Slovenija

Referendumi pred delitvijo?

Ljubljana, 28. 05. 2007 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija naj bi dobila 14 'mini držav'. Nekatere 'mini' prestolnice so še nedorečene.

Vlada bo predlog pokrajinskih zakona posredovala občinskim svetom s pozivom, da najpozneje v 60 dneh oblikujejo svoja mnenja o predlogu. V tem času se bodo v posameznih občinah lahko odločili tudi za to, da preverijo voljo prebivalcev s poizvedovalnimi referendumi.
Vlada bo predlog pokrajinskih zakona posredovala občinskim svetom s pozivom, da najpozneje v 60 dneh oblikujejo svoja mnenja o predlogu. V tem času se bodo v posameznih občinah lahko odločili tudi za to, da preverijo voljo prebivalcev s poizvedovalnimi referendumi. FOTO: POP TV
Zakon o pokrajinah opredeljuje načela pokrajinske samouprave, delovno področje pokrajin z izvirnimi in prenesenimi pristojnostmi ter organizacijo pokrajinskih organov in pokrajinske uprave. Zakon o volitvah v pokrajinah ureja volilno pravico, volilni sistem, volilne organe, kandidiranje, glasovanje in ugotavljanje volilnih izidov v pokrajinah. Z zakonom o financiranju pokrajin pa se ureja način zagotavljanja sredstev države za izvajanje prenesenih državnih nalog.

Vlada je v časnikih Delo in Večer objavila predlog območij pokrajin v Sloveniji, po katerem naj bi bilo pokrajin 14. Objavljene so tudi pripombe, ki jih je vlada prejela in se nanašajo na območja pokrajin, njihova imena in sedeže.

Sveženj pokrajinske zakonodaje sestavljajo trije zakoni: o pokrajinah, financiranju pokrajin in volitvah v pokrajinah, ki določajo pristojnosti, sestavo in financiranje pokrajin. Vlada je tri pokrajinske zakone za obravnavo v državnem zboru pripravila v petek. Obravnavala je tudi predlog za določitev območij pokrajin, njihovih sedežev in imen, ki bo dan v javno razpravo, v okviru katere bodo lokalna okolja v roku 60 dni imela možnost, da se do predlagane pokrajinske delitve opredelijo, je po seji vlade povedal minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. Po ministrovih besedah je razdelitev države na pokrajine narejena na podlagi obstoječe teritorialne razdelitve (razvojne statistične regije), 14 pa je tudi številka, ki odraža "politično realnost".

Predlaganih je 14 pokrajin, in sicer Dolenjska pokrajina s sedežem v Novem mestu, Gorenjska s sedežem v Kranju, Goriška s sedežem v Novi Gorici, Koroška s sedežem v Slovenj Gradcu ali Ravnah na Koroškem, Notranjska s sedežem v Postojni, Osrednjeslovenska s sedežem v Ljubljani, Podravska ali Osrednja Štajerska s sedežem v Mariboru, Pomurska s sedežem v Murski Soboti, Posavska s sedežem v Krškem, Brežicah ali Sevnici, Primorska s sedežem v Kopru, Savinjska s sedežem v Celju, Savinjsko-šaleška s sedežem v Velenju, Spodnjepodravska ali Vzhodna Štajerska s sedežem na Ptuju ter Zasavska pokrajina s sedežem v Trbovljah.

Med pripombami, ki jih je vlada prejela pred pozivom, je predlog ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bi bilo območje ljubljanske mestne občine samostojna pokrajina. Župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen predlaga sedež Koroške pokrajine v Ravnah na Koroškem, slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar pa v Slovenj Gradcu. Tudi župani občin Krško, Brežice in Sevnica, Franc Bogovič, Ivan Molan in Kristijan Janc, imajo različne predloge - prvi predlaga sedež Posavske pokrajine v Krškem, drugi sedež v Brežicah, tretji pa v Sevnici.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

raspet@gmail.com
28. 05. 2007 22.43
Glede na vedno večje kulturne razlike med Severom (beri Štajersko) in preostalo Slovenijo, se mi včasih zazdi, kot da za Trojanami obstaja nek paralelen svet. S tem ne mislim nič slabega, smo si pač različni. Ta prepad se bo v prihodnosti še poglabljal in zato nas morebitne težnje po neodvisnosti katere od pokrajin (oz današnjih regij) ne sme presenetiti (Auer za predsednika, Kumer bo pa spesnil himno).
raspet@gmail.com
28. 05. 2007 22.30
Glede na vedno večje kulturne razlike med Severom (beri Štajersko) in preostalo Slovenijo, se mi včasih zazdi, kot da za Trojanami obstaja nek paralelen svet. S tem ne mislim nic slabega, smo si pac razlicni. Najbrž pa se bo ta prepad v prihodnosti še poglabljal, tako da nas morebitne težnje po neodvisnosti katere od pokrajin (danes regij) v prihodnosti ne smejo presenetiti.(Auer za predsednika, Kumer bo pa spesnil himno).
gumball
28. 05. 2007 18.21
Živela samostojna republika spodnji Žminj
kritika@email.si
28. 05. 2007 15.31
Raspet, seveda je možno v praksi. Poglej si Kosovo. Samo velika večina vas mora biti na enem geo.območju, zagovarjajte in argumentirajte lastno identiteto, ki je drugačna od slovenske in se uprite ter iščite zaveznike v tujih državah in institucijah. Slovenska ustava je potem minornega pomena. :D
666novak@gmail.com
28. 05. 2007 15.13
to je preveč pokrajin!!! dovolj bi bile: gorenjska, štajerska, dolenjska, primorska in notranjska!
Vegos
28. 05. 2007 13.56
Raspet, to je v naši ustavi prepovedano. V njej je namreč zagotovljena teritoralna enotnost in nedeljisvost Slovenije.
kriss714@amis.net
28. 05. 2007 13.54
Koliko kompliciranja in koliko nepotrebne požrešne birokracije za eno mini državico z dvemi milijoni prebivalcev. Drugje imajo za tak obseg eno občino pa tri krajevne skupnosti, zato pa imajo lahko delavci spodobne plače.
raspet@gmail.com
28. 05. 2007 13.54
Resno me zanima, kaksna je možnost, da se določena pokrajina odcepi in ustanovi lastno državo... Je to v naši ustavi predvideno, itd...
gumball
28. 05. 2007 13.12
Muff je treba kej dnarja nardit, ne pa sam čakat.
kriss714@amis.net
28. 05. 2007 13.11
No, sedaj, ko so se izjasnili z geografijo, naj povejo še kaj to pomeni kadrovsko in finančno.
Krbo?
28. 05. 2007 12.45
Za nas v Pomurju to mogoce ni niti tak slabo, mogoce pa bo prislo zdaj tudi do nas kaj denarja, ne pa nas zapuscate. Mi smo tudi v Sloveniji!!!
apolon
28. 05. 2007 12.38
hehe...še sreča da sm bolj pri vrhu...morda pa bo kej... :
svastapickarodi
28. 05. 2007 12.29
Štajerska do Tokia - samostojna država
Matej Rojc
28. 05. 2007 12.15
Bravo JJ&co id****. Najbolje da ima vsaka vas svojo "pokraijno". To je res brilijantno pametno. Davkoplačevalci, ki se v zadnjih časih tako strašno bojijo za vsak EUR, pa naj se zavedajo, da bodo takšen aparat drago plačevali.
666novak@gmail.com
28. 05. 2007 11.33
če pogledamo slovenijo s 14 pokrajinami lahko ugotovimo da je vzhodni del razdeljen na veliko število pokrajin, zahod pa na manjše število večjih. tako je celotna gorenjska le ena pokrajina s sedežem v kranju. P vzoru iz vzhodnega dela države pa bi morala biti vsaj zgornja gorenjska še ena pokrajnina s sedežem npr. na jesenicah!!! - sicer pa je vse le poraba denarja
Mr Mojo Risin
28. 05. 2007 11.21
Če se ne motim to pomeni tudi 14 "mni" vlad z pripadajočimi "maxi" plačami 14 predsednikov pokrajin, škoda denarja
Tonček Balonček
28. 05. 2007 11.03
Ali se ta naša oblast res nikoli ne more ukvarjati z vsebinskimi problemi in izboljšanjem operative. Odkar pomnim, to pa je že petdeset let, se vse oblasti ukvarjajo z reformami, pa naj gre za regionalno organiziranost, šolstvo, kulturo, zdravstvo itd., pač z vsem, za kar so zadolženo. Ta ogromni aparat birokratov je stalno zaposlen nekimi reformami in spremembami, tekoče delo je nek marginalni pastorek projektov sprememb. Vsak normalen državljan potrebuje kvalitetbega zdravnika, če ga rabi, dobre učitelje in šolo, krajevni urad itd., ti ljudje so se pa primorani celo svojo delovno dobo ukvarjati z reformami in spremembami, ki niso nikoli dobre, so potrebne spet nove, ogromno stanejo in slabšajo učinkovitost. Vsaka nova garnitura bi spremenila prav vse, od univerz in otroških vrtcev do regij in občin. Pa kaj koga brihga ali je občin 500 ali pa 50, ena regija ali 20 njih? Naj bo stalno enako, pa bo! Kako sploh preživita npr. Francija ali Avstrija s konstantnim številom departmajev in dežel? Očitno je, da bolje, pa še tam bi novi oblastniki stalno nekaj reformirali, očitno je to obsedenost, če prideš na novo. Kot ptri šefih, važno je, da se nekaj dogaja, čeprav le v obliki novih obrazcev!
lancergti@email.si
28. 05. 2007 10.35