Slovenija

Referendum trgovinskega sindikata

Ljubljana, 20. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Novi referendum napovedujejo tudi v sindikatu delavcev trgovine, saj bi radi nedeljski delovni čas omejili na 10 nedelj v letu. Podpise za vložitev zahteve za razpis referenduma o obratovalnem času trgovin so že zbrali.

Referendumsko vprašanje se glasi: Ali ste za to, da so prodajalne odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov z omejeno prodajno površino ter prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih ter železniških in avtobusnih postajah, ki so lahko odprte brez omejitev?

Kljub temu, da so podpise za vložitev zahteve za razpis referenduma o obratovalnem času trgovin že zbrali, pa se o tem, kdaj naj bi jih izročili predsedniku državnega zbora, še niso odločili. Na vprašanje zakaj podpisov ne vložijo čimprej, nam sekretar sindikata delavcev trgovine ni želel odgovoriti.

Deset nedelj na leto, ko bi bile trgovne odprte, bi določili delodajalci sami. Po mnenju Sandija Bartola imajo drugje, v tujini, ki imajo omejeno na določeno število nedelj, tako da so v mesecu decembru, ko je čas nakupov, trgovine večinoma odprte vse dni v mesecu.

Igorja Merviča iz Spara Slovenija zanima, kdo bo prevzel odgovornost za delavce, ki jih bo odpustila slovenska trgovina. Oni bi jih morali odpustiti približno 150. Tudi v Mercatorju bi množično odpuščali. Direktor Mercatorja Zoran Jankovič pravi, da bi zaposleni veliko utrpeli, kajti v Mercatorju bi bilo 500 zaposlenih preveč. Le v centru Le Clerc delavcev v tem primeru ne bi odpuščali. Delavci za sedaj po zakonu za nedeljsko delo dobivajo 50 odstotni dodatek, sindikat zahteva 90 odstotnega. Jankovič pravi, da v Mercatorju od 1. januarja izplačujejo delavcem 60 odstotni dodatek. Tudi to pa po mnenju predstavnikov delavcev ni dovolj.