tito, po Titu s Titom, in podobne puhlice, se množica sploh ni zavedala, da voli itak enos amo firmo - KP. Danes pa vsaj razmišljamo, ali brednka ali klokočkovnik, kdo je boljši, poštenejši, zavezan pravni državi, kdo je goljufal, ... MENI SE ZDI, DA GREMO NA BOLJŠE. LP
drago.anzur@volja.net
18. 01. 2007 09.12
Pravne države že tako ni več, je le politična borba za oblast. Zanimivo je, če se dobro spomnim, je ga. Pečanova bila sigurna v zmago še pred delnim, kaj šele končnimi volilnimi izidi.Drugič, kako to da so prispele poštne pošiljke šele po izjavi izidov, da ji je zmanjkalo le 2 glasova. Verjetno ji je sam BOG poslal potrebne glasove iz doma upokojencev. Kako se streže v politiki, pa tako al tako vemo. Vse za vse pa nihče ni kriv, ničesar se ne najde, ni dokazov
xes
18. 01. 2007 08.31
... bo upostevala odlocitev sodisca je dejala .... ce bo seveda razsodilo v prid njej je pa kar zamolcala ;) ... ahhh... kako lepo je videti politike ko pokazejo svoj pravi obraz... :)
limonca4
18. 01. 2007 08.26
Je preveč oblastiželjna, to je to.
doki007@email.si
18. 01. 2007 08.03
mati Pečanka se ne bo kar tako dala,....