Slovenija

Odzivi na Kosovo: na diplomatskem parketu izkušena, na političnem ne

Ljubljana, 09. 09. 2024 14.56 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predstavniki opozicijskih strank SDS in NSi kritizirajo ravnanje vlade in koalicije tudi v povezavi z imenovanjem nove kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos. Izpostavili so, da ni bilo posvetovanja z opozicijo, novi kandidatki pa očitajo pomanjkanje političnih izkušenj, kar so pred tem očitali tudi Tomažu Veselu, ki je prejšnji teden odstopil od kandidature. Medtem so v koalicijskih poslanskih skupinah s kandidaturo Marte Kos zadovoljni, izpostavljajo njene kompetence in izkušnje na diplomatskem področju.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je v odzivu na družbenem omrežju sporočil, da se nihče iz vlade ni posvetoval z njimi o predlogu za slovenskega člana Evropske komisije, čeprav ima "SDS kot nesporna zmagovalka volitev v Evropski parlament štiri evropske poslance, celotna koalicija pa le tri".

Dodal je, da je bil prejšnji kandidat Tomaž Vesel, ki je v petek odstopil od kandidature za evropskega komisarja, "menda zavrnjen zaradi pomanjkanja vodstvenih, vladno operativnih in evropskih političnih izkušenj," kar je Janša očital tudi novi kandidatki Marti Kos.

"Resne države se imenovanja komisarjev lotijo popolnoma drugače – ali želijo vse stvari tempirati na točno določeno osebo zaradi njenih izjemnih političnih ali drugih izkušenj, ali pa se osredotočijo na resor, ki bi ga radi imeli, in temu primerno tudi potem prilagodijo kandidate," pa je dejal evropski poslanec iz vrst opozicijske NSi Matej Tonin.

Janez Janša in Matej Tonin.
Janez Janša in Matej Tonin. FOTO: Luka Kotnik

"Če je Slovenija želela poslati točno določenega kandidata, potem je ta umik gospoda Vesela zdaj poraz predvsem za slovensko vlado, na nek način je načeta kredibilnost vlade. Če pa je Slovenija že od samega začetka želela štartati na pomemben resor, kar so sami zatrjevali, potem bi v tej luči pričakovali, da bi seveda imenovali dva kandidata, moškega in žensko, ki bi bila strokovnjaka na tem resorju, ki si ga Slovenija želi pridobiti," je dodal.

Vladi je očital taktične in strateške napake od samega začetka postopka imenovanja kandidata za evropskega komisarja. Dejal je tudi, da bi "od vlade, ki stavi na feministično zunanjo politiko, [...] bilo normalno pričakovati, da bi v Bruselj poslala dva kandidata".

Kdaj bo seja parlamentarnega odbora?

Kritičen do ravnanja vlade je bil tudi poslanec SDS in predsednik odbora DZ za evropske zadeve Franc Breznik, ki je v izjavi med drugim dejal, da bi od predsednika vlade želel pridobiti popolno dokumentacijo glede imenovanja nove kandidatke, pa tudi "odgovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, zakaj je zavrnila slovenskega kandidata".

Sejo parlamentarnega odbora za evropske zadeve, ki mora podati mnenje glede predlagane kandidatke vlade za evropsko komisarko Marte Kos, bo Breznik najverjetneje sklical v petek, čeprav je več predstavnikov vlade danes dejalo, da bi si sklic seje želeli čim prej.

Ob tem je izpostavil, da je DZ avtonomen organ. Vladi je očital servilnost, predsednici Evropske komisije pa "ponižujoč odnos do slovenske vlade". Tudi on je novi kandidatki Marti Kos očital pomanjkanje političnih in vodstvenih izkušenj, ki jih po njegovih besedah potrebuje evropski komisar ali komisarka.

Za predstavnike koalicije je Marta Kos odlična izbira

V koalicijskih poslanskih skupinah pa so zadovoljni z odločitvijo vlade, da za kandidatko za evropsko komisarko predlaga Marto Kos. Ta se koalicijskim poslanskim skupinam danes v parlamentarni stavbi že predstavlja, koalicijski poslanci pa so ob tem izpostavili njene kompetence in izkušnje na diplomatskem področju.

Poslanec Svobode Lenart Žavbi, ki je tudi podpredsednik odbora DZ za zadeve EU, je izrazil "iskreno veselje in zadovoljstvo nad tem, da imamo v Sloveniji tudi drugo izjemno kompetentno kandidatko za evropsko komisarko". "Navdušen sem nad to izbiro in mislim, da bo izvrstna slovenska evropska komisarka," je poudaril. Glede datuma pristojnega odbora, na katerem bodo podali mnenje o kandidaturi, je dejal, da ne ve, kdaj bo, da pa se trudijo, da bi bil čim prej. 

Dosedanjega dogajanja in odnosov stranke Svoboda z Marto Kos, nekdanjo podpredsednico Gibanja Svoboda, ki so jo sprva predlagali tudi za kandidatko za predsednico republike, a so se nato razšli, Žavbi ni želel komentirati. Poudaril pa je, da je bil njegov osebni odnos s kandidatko vedno dober in iskren, tako da je zelo vesel, da je ona kandidatka za evropsko komisarko.

Po njegovih besedah je kandidatka izjemno kompetentna. "Zdi se mi, da ji predsednica Evropske komisije nima česa očitati," je dodal.

Po besedah poslanke in podpredsednice SD Meire Hot je bila izbira Marte Kos pričakovana, saj jim je predsednik vlade že na petkovem sestanku dal vedeti, da se nagiba k njeni nominaciji. Po mnenju SD gre za primerno kompetentno kandidatko.

Ob tem je Meira Hot poudarila, da so za Tomažem Veselom, ki je od kandidature odstopil, absolutno stali, čeprav so se postavila "neka merila v kontekstu, da mora biti to politik". "Nikjer v pogodbi o delovanju Evropske unije ne piše, da mora biti kandidat za komisarja politik," je dodala. V SD tako po besedah Hot obžalujejo, da je Vesel odstopil, pozdravljajo pa tudi njegov pogum, da se je umaknil, ko je ugotovil, da obstajajo neka nesoglasja.

Obenem pa so po besedah Hot v SD veseli, da je Marta Kos sprejela kandidaturo in s tem tudi izkazala izjemen pogum. Menijo, da bo glede na kompetence in dosedanje delo v diplomatskih vodah zadevi kos. Hot je potrdila še, da v SD niso predlagali nobene kandidatke za komisarko, in ponovila, da si zunanja ministrica iz njihovih vrst Tanja Fajon ni želela kandidature.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa je po srečanju z Marto Kos v njihovi poslanski skupini pojasnil, da kandidatko in njeno dosedanje delo že poznajo in da je po njihovi oceni "zagotovo popolnoma kvalificirana tudi za takšno mesto". Po njegovih besedah so imeli v poslanski skupini z njo konstruktiven pogovor, predvsem v luči tega, katere stvari bi lahko v Evropski komisiji pokrivala, kakšno bi bilo sodelovanje s Slovenijo in kaj se ji zdijo prednostne naloge, ki bi jih lahko tudi kot država zagovarjali v Evropski uniji.

Marta Kos
Marta Kos FOTO: Bobo

"Pod črto lahko rečem, da je bil pogovor zelo konstruktiven, in mislim, da je v tem trenutku glede na vse dogajanje preteklih dni Marta Kos odlična izbira," je dejal. Obenem pa je napovedal, da se bodo v stranki o tem formalno izrekli v torek na seji izvršnega odbora.

Na vprašanje glede pritiskov iz EU na Slovenijo je Vatovec dejal, da Slovenija ni edina v tej zgodbi. "Seveda je tukaj zraven še nekaj drugih manjših držav, kar govori na nek način o dvojnih merilih, ki jih ima Evropska komisija, ali pa, če želite predsednica Evropske komisije. To ni zares pravi feminizem, ki bi zagovarjal to, da so ženske zastopane v Evropski komisiji zaradi tega, ker so sposobne, ampak gre zgolj za najbolj banalne matematične kvote," je dejal

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Masai_Mara
10. 09. 2024 10.43
-6
SDS in NSi imajo prav, Marta kos nima političnih izkušenj in ne zna krasti kot "pravi politiki", je preveč poštena za njihove standarde.
zmago56
10. 09. 2024 13.57
+2
Lahko kdo pove, zakaj je morala najbolj primerna kandidatka za komisarja iz Slovenije zapustiti veleposlaništvo v Švici?
jahta
10. 09. 2024 09.38
+0
Slovenija in svet bi bil lepši ,ko bi ljudje v letihJJ počeli tisto kar jim po naravnih zakonitostih pripada,vzgajali otrokein vnuke in se veselili ,da so vsi zdravi in bogati,a pohlep ne miruje in ne dopusti tega...škoda za vse!
ARNO50
10. 09. 2024 08.50
+6
Dajte no... Ne biti naivni...Pri imenovanju Kosove ne gre za nobene višje interese Slovenije, kot to poskušate mediji prodati javnosti. Gre preprosto za denar, moč in vpliv. Vse ostalo je sprenevedanje. Se pa po dobrih dveh letih laži, prelomljenih obljub in neverjetnih preobratov, ki smo jim priča pri trenutni vladi, kaže naslednje: ne samo, da je kadrovski bazen leve sredine popolnoma izpraznjen, na levi sredini ni več politika (vsaj ne vidnega), ki bi govoril resnico oziroma, na katerega besedo bi se lahko kdorkoli zanesel. Celo vaši novinarji ne uspejo več slediti količini neumnosti in neresnic, ki jih dnevno producira aktualna vlada.
Masai_Mara
10. 09. 2024 10.44
-1
zmago56
10. 09. 2024 08.45
+9
Bolj kot politične izkušnje nas lahko skrbi to, da se je kosov zaradi osebnih koristi v Švico preselila in tam tudi davke plačuje. Briga njo za Slovenijo in Slovenske interese, njej so glavni le njeni osebni interesi in osebna korist.
Dragica Cegler
09. 09. 2024 21.44
+6
A je Tanja kaj zaskrbljena?
Projekt 2026
09. 09. 2024 21.36
-7
Najboljša možna izbira.
Robi nima jajc.
09. 09. 2024 21.12
+8
Žalostno kakšno vlado imamo to je katastrofa.
12apostol
09. 09. 2024 21.13
+6
Masai_Mara
10. 09. 2024 10.46
-2
G. Papež
09. 09. 2024 20.58
+12
Robert res nima sreče z Urškami.
Ombolo
09. 09. 2024 21.33
-5
Jasno je, da je Janez alergičen na ptiče. Zato je izbral komunistično šolo namesto ornitologije.
SREBRNIBREG.
09. 09. 2024 20.45
-13
Bravo tisočnickna janšistična marelo. Kar pod dvema ponarejenima nickoma bluziš z mojim avatarjem in ponarejaš minuse ter pluse sebi , ker misliš, da boš s tem dobil kakšno veljavo. Prebran si in tako kot si do sedaj niče si s tem še večje.
Rožle Patriot
09. 09. 2024 21.30
+9
Nehi že cmerat muc, ker si že smešen s tem !
Rožle Patriot
09. 09. 2024 21.37
+8
Ombolo
09. 09. 2024 21.38
-5
Očitno so pogoji za razmnoževanje kopriv tapravi. Podmladek kopriv bo dobil plaketo zvestobe.
Dark Knight
10. 09. 2024 09.26
+7
Srebrni misli, da na tem portalu nekaj pomeni in ima veljavo 🤣🤣🤣🤣🤣
mr.poper
09. 09. 2024 20.43
-13
Na sliki Janša in Tonin okrcan, ker ni bil priden brez ponosa vidno ponižan in tako je še danes .
son?ek11
09. 09. 2024 20.41
-2
Kosova je samo požrešna na denar!! Demonstrativno je zapustila stranko in Goloba , sedaj se je pa spet zlizala!! Pohlep!!!!
peresni
09. 09. 2024 20.35
-10
Politika kot se šika. Desničarji seveda ne morejo ne slediti in ne razumeti kaj je umetnost politike. Bravo vlada.
NobenVečNePleše
09. 09. 2024 20.14
+15
Za pokvarjene lewace je vse samo neka igra in za neko zmago. Pač zaradi vsega tega gneva, sovražtva in extremno nizkega iq-ja, niso sposbni videti dlje od svoje luknje. Tukaj se v resnici NE gre za zmago, ampak kar je dobro za SLOVENSKI NAROD in čisto nič drugega. Levičarji so se izkazali kot največji najhujši strup za naš narod in njeno prihodnost in zdaj naj to služi kot večni opomin da se jih ne voli NIKOLI VEČ. Gre se jim samo za oblast in denar in to je vse. Dno dna v vseh pogledih in vseh levelih. Aja pa golobar ma tisto ničvredno diplomo najverjetneje ponarejeno ali celo kupljeno.
12apostol
09. 09. 2024 20.13
+13
Hvala bogu ,da nisem več levičar.Nevem kako bi prenesel to sramoto.
MojsterSplinter
09. 09. 2024 20.26
-11
Kakšno sramoto? Marta Kos je elokventna političarka, prav gotovo nam bo na mednarodnem parketu v ponos bolj kot malokdo.
peresni
09. 09. 2024 20.34
-6
Večni janšist ne znaš drugega kot lagati.
Rožle Patriot
09. 09. 2024 20.11
+14
Zdaj bo Odlazek zmlel Holoba v prah .... kar naenkrat ne bo nič več reklam .. mogoče celo na Aktualu začnejo oglaševati SDS .. !!!
Bučkapaceukrmper
09. 09. 2024 20.07
+8
Ko gre pa za dobro placano sluzbo, se pa tud zobe stisne. Prej ga ni mogla vidt(beri Roberta Goloba) zdj se pa smeška pred kamero, ker neve kaj naj rece zakaj je prišla nazaj. 🤑🤑
iziizi
09. 09. 2024 19.59
+10
SE PRAVI DA ŽE ZNA DOBRO POBIRAT DENAR ,NI NAVAJENA MALEGA DENARJA 350 EUR INVALIDSKE PENZIJE
Robi nima jajc.
09. 09. 2024 19.54
+14
Govorimo o najbolj nesposobni in pokvarjeni vladi vseh časov.
VladaPada
09. 09. 2024 19.59
+18
Zamisli si kakšni so šele njihovi volilci.
Rožle Patriot
09. 09. 2024 20.13
+11
ko vsaj nič ne bi delal, bi bilo manj škode .. !
SREBRNIBREG.
09. 09. 2024 19.54
-18
Čeprav so jo janšisti objokovali ob njenem odhodu iz GS vseeno ni take zamere kot so jo imenovani predstavljali. Očitno pa je pavi kandidat, če so sedaj janšisti obrnili ploščo pa pljuvajo po njej.
Julijann
09. 09. 2024 19.53
+19
Le zakaj ni Robi na zbiljskem pikniku na oder privlekel Vesela in Kosovo? No, zakaj? Pet mesecev vztraja pri Veselu, nam ga kuje v zvezde, na, potem pa se pokaka in polula, ko ga Ursula za ušesa.
sc0rpion
09. 09. 2024 20.09
+7
Robi je imel na odru v Zbiljah tudi dve težkokategornici, Janjo Slugo in Tamato Vonta