Slovenija

Referenduma o tržnici še ne bo

Ljubljana, 13. 07. 2010 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

MOL je zavrnila zahtevo Mihaela Jarca za razpis naknadnega referenduma o gradnji garaž pod ljubljansko tržnico. Janković pravi, da Jarc referendumskega vprašanja ni ustrezno popravil. Jarc se zdaj lahko obrne na upravno sodišče.

Zoran Janković - 2
Zoran Janković - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Potem ko so ljubljanski mestni svetniki aprila sprejeli obvezno razlago odloka za urejanje območja v središču mesta, ki dovoljuje odmik prizidave Mahrove hiše preko gradbenih linij in odmikov, s čimer se ne bi izognili tamkajšnjemu kostanju, je svetnik iz Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc vložil zahtevo za razpis referenduma.

Zahtevo je Janković sprva zavrnil, Jarc pa se je nato pritožil na upravno sodišče, ki je MOL vrnilo postopek v ponovno odločanje. V skladu z odločitvijo sodišča so z občine Jarcu pojasnili, kako naj zastavi referendumsko vprašanje – to je bilo sprva zastavljeno v nikalni obliki. Po Jarčevih navedbah je popravljeno zahtevo nazadnje na MOL vročil 5. julija.

Na današnji redni novinarski konferenci je župan Janković dejal, da so Jarcu poslali navodilo, kako naj postavi vprašanje oz. ga obrazloži, vendar Jarc tega po njihovem mnenju ni naredil ustrezno. Ima pa Jarc, kot dodaja župan, pravico, da gre na upravno sodišče in išče svojo pravico.

Ob tem se Janković sprašuje, ali Jarc noče oz. ne zna pravilno postaviti referendumskega vprašanja. "Po mojem se bodo te stvari zdaj vlekle nekako do volitev," še ocenjuje.

Janković je še pojasnil, da bi Jarc, poenostavljeno povedano, želel razpravljati o celotnem aktu, ki določa gradnjo garažne hiše, medtem ko navodilo sodišča določa, da je mogoče razpravljati le o odmiku meje zaradi ohranitve zaščitenega kostanja.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
13. 07. 2010 16.08
Kdaj pa kdaj civilna iniciativa močno greši. Kje so tisti ki so preprečevali shraniti Robov vodnjak v muzej. Avtomobilski plini in čas ga je skoraj uničil. Čas je močno zdelal tržnico in v lepem mestu Ljubljana je en velik "pajzel" Če si ogledate osrednji trg v Celovcu še opazite ne, da je pod njim garažna hiša. Tako kot je imel Plečnik vizijo, tako jo ima tudi Kožel. Plečnik bo ob Koželju zablestel. Amaterji ki so jih le polna usta in lasten ego naj bodo tiho.
Miha Ne?emar
13. 07. 2010 15.08
Mislim, da bi bila gradnja v grajskem hribu boljša in najbrž tudi cenejša rešitev. Prvič: ni arheologije, drugič: tam nebi nikogar motili in nebi bilo treba ustavljati obstoječih dejavnosti. pa še življenje se nebi zaustavio zaradi raskopane tržnice. pa še kakšen tehten razlog bi se našel
Zatarra
13. 07. 2010 14.52
Upam, da se bo Jarc pred tem obrnil še na 24ur.com in nam vsem dal kakšno pojasnilo glede trenutnega stanja iz prve roke.