Slovenija

Reševanje problema vinskih con

Rim, 09. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Franc But se je danes v Rimu pogovarjal z italijanskim kolegom Giovannijem Alemannom o vprašanju vinskih con, ki bodo predmet zaključnih pogajanj za vstop Slovenije v EU.

Vinska trta
Vinska trta FOTO: Reuters

Kot je po srečanju povedal minister But, Italija ne bo nasprotovala predlogu Slovenije, da se podravsko in posavsko vinorodno območje uvrsti v cono B. Glede razvrstitve Primorske pa sta obe delegaciji močno zbližali stališča, zaradi česar so izgledi za ugoden izid pogajanj dosti večji, je dejal But.

Vinorodna območja v Evropi so glede na naravne pogoje, kot sta relief in podnebje, razdeljena v tri skupine (A, B in C), znotraj teh pa v podskupine. V vsaki je določeno, kateri kletarski postopki so dovoljeni, predvsem pa, koliko sladkorja se sme dodati vinu, da doseže določeno stopnjo alkohola.

Glede na stopnje, ki jih določa slovenski zakon o vinu, bi Slovenija sodila v cono B, kot denimo Avstrija. Evropska komisija pa predlaga uvrstitev Podravja in Posavja v cono C1, kar je za Slovenijo nesprejemljivo, saj bi to, kot je dejal But, pomenilo konec tradicionalnih postopkov kletarjenja. V tej skupini je namreč dovoljeno dodajati manj sladkorja, še manj pa v coni C2, kamor naj bi bila, kot predlaga EU, uvrščena Primorska.