Slovenija

Referendum za 16 novih občin

Ljubljana, 07. 12. 2005 22.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Državni zbor bo na decembrski seji predvidoma razpisal referendum o ustanovitvi 16 novih občin.

Med predlogi, ki jih člani odbora niso podprli, so bile ustanovitve občin Gorje (Bled), Rakek (Cerknica), Šentjošt (Dobrova-Polhov Gradec), Poljane (Gorenja vas), Spodnja Idrija (Idrija), Sv. Jurij (Lenart), Bogojina (Moravske Toplice), Šentrupert (Trebnje), Rečica ob Savinji (Mozirje) ter Log-Dragomer (Vrhnika). Te predloge je odbor vključil v predlog ugotovitvenega sklepa, da posamezno območje ne izpolnjuje pogojev za ustanovitev občine.

Odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je pripravil odlok o razpisu referenduma in določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin, v katerega je vključil 16 predlogov. DZ naj bi tako referendum razpisal že prihodnji četrtek, referendumi po posameznih območjih pa bi po predlogu matičnega odbora potekali 29. januarja.

Državni zbor naj bi tako, če bo potrdil predlog odbora, razpisal referendum in določil referendumska območja za ustanovitev občin Apače (izločitev iz občine Gornja Radgona), Cirkulane (Gorišnica), Kostanjevica na Krki (Krško), Sveta Trojica (Lenart), Središče ob Dravi (Ormož), Sveti Tomaž (Ormož), Makole (Slovenska Bistrica), Poljčane (Slovenska Bistrica), Renče-Vogrsko (Nova Gorica), Straža (Novo Mesto), Šmarješke Toplice (Novo mesto), Bizeljsko (Brežice), Mokronog (Trebnje), Rimske Toplice (Laško) in Izlake (Zagorje ob Savi).

Po predlogu bo razpisan tudi referendum o razdelitvi občine Dobrova-Polhov Gradec na dve občini (Dobrova in Polhov Gradec).

SORODNI ČLANKI