Slovenija

Dimitriju Ruplu 3.101 evro bruto na mesec

Ljubljana, 01. 12. 2008 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
217

Rupel je nastopil službo kot zunanji odposlanec v kabinetu vlade. Pahor se zaveda, da je "eden od najbolj osovraženih politikov". S kritiko se je moral soočiti tudi v svoji stranki.

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je nastopil službo kot posebni odposlanec za zunanje zadeve v kabinetu premierja Boruta Pahorja. Premierju bo svetoval pri zadevah na področju zunanje politike. ''Delo v Kabinetu predsednika vlade bo opravljal v uradniškem nazivu "sekretar" in bo uvrščen v 49. plačni razred,'' so sporočili iz premierjevega urada. Bruto plača za 49. plačni razred znaša 3.101 evra, torej približno 1.800 evrov neto.

Večina proti

Kot je znano, je Rupel želel postati veleposlanik na Dunaju, a ga je predsednik republike Danilo Türk zavrnil, tudi zato, ker mu ''ne zaupa''. Nato pa je Pahor sporočil novico, ki je presenetila celo ministre njegove vlade: Rupla je imenoval za svetovalca za zunanje zadeve.

Novi zunanji minister Samuel Žbogar in Dimitrij Rupel, "rezervni minister za zunanje zadeve", kot so ga nekateri poimenovali.
Novi zunanji minister Samuel Žbogar in Dimitrij Rupel, "rezervni minister za zunanje zadeve", kot so ga nekateri poimenovali. FOTO: Dare Čekeliš

Večina javnosti je Pahorjevo odločitev sprejela z neodobravanjem. Anketa na 24ur.com, v kateri je glasovalo skoraj 24.500 ljudi, je pokazala, da je proti Ruplovemu imenovanju kar 80 odstotkov bralcev. Pahor je razburkal tudi politično srenjo, z njegovo odločitvijo se niso strinjali niti v koaliciji.

V poslanskem klubu LDS so bili presenečeni. ''Na njegovo delo smo imeli vrsto pripomb in pomislekov, opozarjali smo tudi na njegov neprimeren odnos do zaposlenih, še posebej pa na povsem nedopustno ravnanje v primeru diplomata Marjana Šetinca (preverjanje telefonskih pogovorov, op. a.),'' je opozoril vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic. ''Gre pa seveda za osebno odločitev predsednika vlade, kdo bodo njegovi sodelavci, ki je tudi v njegovi pristojnosti. Težko bi rekli, da je bila upoštevana volja volivcev, saj so ti na volitvah izbrali spremembe,'' je dodal.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je želel položaj omiliti z besedami, da gre za minorno zadevo. ''Gre za rutinsko odločitev o premestitvi enega državnega uradnika z enega ministrstva na drugo delovno mesto v kabinet predsednika vlade," je dejal. Ob tem je prav tako poudaril, da ima premier pravico izbrati svoje sodelavce, s čimer se strinjajo tudi preostale parlamentarne stranke. A samo v SDS Janeza Janše so Pahorjevo imenovanje Rupla podprli.

Razkol v SD

Razdeljena je bila tudi Pahorjeva SD. Šušljalo se je celo o protestnih odhodih. ''Prvi odzivi na imenovanje Dimitrija Rupla so predvsem izražali nerazumevanje te poteze in kritiko. Bilo je nekaj napovedi izstopov in nekaj dopisov izstopov, a je večina teh članic in članov po nekaj dneh svoje prve dopise preklicala in izrazila razumevanje in zaupanje,'' so sporočili iz SD.

Tudi Pahor se zaveda, da zaradi imenovanja Rupla ''danes velja za enega od najbolj osovraženih politikov''. Ponovil pa je, da odločitve ne obžaluje. Kakor koli že, Rupla danes v službi ni pričakal, saj se udeležuje dvodnevnega srečanja evropskih socialdemokratov v Madridu.

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taby
04. 12. 2008 19.56
Rupel je dokazal, da ni sposoben za nič, saj v času njegove vladavine ni naredil nič drugega kot potoval po svetu na stroške davkoplačevalcev, zato ker nas ne spoštuje se je lahko valjav v dragih hotelih, kamor mi sploh prestopiti ne moremo
Tonček Balonček
02. 12. 2008 14.34
Pahor bi lahko zahteval fotokopijo tiste beležke s telefoni, v eenm letu jih bo itak pol brez odziva, sploh v Ameriki, tistih ima Rupel seveda največ. Ne le Rupel, tudi drugi v tujini odhajajo, le da ne v kabinete predsednikov vlade, Rupel jih seveda presega v tem slinjenju! Gotovo pa je polovica teh zvez popolnoma bretzveznih. Naj Pahor kliče Busha, bo dobil kakšno bombo na glavo!
3000.000EUR
02. 12. 2008 14.26
Dajmo času čas. 100 dni in videlo se bo da ima Pahor prav. Pahor v začetku vleče za ljudi neljube poteze, vendar dolgoročno pravilne. Rupsi se sluti ne , kako ga je Pahor matiral. Turk lahko reče le:\" Hvala Borut\".
cupofmarja@email.si
02. 12. 2008 14.23
sm misla, da je JJ prvi najbolj osovražen, pa očitno Rupl vodi:-))))))))))))
bozjibic
02. 12. 2008 13.48
Pahor in Rupel sta že začela delati. Premier je namreč svojemu svetovalcu naložil, naj mu pripravi opomnike na določena vprašanja, argumente za te odločitve in svetuje, po kateri poti bi bilo treba to doseči. Sestanek sta imela še pred Pahorjevim prvim odhodom v Bruselj, Rupel pa mu je dal določene nasvete. Upam, da je Rupel pravilno svetoval Pahorju kako se zaveže kravata !!!
resslovenka
02. 12. 2008 13.42
prašek Pozdravljen. Menim, da si že toliko časa na tem ljubem svetu, da veš da je vse to le zatišje pred neurjem. Prave viharje bomo morali šele previhariti. Pa obilo povišic penzije in znižanj življenjski stroškov ti želim v novem letu.
sarcom2
02. 12. 2008 13.26
za svetovanja... se pravi govorjenje izkušenj iz glave je čist dost 3k dnarja............. salut
manjakranjc@hotmail.com
02. 12. 2008 13.05
Aja tisto...ah v javnost torej curljajo le malenkosti.
manjakranjc@hotmail.com
02. 12. 2008 12.57
Prašek Kaj si hotel vprašati :)?
bozjibic
02. 12. 2008 12.49
prašek Nič bat, imajo naši politiki trdo kožo in v glavi bore malo, razen tistih celic, ki jim omogočajo, da se okoriščajo na naš račun.
sesqwoc
02. 12. 2008 12.17
Pahor dela kar hoče, jaz pa tudi in njih sigurno ne podprem več.
bozjibic
02. 12. 2008 12.06
prašek Po mojih informacijah je Pahor obljubil Ruplu Falcona. Kakora veš imamo po novem leteče slone v Sloveniji.
Lagoya
02. 12. 2008 11.53
Rupel je zagotovo edn najmanj priljubljenih politikov pri nas. Samovšečen, nenačelen in robat v diplomaciji. Pahor je tukaj zastavil svojo glavo in pokazal precej več jajc kot mu jih marsikdo pripisuje. Malo se mu tudi dela krivico, saj je lepo krmaril v svoji stranki, ki ima v mnogih pogledih precej drugačne poglede kot on, pa je dostikrat obveljala njegova. Za imenovanje Rupla se je pomoje odločil, da Türku pokaže njegovo mesto in, da uresniči svojo obljubo o povezovanju. Obenem ima še Rupla pod kontrolo bolj kot kjerkoli drugje. In njega je potrebno imeti na povodcu. Glede plače, pa bi rad videl kakšnega demagoga, ki zaradi tega napoveduje bankrot države.
manjakranjc@hotmail.com
02. 12. 2008 11.44
Prašek Tako je, Pahor pa brez njega ne :)
Niko_K
02. 12. 2008 11.33
..no saj je dovolj uporabljala njegova žena služben avto za shoppinge!
Marija Krebs
02. 12. 2008 11.27
Krepki padec, proti prejšnji, ministrski ,plači. Ne verjamem, da bo le 3.101. Kaj se ne bi bolj splačalo 1 leto uživati z odpravnino, potem pa se upokojiti.
resslovenka
02. 12. 2008 11.21
RADO62 Kako prav se je g.Pahor odločil in se bo še odločal bomo imeli priliko kmalu v živo doživeti. In kot je napisal ninjaRus, vladanje ni privat posel, dokler gre denar iz naših žepov. Da bo le tako pokroviteljski pri \"osebnih\" odločitvah, ko bo od teh odvisna usoda preživetja navadnih slovenceljnov. Skoraj gotovo na nabolj trd način.
Tonček Balonček
02. 12. 2008 10.33
Ta Virantova sistematizacija je res odlična zadeva, zdaj imamo razporejenega celo \"letečega odposlanca\", le kao smo shalali brez takega človeka? Zanimiva je sistematizacija gospoda Roberta Friškovca, duhovnika, zaporniškega vikarja in koordinatorja za duhovno oskrbo na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, njega so umestili kar med sekretarje.... verjetjo je tudi leteči, med Bogom in zaporniki-katoliki, pa še spreobrne lahkjo koga v katolištvo, potem prejme stimulacijo in dodatek za uspešnost?
andreja2008ab
02. 12. 2008 10.32
Beda, beda, beda.....Ta individuum in egoiste erste klasse bo naredil v vladi celo štalo....A se še niso nič naučili? Saj mi pahor s svojim leporočeenjem ni nikoli strašno dopadel, tole je pa mimohod......In to v času, ko so ljudje na cesti, se ta ameba spet perserava v vladi.....
franz1988
02. 12. 2008 10.30
Za ta denar sem pripravljen naredit manj škode. Bojim se, da so eno nulo spustl!?