Slovenija

Tujega nočemo, svojega ne damo

Koper, 03. 04. 2010 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Civilna iniciativa Tujega nočemo, svojega ne damo se zavzema za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, na katerem bi odločali o smiselnosti ustanovitve ankaranske in mirnske občine. Prvi podpisnik je koprski župan Popovič.

Boris Popovič
Boris Popovič FOTO: 24ur.com

V Kopru je iz nasprotnikov ustanovitve občine Ankaran nastala civilna iniciativa Tujega nočemo, svojega ne damo, ki bo zbirala podpise za naknadni zakonodajni referendum, na katerem bi vsi slovenski volivci odločali o smiselnosti ustanovitve ankaranske in mirnske občine, poroča današnje Delo.

Jutri lahko v TV klubu na POP TV spremljate zanimivo soočenje na temo 'Boj za milijone na Obali'. Gostje bodo Gregor Strmčnik iz Civilne iniciative, Luka Juri, poslanec SD, Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta in Franc Pukšič, župan Desternika.

Po navedbah Dela so v četrtek in petek dobili prvih tisoč podpisov, prvi podpisnik pa je koprski župan Boris Popovič. O novi civilni iniciativi in zbiranju podpisov danes pišejo tudi Primorske novice.

Pobuda za ustavno presojo

Popovič je sicer skupaj z enajstimi državnimi svetniki že vložil pobudo za izredno sejo državnega sveta, na kateri bo ta po praznikih obravnaval predlog za odložilni veto na zakon o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna, ki ga je državni zbor sprejel minuli torek. Če veto ne bo izglasovan ali pa bo zakon v državnem zboru znova potrjen, je koprski župan napovedal tudi pobudo za ustavno presojo zakona.

Popovič je tudi prepričan, da občina Ankaran ne bo samodejno pridobila zemljišč, ki so zdaj last koprske občine.

Popovič je tudi odgovoril na očitke vodje civilne pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregorja Strmčnika o napovedani vnovični prodaji občinskih zemljišč. “Višje sodišče je pred dnevi ponovno potrdilo odločitev mestne občine, da lahko prodaja ta zemljišča, kar so hoteli nekateri Ankarančani preprečiti. Med mojim županovanjem nismo niti enega metra kmetijske zemlje spremenili v stavbno zemljišče,” poroča Delo.

Strmčnik pa pravi, da se boji, da bodo svetniki z vetom uničili vsa prizadevanja pobudnikov občine za zaščito Ankarana, Valdorte, Debelega rtiča in Lazareta. Medijem in državnim svetnikom je zato napisal javno prošnjo, naj ne podprejo predloga za odložilni veto, niti zahteve za razpis referenduma, še piše Delo.

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 04. 2010 19.22
kaj še ni uspelo jankoviču in sinovom ,,namreč največje apetite gojijo dinastija jankovič,zabetonirati kmetijska zemljišča v ankaranu,seveda z močno podporo ZARESA IN ŠKOVFJOTKE VERDNIKOVE KI LOBIRA TRISTO NA URO,
skydrol7
04. 04. 2010 17.56
stevilo birokratov se mnozi iz dneva v dan..............
Ataaufbix
04. 04. 2010 17.27
Malo čudno si je ta tip zamislil referendum. To je isto, kot če bi takrat, ko je bila odcepitev Slovenije, glasovala cela Jugoslavija.
JanezNovakJohn
04. 04. 2010 16.15
Mislim da je tole z Ankaransko občino ima nekaj prednosti. *svinjak v katerega nihče nič ne vlaga, se bo končno uredil. To je obala med Trstom in Koprom. Postal bo en lepših delov Slovenske obale, razen če se ne bodo našli šakali Popovičevega kova, ki bodo občino osiromašili. * Popovič in njegovi tajkuni se bodo osebno morali zadovoljiti z malo manj denarja. Pa saj so že utečeni in jim bo gotovo šlo.
chiri
04. 04. 2010 12.58
Popovič, kar si sadil,to žanješ. Velja enako tudi za vse njegove pristaše. Saj se še spomnite parole " Koper je naš. Kaj ste ga mogoče odkupili na javni dražbi?
jure920
04. 04. 2010 11.59
Popović očitno te Ankarančani ne marajo zato hočejo imeti svojo občino.Pač ne marajo mafijcev.
risa9
04. 04. 2010 11.27
js podpiram ankarančane, če hočjo bit na svojem .. bi le blo racionalnejše, če bi v slo. imeli manj občn, .. kar se tiče popiviča in jankloviča, upam da jima ne date še enega mandata
haj
04. 04. 2010 11.23
Sem vprašal Berlusconija, pravi, da bi naredil enako. Če bi bilo treba, bi spremenil tudi zakonodajo.
bnam 2707
04. 04. 2010 10.07
Če bi to rekel nekdo drug namesto tega Popoviča,bi še razumel,tako pa......
dule100
04. 04. 2010 09.41
SVETILNIK, Ne vem od kdaj je obala samo vaša. Vedno sem mislil da je Slovenska. Če nebi bilo Slovenije, bi bili že zdavnej pod Italijo. Sicer ne vem, če bi bilo to tako slabo. Razen, da odmislimo, da bi policaje morali uvažati iz Italije. Kar se pa gnile Ljubljane tiče, v Kopru nebi pustil niti slike !
Manndy
04. 04. 2010 09.33
Lokalna samoprevara je bila načrtovana za drobljenje in ustvarjanje nemoči državljanov z namenom, da se vsepovsod zaposlijo družboslovci, ki bodo go kosti obrali državlkane in pri vsakem delu povzročali nemir ter pili kti državlajnom. Po načelu zgrizli se bodo za vsako greznico, vrtec, del ceste jim bomo pošiljali nove davke takse in račune vzeli del plače in celo pokojnino. Zato se temu reče perverzna samoprevara. Za Goske ni seno.
chiri
04. 04. 2010 09.07
Koprčani, izvolili ste Popoviča,sedaj ga imate. Ankarančani,izvolili ste si svojo občino, sedaj jo imate. Kaj naj sedaj mi z referendumom glasujemo ali smo za to da ostane Popovič župan in ali smo za enovito občino Koper? Koprčani sprijaznite se z dejstvom, da je Ankaran postal samostojna občina, ima levji delež zasluge vaš velecenjeni arogantni župan.
Petra Šuligoj-Gaberc
04. 04. 2010 08.27
popovič brez matoza = koper brez ankarana se bo potrebno pač sprijazniti, a ne popovič?
Pincopalino
04. 04. 2010 07.51
isto geslo je uporabljala JESTVINA, pred prvzemom Mercarorja, a žal jim ni uspelo mislim, da tudi ne sedaj, da je celo demokracija pri popoviču odpovedala je to že višek. Ljudje smo siti tega mafijca in naj se že enkrat okroti. Čas je da se zaveda da je ratal star in nesposoben ter neizobražen.
Pincopalino
04. 04. 2010 07.44
Popovič izkorišča turistične informativne centre, da zbirajo podpise med turisti, sram ga bodi. še turizem nam hoče uničiti.
pinko
04. 04. 2010 07.27
volitve se bližajo,Popović robi glasove,briga njega Ankaran.vsaka malo večja vas naj dobi svojo občino,če noče pobirat drobtinic, ki padejo z mize mestnih občin.
svetilnik
04. 04. 2010 06.17
Tukaj vsi tisti, ki ste iz celine lajate, žal pa neprestano lezete dol na našo Obalo... in vsi gledate kje bi si kupili kakšno nepremičnino... Se pravi, da imamo na Obali tri zelo zaželjene občine. Mi Primorci pa padamo v depresijo kadar moramo po opravkih v tisto gnilo, sivo Ljubljano.
am_staff
03. 04. 2010 22.18
A tem legalno izvoljenim, tudi Popoviču ni jasno, da so se ljudje odločili, da jim je zadosti njihovega in njegovega napuha. Upam, da bodo v jeseni ljudje spregledali in jih postavili tja kamor spadajo - ven iz vodenja občin.
KopulacijskiO
03. 04. 2010 22.06
Tudi jaz ne bi hotel živeti v občini, katere župan je Popovič!
franceljtancelj
03. 04. 2010 20.58
Evo ga! PO TITU TITO!!!!!!!