Slovenija

Reševanje romskih vprašanj: po večurni burni razpravi sprejeli priporočila

Ljubljana, 05. 09. 2024 18.43 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je na izredni seji s 50 glasovi za in 29 proti sprejel priporočila DZ o učinkovitosti obravnave romskih vprašanj, ki vladi predlaga pripravo sistemskih ukrepov s spremembo zakona o financiranju občin. Na koncu večurne razprave, ki se je na trenutke sprevrgla v politično obračunavanje, niso sprejeli dveh dopolnil opozicije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Opozarjajo na stigmatizacijo manjšine
    04:10
    Iz 24UR: Opozarjajo na stigmatizacijo manjšine
  • Iz SVETA: Poslanci o Romih
    03:01
    Iz SVETA: Poslanci o Romih

Po večurni razpravi, ki so jo zahtevali poslanci iz vrst SDS, NSi, del poslancev Gibanja Svoboda, poslanec SD in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, so poslanci izglasovali predlog štirih priporočil DZ vladi, ki jih je minuli teden potrdil odbor za notranje zadeve.

Tako DZ vladi predlaga, da v roku treh mesecev pripravi sistemske ukrepe s spremembo zakona o financiranju občin. Občine bi morale o porabi sredstev, ki jih pridobijo na podlagi deleža romske populacije, poročati uradu za narodnosti. Predlagajo tudi pripravo pravne podlage za zagotovitev denarja, namenjenega kontinuiranim projektom za integracijo Romov.

Razprava se je sicer vrtela okoli tega, kdo, kdaj in kaj je vse storil pri reševanju romske problematike. Opozicijski poslanci so večkrat poudarjali, da so bili prvi, ki so te rešitve predlagali. "Očita se nam, da grdo gledamo romsko skupnost, to ni res. Po dolgoletni vladavini LDS, ko je prišla desnosredinska vlada smo marca 2007 sprejeli zakon o romski skupnosti," je na očitke koalicije, da "desna sredina" rome getoizira, kriminalizira in izključuje, dejal Jože Horvat (NSi).

Anja Bah Žibert (SDS) je večkrat poudarila, da so razmere na jugovzhodu države zaskrbljujoče. Kot je izpostavila, romski otroci ne prihajajo v šolo, globe se pišejo, kazni se ne izvršujejo, zato so po njenem potrebne sistemske spremembe. Tomaž Lisec (SDS) pa se je vprašal ali smo pred zakonom vsi enaki in hkrati odgovoril, da ne, kar lahko potrdi s primeri v Škocjanu, pa tudi v Sevnici. Romi kradejo, policiste ustrahujejo, za to pa niso kaznovani, je našteval in poudaril, da s predlogi oziroma dopolnili želijo med drugim državljanom zagotoviti varnost in povečati pooblastila policije. Predlagali so tudi sklic strateškega vrha političnih strank, da se nekaj naredi na temo reševanja romske problematike, kar DZ ni sprejel.

V nadaljevanju razprave je med drugim Lena Grgurevič (Gibanje Svoboda) izpostavila, da imamo neučinkovit sistem socialnega varstva, pa tudi težave pri izvajanju policijskih pooblastil. To težavo v sistemu vidi vse od osamosvojitve naprej.

Romsko naselje
Romsko naselje FOTO: POP TV

Eden za vzrokov za poslabšanje problematike na jugovzhodu države Branko Zlobko (Gibanje Svoboda) vidi tudi v ukinitvi schengna. "Občani ne zaupajo državnim organom, Romi so v večini dobri," je dejal in se vprašal, kaj delajo ali sploh ne delajo občinski odbori znotraj romske skupnosti.

Notranji minister Boštjan Poklukar je povedal, da je vlada pri tematiki Romov zelo aktivna in verjame, da bodo čim prej prišli do vseh rešitev, da bodo umirili celotno situacijo in da se bomo, kar je "najbolj pomembno, vsi državljani čutili enaki pred zakonom".

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in enake možnosti Dan Juvan je povedal, da ministrstvo pripravlja zakon, ki bo ukinil spodbude za neobiskovanje vrtca. "Poznamo to, da tisti, ki svojih otrok ne vpišejo v vrtec, dobijo 20 odstotkov višji otroški dodatek. Ta ukrep je preživet, izhaja iz časov, ko smo imeli polno zasedene vrtce," je pojasnil.

Poslanec SD Predrag Baković je ocenil, da so odnosi med večino in romsko skupnostjo na jugovzhodu države na najnižji točki, pa ne, ker gre za Rome, temveč zaradi padca zaupanja, ki je posledica zelo pogostih nezakonitih ravnanj Romov. Meni, da integracija Romov ni bila uspešna, o čemer lahko veliko povedo prebivalci, ki živijo v bližini romskih naselij. Tudi Romi oblasti ne zaupajo, saj menijo, da so odrinjeni na rob družbe. "Jasno je treba definirati pravice in obveznosti, predvsem pa posledice, ki sledijo, če se obveznosti ne izpolnjujejo," je poudaril.

Poslanka Levice Tatjana Greif je medtem v predstavitvi stališča poslanske skupine dejala, da je sklicatelj seje odgovornost za nasilje naprtil zgolj eni družbeni skupini, manjšini. "Romi tako postanejo grešni kozel za vse nasilje, prekrške, kazniva dejanja in kriminal," je dejala. Ne gre sicer zanikati številnih odklonskih dejanj posameznikov, vendar meni, da je posploševanje nasilja in kriminalitete na vse Rome zloraba. "Točno v tem je bistvo rasizma, na podlagi nekaj nepridipravov ožigosati celo skupnost," je dejala.

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
06. 09. 2024 20.23
+3
Nobenih novih zakonov in predpisov ni treba, le obstoječe je treba dosledno upoštevati. PRED ZAKONOM SMO VSI ENAKI, to naj velja tudi za Rome, ministre in druge privilegirane, pa bomo vsi Slovenci dobro živeli.
kapljač1
06. 09. 2024 16.14
+6
Romi so navajeni na trdo roko. Samo poglejte koliko je nasilja že med njimi samimi. Tako je treba z njimi tudi ravnati. Na Dobroto človeka in civilizacijski pristop gledajo z viška in ju obravnavajo kot človeško slabost , ki ju velja izkoristiti.
plejadanka
06. 09. 2024 14.30
+6
Predlagam,da na teren med njih pošljejo kuharja...Le s pogledom jih bo spravil v red.😵‍💫
prašek
06. 09. 2024 14.08
+6
Trgat socialo , pa gumi štrudel 😆😆😆
prašek
06. 09. 2024 14.14
+6
Gumi štrudel je najboljši vzgojni ukrep ............😆
jutri_pa_res
06. 09. 2024 12.32
+10
Samo ena preprosta sprememba zakona reši celotno romsko problematiko: Da se bodo globe lahko trgale od socialnih transferjev, kar se sedaj ne smejo. Tudi globe zaradi neprihajanja otrok v šolo. To bo namreč edino, kar Romi razumejo, vse ostalo filozofiranje in leporečenje je popolna izguba časa...Tudi več policije ne pomaga, če pa ni orodja za kaznovanje...
Misija1
06. 09. 2024 13.05
+9
Drži. A kaj ko ti že v štartu poslanka Levice navedena ob koncu članka pove, da so Romi ubogi in da se jih izrablja ter da so problematični samo posamezniki :))
slo_jakc
06. 09. 2024 11.41
+10
Povečati sredstva občinam z romskim prebivalstvom? Za kaj? Da se bo zaposlilo več policistov , ki bodo z pravilnimi in učinkovitimi sredstvi obvarovali lokalno prebivalstvo, ter preprečili nadaljna kazniva dejanja. OK! Če pa za to, da se bo "fotralo" še nešteto socialnih delavcev, nevladnikov in njihovih organizacij? Potem pa lahko rečem samo "bolano". Pa naj tako dajo tudi ostalim občinam, na primer tam kjer slovenske kmetije izginjajo, se mladi odseljujejo, kjer pošten davkoplačevalec nima enakih pravic kot manjšine. Torej povsod! Naučit roma kmetovat?, da ne bo več kradel po njivah , je kot naučit mačko lajat. Naj se zaposlijo, plačujejo davke, prispevke, naj legalno gradijo,... nimam nič proti če so pri nas. Zakaj jih ne maram (maramo), zato ker v naši ljubi državi, katero imam neizmerno rad in jo cenim in spoštujem imajo več tisti, ki ne delajo, kradejo, se ne kaznujejo. Ma na bruhanje mi gre...
brezveze13
06. 09. 2024 11.37
+9
ti romi niso nekaj novega v državi da bi se morali integrirati ampak so stalni prebivalci ne rabijo nobene integracije , dobro poznajo državo in nje zakone, poznajo vse poti da lahko harajo in kradejo, treba jim je samo odvzeti transferje in tako prisili v delo tiste ki kradejo pa na mesto kamor sodijo v zapor in prisilno -družbeno koristno delo. štajerski in prekmurski romi so kar delovni nekateri imajo tudi sp.je
mali.mato
06. 09. 2024 10.43
+11
Upam, da volivci na prihodnjih volitvah ne bodo pozabili kako GS in Levica glasujeta v romski problematiki.
kranjski janezz
06. 09. 2024 09.43
+13
levica ne bi nikdar več smela priti v parlament,ker dela proti slovenskemu narodu.
kranjski janezz
06. 09. 2024 09.39
+16
ciho ima pokojnino že ko se rodi..to je nemogoče.mi janezki mormo pa delat 40 let.potem pa še kradejo.sramota za nesposobne skorumpirane politike
Perivnik
06. 09. 2024 08.09
+29
Sprašujem se, zakaj nekdo, ki je npr. druge narodnosti dobiva denar od države za preživljanje, drugi, ki smo Slovenci, Bosanci, Srbi, ... pa moramo za preživetje delati? Strinjam se, da se jim na začetku, ta je bil še v "stari yugi" pomaga in se jim je tudi pomagalo, da se postavijo na noge. Seveda se jim je pomagalo, po nekih 80ih letih je pa tega dovolj. Če hočejo živeti kot ljudje, naj delajo in preživljajo svoje otroke kot ljudje.
proofreader
06. 09. 2024 08.03
+28
Končno minister prizna, da policija ne zmore. Morda mu vaške straže lahko priskočijo na pomoč?
proofreader
06. 09. 2024 08.02
+27
Levica je proti policiji.
frenk707
05. 09. 2024 21.59
-30
Smrt janšizmu,... svoboda narodu.
Perivnik
06. 09. 2024 08.11
+23
frenk707 - lahko bi se tudi reklo Smrt golobizmu... svoboda narodu. Kaj ti dve besedi točno pomenita, v slovarju slovenskega knjižnega jezika ju ni, ne vem, vendar, če je janšizem po JJ, je golobizem po RG.
frenk707
05. 09. 2024 21.58
-26
Volivci ne bomo nikoli pozabili vlade 2020-2022, ko so nam vladali primitivci, prostaki, kriminalci, psihopati, sociopati in narcisi,... imenovali smo jih janšizem.
Perivnik
06. 09. 2024 08.14
+26
frenk707 - predvsem so nam v tem času vladali normalni, delovni, trezni, razsodni ljudje, ki so vladali v korist ljudstva. Kaj se dogaja dandanes?? Karkoli se "dotakne" ta vlada, se sfiži. Karkoli obstoječega se "dotaknejo" spreminjati, se spremeni na slabše. Zadnji in zelo boleč primer so šolski avtobusi, ko se "po novem", po Golobovem dijaki vozijo v eno smer tudi po 3 ure, ni pa nujno, da sploh pridejo na avtobus. Spremembe so namenjene temu, da se življenje državljanom izboljša. Pri Golobu se praviloma poslabša.
Oknaj 4
05. 09. 2024 21.58
+21
Jaz takoj prevzamem narodnost Roma . Nič ne bom nikogar nikdar , nikjer vznemirjal ne okradel , nič nič nič le tisti denar ki Romu ob mesecu s strani države pripada bi zahteval . Amen
Perivnik
06. 09. 2024 08.07
+26
Oknaj 4 - Se strinjam in pristopam. Pa bodimo vsi Romi, ključno je, da bomo pred "zakonom" enaki.
frenk707
05. 09. 2024 21.58
-24
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma, ko je pacientova vlada vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi, ki so brali ustavo, nas zapirala v stanovanja, ki je koruptivno nabavljala zaščitno opremo..... .......
Perivnik
05. 09. 2024 21.57
+21
Golob ni "butast" in se zaveda romske problematike. Ukrepa pa zato ne, ker teh kritičnih področij ne pokrivajo njegovi župani. Maščuje se, ker ni bil izvoljen v teh krajih???
Čika
05. 09. 2024 21.51
+17
Žalostno kakšno vlado imamo to je katastrofa.
JApajaDAja
05. 09. 2024 21.47
+24
prav je grgurević povedala...,,težave z romi so se začele z neizvajanjem policijskih pooblastil že od osamosvojitve slo.....prej so se romi bali miličnikov-danes pa policisti bežijo pred njimi ali pa jih fašejo...