Slovenija

Revizija nabave operacijskih miz

Ljubljana, 01. 08. 2006 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Računsko sodišče bo na ministrstvu in v Kliničnem centru izvedlo revizijo upravljanja z medicinsko opremo.

Revizija bo osredotočena na problematiko operacijskih miz.
Revizija bo osredotočena na problematiko operacijskih miz. FOTO: POP TV

Računsko sodišče je 28. julija sprejelo sklep o izvedbi revizije na ministrstvu za zdravje in v Kliničnem centru Ljubljana, v kateri bo za obdobje od začetka leta 2000 preverilo način upravljanja z medicinsko opremo. Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes zatrjuje, da bo revizija osredotočena na problematiko operacijskih miz.

Revizijo bodo na ministrstvu in v Kliničnem centru izvedli jeseni, in sicer predvidoma do 30. novembra. Po Šoltesovih navedbah je cilj revizije ugotoviti učinkovitost ter smotrnost upravljanja z medicinsko opremo, saj se na tem segmentu porabi kar veliko proračunskih sredstev, obstajajo pa tudi tveganja za nepravilnosti in neučinkovitosti.

Revizija bo zajela obdobje od začetka leta 2000 do datuma izdaje osnutka revizijskega poročila. Na vprašanje, ali bo v reviziji pregledan tudi zadnji primer 18 operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic, pa je Šoltes odgovoril, da bi bil teoretično lahko vključen, vendar pa ta postopek še ni končan, zato težko komentira.

V medijih je odmevala zlasti afera glede nakupa 38 operacijskih miz v Kliničnem centru, zaradi katere je jeseni 2003 odstopil takratni generalni direktor Primož Rode. Mize, vredne dobro milijardo tolarjev, naj bi bile preplačane. Tožilstvo je vložilo zahtevo za preiskavo, vendar pa je sodišče postopek proti takratnim vodilnim v KC ustavilo, saj ni našlo dovolj elementov za kazenski pregon.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.