Slovenija

Referendum o zdravilih?

Ljubljana, 16. 01. 2006 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborska varuhinja bolnikovih pravic ter srčni in ledvični bolniki nasprotujejo predlogu zakona o zdravilih.

Nov zakon predvideva predpisovanje t. i. primerljivih zdravil
Nov zakon predvideva predpisovanje t. i. primerljivih zdravil FOTO: 24ur.com

Mariborska varuhinja bolnikovih pravic Magda Žezlina, predsednik Društva na srcu operiranih Vlado Petek in predsednica Zveze društev ledvičnih bolnikov Olga Zorman so izrazili "ostro nasprotovanje" predlogu zakona o zdravilih. 

Predlog namreč poleg dosedanjega sistema medsebojno zamenljivih zdravil omogoča uveljavljanje novega sistema, t.i. medsebojno primerljiva zdravila. Za cele skupine zdravil, to so t.i. terapevtske skupine, naj bi pooblaščeni določili najvišjo priznano ceno. Vse, kar bi stalo več, bi bilo treba doplačati, so sporočili iz Društva na srcu operiranih. Kot so še zapisali v odprtem pismu predsednikom države, vlade, državnega zbora, državnega sveta in parlamentarnega odbora za zdravstvo, ministru za zdravje, predsedniku zdravniške zbornice, predsednici lekarniške zbornice, varuhu človekovih pravic in predsednici zveze potrošnikov, ki so ga poslali danes, bi bili s takšnim sistemom prikrajšani predvsem kronični bolniki. 

Če zahteve ne bodo uslišane, bodo zbirali podpise

Vsak bolnik je zgodba zase in vsak zdravnik bi mu moral predpisati terapijo, ki je zanj optimalna, opozarjajo podpisniki pisma. Po njihovem mnenju so zdravniki s tem načinom omejeni, saj po novem tega, kaj je za bolnika najbolje, ne določa zdravnik, temveč cena zdravila. Ker gre za diskriminacijo, se bodo pritožili na ustavno sodišče. "Če naših zahtev predlagatelj ne bo upošteval, bomo prisiljeni zbrati 40.000 podpisov za zakonodajni referendum," so še zapisali. 

Ob tem tudi zahtevajo, da se v novi zakon vključi člen, po katerem bosta v komisiji za razvrščanje zdravil najmanj dva člana iz vrst društev bolnikov.