Slovenija

Referendum za slovenske banke?

Ljubljana, 16. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stranki SNS in Nova stranka sta v DZ vložili pobudo za začetek postopka za razpis referenduma, na katerem naj bi se volilci odločali o ohranitvi bank NLB in NKBM v slovenski lasti.

Sašo Peče: Minister Rop naj odstopi
Sašo Peče: Minister Rop naj odstopi FOTO: 24ur.com

Zahteva po referendumu pomeni poskus, da vlado in finančnega ministra spravimo k pameti, je na novinarski konferenci povedal poslanec SNS Sašo Peče. Vlada naj bi s prodajo bank delala narodno škodo, saj naj bi bila kupnina za NLB prenizka. Obe največji, sanirani banki imata po Pečetovih besedah poseben status, zato bi se morali lastniniti po posebnem zakonu in ob upoštevanju udeležbe državljanov, ki so pri sanaciji sodelovali. Peče je sicer izrazil zadovoljstvo, da je vlada začasno zaustavila vsaj privatizacijo NKBM, medtem ko naj iztržek pri prodaji NLB ne bi pokril niti stroškov sanacije te banke.

Vrednost sanacije obeh bank naj bi po njegovem presegla 500 milijard tolarjev, medtem ko bo vlada s prodajo 34-odstotnega deleža NLB iztržila manj kot sto milijard tolarjev. Za banko, ki je sanirana, ki obvladuje slovenski finančni prostor in prinaša dobiček, je iztržek po mnenju Pečeta odločno prenizek. Pri tem pa v poslanski skupini SNS največjo kritiko pripisujejo finančnemu ministru Antonu Ropu, za katerega Peče meni, da bi moral odstopiti in se ne bi smel več dotakniti javnih financ.

Če bo predsednik DZ Borut Pahor presodil, da je pobuda utemeljena in izpolnjuje vse zahtevane pogoje, bodo lahko začeli zbirati potrebnih 40.000 podpisov v podporo razpisu referenduma.

DZ o referendumu o Nato v sredo

Predsednik državnega zbora Borut Pahor je poslanke in poslance obvestil, da bo obravnava predloga stranke mladih za razpis posvetovalnega referenduma o vključevanju Slovenije v zvezo Nato prišla na vrsto na prihodnji seji, v sredo, 22. maja. Obravnavi naj bi se pridružili tudi visoki predstavniki države. Takrat naj bi odločali tudi o predlogih deklaracij o podpori resolucije o terorizmu in vlogi parlamentov v podpori mirnega reševanja izraelsko-palestinskega vprašanja.

Pahor je za začetek zbiranja podpisov v podporo zahtevi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, kot tudi v podporo zahtevi za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o predlogu zakona o invalidskih organizacijah določil ponedeljek, 20. maj. Podpisi v podporo zahtevi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o sistemu plač v javnem sektorju se bodo zbirali do torka, 18. junija, ko je tudi že potrebno vložiti zahtevo za razpis omenjenega referenduma, zadnji dan roka za zbiranje podpisov za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o zakonu o invalidskih organizacijah pa je sreda, 3. julij.

SORODNI ČLANKI