Slovenija

Referendum na martinovo

Ljubljana, 25. 09. 2007 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

11. novembra bo potekal referendum o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic.

Za 11. november je predviden tudi morebiten drugi krog predsedniških volitev, kar je po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka smiselno in skladno z načeli ekonomičnosti. S sočasno izvedbo referenduma in morebitnega drugega kroga predsedniških volitev bi prihranili tretjino predvidenih stroškov, so menili. Kot je izračunal Matej Lahovnik (Zares), gre za 2,5 milijona evrov prihranka.

Vprašanje, ki ga bodo zastavili na referendumu, se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi novela zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki ga je DZ sprejel na seji 11. septembra 2007?

Na referendumu bomo odločali, ali bo milijarda evrov, ob privatizaciji zavarovalnice Triglav, v obliki delnic razdeljena med 750.000 Slovencev, ki so pred 17-imi leti plačevali premije ali pa bo ta milijarda šla državnemu skladu KAD.

Referendum je zahteval državni svet

Državni svet je mnenja, da bi bila uveljavitev novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, s katero bi se iz zakona črtala privatizacija Zavarovalnice Triglav s strani fizičnih oseb, nesprejemljiva. Po izračunih bi morali fizičnim osebam, ki so imele z zavarovalnico sklenjene police v letu 1990, razdeliti skupaj 35,25 odstotka kapitala zavarovalnice, kar pa po oceni finančnega ministrstva ni izvedljivo, zato je predlagalo prenos teh deležev na Kapitalsko družbo.

Fizične osebe bodo najverjetneje ostale praznih rok

Kot je pojasnil Bajuk, sta rešitev, kako bi delnice Zavarovalnice Triglav razdelili med fizične osebe, pred njim poskušala najti že dva finančna ministra, a je nista poslala v zakonodajni postopek. Identifikacija fizičnih oseb, ki bi bile upravičene do delnic Zavarovalnic Triglav, po ugotovitvah svetovalne skupine vlade ni mogoča, poleg tega bi bilo iskanje teh fizičnih oseb predrago, je dejal.

Državni zbor je soglasno s 63 glasovi sprejel odlok, po katerem bo zakonodajni referendum o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, izveden v nedeljo, 11. novembra. Tega dne je sicer predviden tudi morebiten drugi krog predsedniških volitev.
Državni zbor je soglasno s 63 glasovi sprejel odlok, po katerem bo zakonodajni referendum o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, izveden v nedeljo, 11. novembra. Tega dne je sicer predviden tudi morebiten drugi krog predsedniških volitev. FOTO: POP TV
DZ je opravil tudi drugo obravnavo predloga zakona o družbah tveganega kapitala, s katerim želi vlada opredeliti tvegani kapital in pojme, ki so povezani z lastniškim financiranjem podjetij. Osnovni cilj družb tveganega kapitala je zagotovit transparentno in hitro financiranje podjetij, ki začenjajo poslovanje oz. ga nadaljujejo z novimi tehnološkimi rešitvami.

Po Bajukovih besedah želi vlada z novelo zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki jo je DZ sprejel 12. julija ter jo po vetu državnega sveta vnovič potrdil 11. septembra, zatem pa je državni svet zahteval razpis referenduma, doseči cilj uspešne privatizacije Zavarovalnice Triglav ter slediti svojemu sklepu o umiku države iz gospodarstva.

S prenosom deleža, ki bi ga morali razdeliti med upravičene fizične osebe, na Kapitalsko družbo bo koristi užival tak krog upravičencev, ki bo čim bolj ustrezal širokemu deležu zavarovancev, ki jih je v letu 1990 imela zavarovalnica, je menil Bajuk.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 09. 2007 15.22
Na Marinovo bi moral biti tudi referendum o prodaji Telekoma, skupaj z Mobitelom seveda. Tako profitabilnih podjetij je malo, zakaj bi jih prodajali, če imamo stalni in bajni dohodek od tega! Ljudje pač komuniciramo, naj ostane med nami, podatki in denar!!!