Slovenija

Referendumi za nove občine

Ljubljana, 15. 12. 2005 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je razpisal posvetovalne referendume, na katerih bodo prebivalci 29. januarja izrazili svojo voljo glede občin.

Nove občine
Nove občine FOTO: POP TV

Državni zbor je po opravljeni razpravi s sprejetjem odloka razpisal posvetovalne referendume, na katerih bodo prebivalci 29. januarja prihodnje leto izrazili svojo voljo glede morebitnega razkosanja sedanjih občin in ustanavljanja novih. Po izpeljanih krajevnih posvetovalnih referendumih, za katere je državni zbor določil 18 referendumskih območij, bo vlada predvidoma februarja pripravila spremembe zakona, s katerimi naj bi nato ob sedanjih 193 predvidoma ustanovili še 17 občin.

Postopki sprememb in ustanavljanja novih občin bi morali biti zaključeni najpozneje do 25. marca, če bi želeli tudi v novoustanovljenih občinah izpeljati lokalne volitve sočasno z rednimi lokalnimi volitvami v sedanjih 193 občinah prihodnje leto. Za poslance referendumska volja prebivalcev ne bo zavezujoča. Roki za opravila, povezana z izvedbo referendumov, bodo sicer začela teči 22. decembra.

Odločanje o razpisu referendumov za ustanovitev novih občin so spremljali številni postopkovni zapleti. Sejo so zaradi po njihovem mnenju neustreznega vodenja predsednika DZ Franceta Cukjatija in vladajoče večine najprej protestno zapustili poslanci opozicijskih LDS in SD, ki se jima je pridružila tudi koalicijska poslanska skupina DeSUS, a je kasneje sodelovala pri glasovanju o razpisu referendumskega glasovanja. Državni zbor je tako najprej ob obstrukciji omenjenih treh strank izglasoval sklep, s katerim so odločili, da 16 od 33 predlogov ne izpolnjuje pogojev za ustanovitev občin, nato pa sprejel še odlok o razpisu 18 referendumov. Odlok je bil potrjen s 45 glasovi, proti pa je bilo 8 poslancev.

Slovenija številnih občin spominja na krzno leoparda: Med bojem za nove občine in ohranjanjem starih
Slovenija številnih občin spominja na krzno leoparda: Med bojem za nove občine in ohranjanjem starih FOTO: POP TV

Državni zbor je odločil, da bo referendumsko glasovanje potekalo o predlogih za morebitne nove občine Apače (izločitev iz občine Gornja Radgona), Cirkulane (Gorišnica), Kostanjevica na Krki (Krško), Sveta Trojica (Lenart), Središče ob Dravi (Ormož), Sveti Tomaž (Ormož), Makole (Slovenska Bistrica), Poljčane (Slovenska Bistrica), Renče-Vogrsko (Nova Gorica), Straža (Novo Mesto), Šmarješke Toplice (Novo mesto), Bizeljsko (Brežice), Mokronog (Trebnje), Rimske Toplice (Laško) in Izlake (Zagorje ob Savi). Po predlogu bo razpisan tudi referendum o razdelitvi občine Dobrova-Polhov Gradec na dve občini (Dobrova in Polhov Gradec).

Matični odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je 7. decembra v sklep vključil še predloge za ustanovitev treh novih občin. Gre za občine Mokronog-Trebelno, Rimske Toplice in Izlake, ki jih vlada ni odobrila, predlog za ustanovitev nove občine Ankaran-Hrvatini pa je odbor takrat iz predloga sklepa izvzel. Za to občino je vlada sicer menila, da izpolnjuje vse pogoje. Državni zbor pa je danes s sprejetjem dopolnil in nato še potrditvijo sklepa omogočil referendum o ustanovitvi občine Ankaran-Hrvatini, ki ga je znova predlagal Zmago Jelinčič (SNS), iz odloka pa so črtali referenduma za novi občini Rečica ob Savinji in Šentrupert, ki so ju ob današnjem odločanju o dopolnilih sicer najprej podprli.

Dopolnilo o izločitvi 12 naselij iz občine Mozirje in ustanovitvi nove občine Rečica ob Savinji je predlagal poslanec SDS Mirko Zamernik. Sprejeto je bilo s tesno večino 32 glasov za in 30 proti. Dopolnilo s povsem isto vsebino, ki ga je predlagala SLS, pa je bilo zavrnjeno. Enako so poslanci ravnali v primeru predloga za ustanovitev občine Šentrupert, ko so zavrnili dopolnilo SLS, podprli pa predlog skupine poslancev s prvopodpisano Marjetko Uhan (NSi).

Prav zaradi takšnega ravnanja koalicijskih partnerjev, ki so zavrnili tudi preostala dopolnila ljudske stranke - gre za sedaj njihove neuspešne predloge za nove občine Gorje, Rakek, Spodnja Idrija, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah in Log-Dragomer -, so poslanci SLS napovedali, da bodo nasprotovali celotnemu odloku, s čimer pa je bilo - glede na razmerja moči - vprašljivo izglasovanje odloka.

Letos sprejete spremembe zakona o lokalni samoupravi dopuščajo, da se lahko izjemoma ustanovijo občine tudi z 2000 prebivalci. Najnižji predpisani prag za ustanovitev nove občine je 5000 prebivalcev. Od 193 občin v Sloveniji jih je kar 92 takšnih, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev.

Končno glasovanje o odloku je bilo zato večkrat prekinjeno, ko so poskušali uskladiti poglede. Predsednik državnega zbora France Cukjati se je po eni od teh prekinitev odločil, da bo državni zbor prešel k obravnavi sklepa o območjih, ki ne izpolnjujejo pogojev za ustanovitev občine oz. spremembo območja občine in k glasovanju o po njegovem mnenju še odprtih vprašanjih. Šlo naj bi za vse tri predloge, ki so jih poslanci že vključili v odlok z dopolnili.

Takšnemu preskakovanju točk so nasprotovali v opozicijskih LDS in SD, saj so prepričani, da ni mogoče za nazaj spreminjati ali umikati odločitev, ko ugotoviš napake in nedoslednosti, in "kriti kravjih kupčij v koaliciji". Poslanski skupini SD in LDS zato pri glasovanju nista glasovali in sta sejo protestno zapustili.

Poslanci opozicijskih LDS in SD so protestno zapustili sejo
Poslanci opozicijskih LDS in SD so protestno zapustili sejo FOTO: POP TV

Ker sta bila odlok o razpisu referenduma in sklep, s katerim so poslanci ugotovili, kateri predlogi pogojev ne izpolnjujejo, po mnenju predsednika DZ in vlade neusklajena, je matični odbor pripravil uskladitveni dopolnili. Z njima so poslanci odpravili nedoslednosti in iz predlaganih referendumskih območij znova črtali predloga za samostojni občini Rečica ob Savinji in Šentrupert.

Brez podpore so sicer ostali tudi predlogi NSi za referendumsko glasovanje za nove občine Bogojina (izločitev iz občine Moravske Toplice), Poljane (Gorenja vas-Poljane) in Šentjošt (Dobrova-Polhova Gradec) ter predlog poslanca SDS Franca Pukšiča za novo občino Zgornji Leskovec (Videm ob Ščavnici). Državni zbor je tudi ugotovil, da pogojev ne izpolnjujejo še predlogi za nove občine Podgrad (Ilirska Bistrica), Mala Nedelja (Ljutomer) in Frankolovo (Vojnik).