Slovenija

V čem vse smo Slovenci najboljši na svetu?

Ljubljana, 12. 09. 2024 19.45 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gašper Polanec, Mateja Poljšak Čuk
Komentarji
2

Rekordi so vedno zanimivi, četudi so nenavadni. Slednje zgovorno dokazuje Guinnessova knjiga rekordov, ki je že 70 let svetovni založniški fenomen. Sedaj so predstavili slovensko izdajo za prihodnje leto in v njej imamo tudi Slovenci sedem rekordov - tako vrhunskih športnikov kot prebivalcev podzemlja. Med rekordi je sicer največ športnih, recimo Tadej Pogačar, ki je največkrat oblekel majico za najboljšega mladega kolesarja na Tour de Francu, in Janja Garnbret z največ zlatimi medaljami na svetovnih prvenstvih v plezanju. In v čem še smo Slovenci najboljši na svetu?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenci v Guinnessovi knjigi rekordov
    02:20
    Iz 24UR: Slovenci v Guinnessovi knjigi rekordov
  • Iz SVETA: Letos sedem slovenskih rekordov
    02:21
    Iz SVETA: Letos sedem slovenskih rekordov

Gostilniške debate zagotovo sodijo med najbolj sočne in tako se je začela tudi zgodba o Guinnessovi knjigi rekordov. Sprva je bila mišljena kot propagandna knjiga za pivovarno Guinness, v kateri bi razrešili gostilniške prepire. "Začelo se je skozi barske pogovore in prepire o tem, kdo je višji, najstarejši, najhitrejši. Zato so se potem tudi odločili, da bodo te podatke zbrali v knjigo, ki pa je postala velik svetovni založniški fenomen," pove Moja Benedičič, urednica Guinnessove knjige rekordov 2025.

Knjiga je fenomen, ki navdušuje tudi pri nas, sploh pa najstnike. V njej najdemo najgloblji, 111-metrski potop na vdih Alenke Artnik, osem zlatih medalj na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju Janje Garnbret, štiri zmage v razvrstitvi mladih kolesarjev na francoskem Touru Tadeja Pogačarja, pa tudi 517 košarkarskih odbojev med nogami in 89 "pajk" odbojev Luke Trpina v eni minuti.

Guinnessova knjiga rekordov
Guinnessova knjiga rekordov FOTO: POP TV

"Kot bivši košarkar sem te poteze že skoraj celo življenje treniral, tako da ni bilo nekih posebnih priprav. Pri teh rekordih je bolj pomemben psihični aspekt, psihična priprava, ker je Guinness pri teh rekordih zelo strikten. Kakršnakoli napaka pri izvedbi in rekorda ti ne priznajo," pravi Trpin, bivši košarkar, ki je z guinnessovimi rekordi že skoraj najboljši prijatelj. Trenutno jih ima namreč kar pet.

Še en rekord, s katerim se Slovenci lahko ponosno pohvalimo, pa je presenetljivo še močno neraziskan. Kot najdlje živečo dvoživko so namreč priznali kraško podzemno prebivalko. "Kot glavni promotorji človeške ribice v svetu smo ponosni, da se je tudi ona končno znašla v Guinnessovi knjigi rekordov, kajti ima izjemne sposobnosti. Dočaka lahko do sto let, preživi deset let brez hrane, ima samo dva srčna udarca na minuto," komentira Mateja Rosa iz oddelka za odnose z javnostmi Postojnska jama.

V Sloveniji so potrdili še najdaljšo pogovorno oddajo Borisa Tomašiča, na naših tleh pa sta padla še rekorda legendarnega Noriakija Kasaija, ki je pri 51-letih postal najstarejši smučarski skakalec s točkami v svetovnem pokalu, in igralke Krima Jovanke Radičević, ki je dala največ golov v ženski rokometni ligi EHF. 

"Letos je v knjigi sedem Slovencev in vsi rekordi so novi," povzame Mojca Benedičič, ki verjame, da bo v naslednji izdaji prisotnih še več slovenskih fenomenov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

UsliŠana
13. 09. 2024 12.26
+1
Drugi na svetu po šest-krakih zvezdic, prvi so izraelci..
peresni
13. 09. 2024 09.34
+2
Prvi smo čestitali Trumplu ob neizvolitvi.