Slovenija

VIDEO: Skupaj v miru ali pljunek v obraz?

Ljubljana, 04. 12. 2009 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./I.A./STA
Komentarji
75

Zveza veteranov odločno podpira Türka pri podelitvi visokega državnega priznanja Tomažu Ertlu. Da je to pljunek v obraz vrednotam, pa pravijo v Zboru za republiko.

Tomaž Ertl
Tomaž Ertl FOTO: POP TV

Nekdanji republiški sekretar za notranje zadeve Tomaž Ertl je za v zvezi z odzivi na njegovo odlikovanje dejal, da se mu to dogaja že drugič. "S to prednostjo, da me zdaj v Beogradu nihče ne zmerja, da ščitim kontrarevolucijo v Sloveniji, ampak so ostali samo še tisti kritiki, ki pa so že vse povedali o meni," je poudaril Ertl. Povedal je, da ko pride med ljudi, ugotavlja, da ti niso prav nič spremenili mišljenja o njem ter da ga podpirajo in mu čestitajo. Glede negativnih odzivov na odlikovanje, ki ga je danes med drugim izrazil tudi Zbor za republiko, pa je Ertl še povedal, da je državljan te države in "če hočem spoštovati svojo domovino, potem moram spoštovati tudi vse institucije, ki jih ta država ima". Poudaril pa je, da se v njihovo odločitev ali pa mišljenje ne bo nikoli vtikal.

Ertlovemu odlikovanju so sicer danes stopili v bran tudi v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo. Pravijo, da so vsi odlikovanci – poleg Ertla sta visoko državno priznanje dobila še Tomaž Čas in Leopold Jesenk – prijeli priznanje za svoje delovanje v času priprav in izvedbe akcije Sever, ki je nesporno omogočila nadaljevanje demokratičnih procesov v Sloveniji.

Kot navaja predsednik zveze veteranov Janez Pajer, geslo "Skupaj v vojni, skupaj v miru“ še vedno velja, zato zveza odločno nasprotuje izničevanju pomena akcije Sever. "Menimo, da bi na to dejanje morali biti ponosni vsi državljani Republike Slovenije,“ pravi Pajer.

'Odlikovanje je pljunek v obraz'

Dejanje predsednika Türka bo skrbno zapisano v analih mednarodne zgodovine in v srcih vseh živih slovenskih domoljubov. Dr. Gregor Virant
Vendar pa odzivi na odlikovanje Ertla kažejo na vse prej kot to, da držimo skupaj tudi v miru. Na Türkovo podelitev odlikovanja so se tako odzvali v Zboru za republiko. "Tomaž Ertl je bil šef Udbe – najbolj represivne roke enostrankarskega sistema. Dejanje predsednika Türka je pljunek v obraz vrednotam, kot so demokracija, samostojnost, suverenost in državnost. Pozivamo predsednika, naj to odlikovanje odvzame," je v imenu Zbora za republiko dejal Gregor Virant.

UDBA je bila po Virantovih besedah strah in trepet svojih državljanov, saj je vohunila za lastnimi državljani, jih mučila in ubijala, ob tem pa se je ukvarjala še s tihotapstvom, prala denar ter pred Interpolom skrivala kriminalce. "Gospod Ertl je bil šef UDBE vrsto let in odlikovanje takšne osebe je nesprejemljivo dejanje," še dodaja.

Predsednik Türk bi moral po mnenju nasprotujočih odlikovanje odvzeti ter ga preklicati.
Predsednik Türk bi moral po mnenju nasprotujočih odlikovanje odvzeti ter ga preklicati. FOTO: Dare Čekeliš

'Predsednik s tem opravičuje ta dejanja'

Akademik Janko Kos je izpostavil, da je Ertl tudi tisto, kar je storil v času akcije Sever, delal po navodilih političnega vrha. Zato se sprašuje, "kako je mogoče nekoga odlikovati za nekaj, kar ni bila njegova osebna odločitev in tveganje".

Niko Grafenauer je povedal, da je odlikovanje Ertla najbrž v skladu s tem, da v slovenskem parlamentu še vedno ni bila sprejeta resolucija o obsodbi totalitarizmov. Nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek je temu še dodal, da predsednik s tem dejanjem potrjuje, da so taka dejanja dovoljena in možna.

Zaskrbljenost zaradi odlikovanja

Kot je znano, je odlikovanju Ertla prva nasprotovala stranka SDS. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je dejal, da je bil Tomaž Ertl nekdanji vodja represije na Slovenskem. Kot vodja slovenske Udbe pa naj bi dolga leta zatiral demokratične in osamosvojitvene težnje Slovencev in odrejal uporabo represivnih ukrepov proti političnim nasprotnikom.

Tudi nekateri drugi akterji dogodkov izpred dvajsetih let, med njimi Janez Janša, Igor Bavčar, David Tasič in Franci Zavrl (trije iz četverice JBTZ) so v posebni izjavi izrazili zaskrbljenost zaradi podelitve odlikovanja Ertlu, saj pravijo, da je ta ukazal tajne akcije zoper četverico JBTZ. Pismo so podpisali tudi Boris Cavazza, Gregor Tomc, Bojan Fink, Dušan Keber, Igor Omerza in Bojan Korsika.

Zaradi odlikovanja Ertla je iz Združenja Sever izstopil poslanec SDS Vinko Gorenak, saj se ne strinja z vodstvom združenja, ki je odlikovanje tudi predlagalo.

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kubo
06. 12. 2009 04.11
Turk,kdo pa je to...
Buena Vita
05. 12. 2009 08.45
ENEGA TAJKUNA MI OMENI,KOZARAC IN SAMO ENEGA LASTNIKA KI SI JE PRILASTNINIL DRŽAVNO FIRMO IN JE ČLAN SDS-A PUSTI TISTE KI SO CELO ŽIVLJENJE GARALI ,TISTE KI SO USTVARILI KAR IMAJO IZ NIČ TI MI POVEJ ENEGA SAMEGA KI IMA PO VELEHEMENTNEM LASTNINJENJU PODJETJE ,A TAISTO PODJETJE JE BILO PREJ NARODOVA LAST ,SODNI REGISTRI POKAŽEJO SAMO -LD-s IN SD-JEVCE ZARESOVCI SO LDS, BEŽALIČI,TO JE PILOTSKA STRANKA LDS
Buena Vita
05. 12. 2009 08.40
KOZARC 1 POVEJ PAMETNJAKOVIČ SAMO ENO IME
kozarc1
04. 12. 2009 22.07
krasinius@ SDS=SD, sam veter je zapihal vmes, prej so pa vsi Marxa citiral in hodil po potem bratstva i edinstva...
Krasinius
04. 12. 2009 21.32
SD=(tajkunizacija zlocini proti človeštvu) enoumje/tiranija  SDSSD ;če pogledaš trezno
Krasinius
04. 12. 2009 21.19
Srečko Kozarc1rel, dej ti malo argumentiraj tale integral, en empirični dokaz.
kozarc1
04. 12. 2009 19.49
SDS=SD=ZARES=NSI=KPS
Krasinius
04. 12. 2009 19.40
kozarc1, ti si blazen.
kozarc1
04. 12. 2009 19.13
pajtlerbajaka@ Tvoji SDS=SD=KPS so si že nakradli kar so si.
Buena Vita
04. 12. 2009 19.04
ČUDNA SO POTA GOSPODOVA
Buena Vita
04. 12. 2009 19.04
KOZAREC KAKO TO TA RDEČUHI LAHKO KRADEJO MILIJONE-MILIJARDE IN SI TIHO,TOREJ SI NA POLOŽAJU V SAMEM VRHU,IN SI SAM SEBI POSTLAJ Z ŽVENKLJČI,TO JE RJAVČEVA SREBRNINA--PO SLOVENSKO DINARČKI IN ZATO KER SI SEBI POSTLAL SE STRINJAŠ Z LOPOVŠČINO IN IZKORIŠČEVALSKO VLADINO KLJAKO,,OPOZICIJO PA KRITIZIRAŠ ZA METLE IN RITOBRIS SI MORDA KJE NA SVETU SLIŠAL DA SE KRITIZIRA OPOZICIJO, NIKJER POVSOD SO KRITIKE NAMENJENE VLADAM
Buena Vita
04. 12. 2009 18.58
drecMB SORY KRADEJO ŠE VEDNO TISTI STARI MAČKI IN NJIHOVI ŽLAHTNIKI,KRADEJO OD LETA 1945 DALJE, ČISTO MALO BI POTREBOVALI,IN BI ŽIVELI BREZ KRAJE IN LOPOVOV,SAMO NEKAJ NORMALNIH ZAKONOV,BREZ LUKENJ,,S TAKIMI ZAKONI BI VSE ZLAHKA BILO NA SVOJEM MESTU, VENDAR ,UDBO MAFIJA JE PREVEČ PREPLETLA LOVKE--KAJ NE VIDISTE ,KOJ KO SE GRE ZA KAKO SPREMEMBO ZAČNE SKAKATI MURGELJSKI PALČEK IN VSEV GRE PO STAREM
kozarc1
04. 12. 2009 17.05
Če bi danes ukradli vojni dokument z oznako strogo zaupno, bi te tud zaprl, v tujini seveda tudi za 20 let. Potem pa te tatovi dokumentov govorijo o kršenju človekovih pravic, hahaha.
brgnt
04. 12. 2009 16.58
B R A V O V I R A N T !!!
Celjan79
04. 12. 2009 15.31
Zdaj dajte odlikovanja še predsedniku društva izbrisanih Teodoroviču in bivšim generalom JLA gospod Turek ...
est
04. 12. 2009 15.23
On kot miličnik je izvajal ukaze, ki mu jih je nekdo ukazal. Naj še malo gnojnice polije po svojih nalogodajalcih.
zahod.west
04. 12. 2009 15.20
še enkrat ponavljam, da ne vidim nič spornega , če komunist odlikuje udbaša
kjesem
04. 12. 2009 15.06
haider še to ne ve, kje so doma kumonisti in kje komunisti...
kozarc1
04. 12. 2009 14.54
Še več Ertlov bi Slovenija potrebovala, da bi vsaj zaprtli to drhal.
kozarc1
04. 12. 2009 14.53
Ert, Legenda, čestitke.