Slovenija

Reševala bo policija

Ljubljana, 12. 01. 2007 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse do izbire izvajalca nujne helikopterske medicinske pomoči bo to nalogo opravljala policija.

Flycom je prenehal z opravljanjem nujne helikopterske medicinske pomoči
Flycom je prenehal z opravljanjem nujne helikopterske medicinske pomoči FOTO: POP TV

Flycom je danes ob 17. uri prenehal z opravljanjem nujne helikopterske medicinske pomoči, je povedal direktor Flycoma Roman Bernard. Kot je povedal tudi za 24ur.com, bo po tej uri helikopterske reševalne prevoze prevzela policija. Kot še dodaja, ne Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) ne Flycom nista prejela nobenega odgovora od vlade na njun predlog, da bi se do odločitve, kdo bo nov izvajalec, obstoječe stanje nadaljevalo.

Letalska policijska enota slovenske policije bo od jutri naprej izvajala helikopterske prevoze za nujno medicinsko pomoč. To nalogo bo opravljala vse do izbire izvajalca te dejavnosti na javnem razpisu, in sicer na enak način in z isto opremo, kot sta jo izvajali Policija in Slovenska vojska pred 1. 12. 2006. Razlika je le v tem, da bo od jutrišnjega dne slovenska policija na Brniku imela opremljen helikopter, ki bo v nenehni pripravljenosti za nujno medicinsko pomoč.
Policija naj bi enega svojih helikopterjev namenila zgolj v reševalne namene, zato ga bodo tudi dodatno opremili.

Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Alan Geder na današnji slovesnosti ob dnevu letalstva Slovenske vojske sicer ni želel komentirati aktualnih zadev glede reševalnih helikopterskih prevozov. Kot je dejal, pa bo Slovenska vojska od sobote naprej naloge in dela okrog helikopterskega reševanja opravljala nemoteno po načrtih in kakovostno kot doslej.

Do izvajalca z mednarodnim razpisom

Vlada je v četrtek sprejela spremembe uredbe o organiziranju sil za zaščito, reševanje in pomoč, po katerih bodo izvajalca helikopterske nujne medicinske pomoči izbrali z mednarodnim javnim razpisom. Vlada bo oddala tudi koncesijo za izvajanje helikopterskih prevozov. Po novem AMZS ni več edini, vnaprej določeni izvajalec helikopterskih prevozov.
Letalska šola Hel-air bo zaradi preteklega dela tožila vlado in zdravstvenega ministra Bručana
Letalska šola Hel-air bo zaradi preteklega dela tožila vlado in zdravstvenega ministra Bručana FOTO: POP TV


Vlada bo do izbire izvajalca po mednarodnem razpisu zagotovila "polno opremljen helikopter Slovenske policije z vso potrebno medicinsko reševalno opremo, ki bo na razpolago ves čas", je v četrtek povedal minister za zdravje Andrej Bručan. Glede na to, da je Flycom že pred tem napovedal, da bo danes popoldne prenehal leteti, se je vlada odločila za tako vmesno rešitev, dokler ne bo zaključen mednarodni razpis.

Naslednji teden bomo imeli z Avto-moto zvezo sestanek in bomo pač videli, kako naprej. Vseh stroškov zaenkrat ne morem povedat, te bodo znani drugi teden. Okvirno so stroški nastali okrog 500 tisoč evrov. Roman Bernard, direktor Flycoma

Letalska šola Hel-air iz Maribora je vložitev kazenske ovadbe zoper podpisnika tistih sprememb uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč, po katerih je bila za novega prevoznika helikopterske nujne medicinske pomoči določena AMZS, prestavila iz četrtka na soboto. Direktor Hel-aira Peter Breznik je dejal, da so se za to odločili, ker želijo videti, če bo država naredila še eno kršitev.

Država namreč po Breznikovem mnenju nima dovoljenja za primarno reševanje in bo tako od sobote dalje "delala na črno", če bo policijski helikopter poletel. "Za to so druga dovoljenja in do sedaj so vseskozi delali na črno," je poudaril Breznik.

Kot še dodaja, je tisto, kar je bilo potrebno, uredil. "Tožili bomo pa vsekakor zaradi minulega dela in tega, kar se dogaja zdaj. Ker to je korupcija. Ta novi helikopter pa tudi po novi uredbi nima pravih dovoljenj, da poleti," še dodaja direktor letalske šole Hel-air.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modrosrebro@email.si
13. 01. 2007 14.07
CITAT! "Zdravniška ekipa nujne pomoči je s policijskim helikopterjem zadovoljna. Pogrešajo le še letalca reševalca." Se VLADA in POLICIJA zaveda posledic, da v reševanje pošljejo samo pilota in ne pilota reševalca, kaj če slabo prenaša takšne ponesrečene situacije, bo na mestu odpovedal? Kako bi bilo, če bi reševalno vozilo lahko vozil vsakdo ne da bi bil reševalec? Vlada nam ponuja mačka v žaklju! Se slovenci tega ne zavedamo? Vlada to ve zato pa delajo vse tako in v škodo nas državljančkov! Se bo tukaj kdo oglasil???
figa.mac
13. 01. 2007 02.54
Slovenci ne bi bili Slovenci,če se nas ne bi držalo geslo,"pa naj še sosedu krava crkne."Upam ,da bo mednarodni razpis,prinesel tujca.Potem bo gospod Hel-air imel zamašena usta.O korupciji pa...Ne vem ,zakaj uporabljate ta izraz,ker imamo za to besedo lep slovenjski izraz"podkupovanje".
victoriosus
12. 01. 2007 23.48
Pri helikopterju je šlo za nerodno izveden dobronamerni projekt, ki ga v zdravstvu krvavo rabimo. Ni bilo korupcije, ne napuha, samo slabo svetovanje. Zaradi tega pa ni treba zganjat takšnega cirkusa- se reče "fant, zasral si, popravi" in amen. G. Tonček Balonček, mize so, in bodo tudi takrat, ko boste npr. Vi morali na nujen poseg. Verjemite, takrat boste hvaležni, da so tam, in da Vam lahko zagotovijo boljše pogoje za zdravljenje.
goso
12. 01. 2007 23.23
Nekateri ljudje se pa res spremenijo, ko pridejo na vodilna mesta. Jih ni za spoznat. Je to napuh? Zvedeli smo za vsaj 3 ponudnike doslej, poleg policije in vojske. Kako si upa šef to izpeljat kar po osebni izbiri brez razpisa, za državni denar? Pa nimam nič proti šefu. Bog ve kolk takih zadev je v kmetijstvu, pa še vemo ne...
Tonček Balonček
12. 01. 2007 17.06
V Flycom-u niso pomislili še na eno rešitev, podobno tisti, ke se porodila ob priliki javnega razpisa za operacijske mize. Kaj če bi te polete kar donirali!
andrej.rajh@ibe.si
12. 01. 2007 13.34
Medtem ko mediji pogrevajo afere velikosti reda 100 mio. SIT (operacisjke mize, helikopterski prevozi) izpuhtevajo mlrd. SIT. Zakaj mediji pogrevajo samo bizarne zadeve je mogoče razložiti na tri načine: - naročanje TV oddaj (tem, gostov ipd) s strani politike in intersenih združenj - nepoznavanje bistva problemov (s strani voditelja) - podleganje drugim medijem Nobena od naštetih zadev ni dobra; žal smo jim priča vsakodnevno
Tonček Balonček
12. 01. 2007 11.34
g. A. Rajh ima seveda čisto prav, ti mediji nas "filajo" z nekimi helikopterskimi prevozi in uporabami avtomobilov, kar je popolnoma brez zveze, kot preganjanje nekih kurjih tatov s strani policije ("zasegli 23 in pol sadik konoplje", včasih so se hvalili z zaseženimi kavbojkami!). Kaj je zdaj s tistimi mizami na Onkoliloškem inštitutu, ki so bile tako nujne? To novinarstvo postaja iz leta v leto večji poden!
andrej.rajh@ibe.si
12. 01. 2007 10.37
Vsi ki smo spremljali včerajšnjo oddajo Trenja smo se lahko zelo nasmejali . Debatiralo se je o helikopterskih prevozih vrednih cca. 300 mio. SIT. Medtem ko zdravila preplačujemo za mlrd. zneske. Od voditelja oddaje se pričakuje boljše poznavanje problematike, širša razgledanost; ne pa da zgrabi za vsako kost, ki mu jo vrže dnevna politika