Slovenija

Referendum o trgovini

Ljubljana, 07. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni zbor bo tisti, ki bo odločil ali referendumsko vprašanje o obratovalnem času trgovin pošlje v presojo ustavnemu sodišče ali pa sindikatu delavcev trgovine določi datum, do katerega mora zbrati 40 000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma.

Predstavniki sindikata delavcev trgovine so se s predstavniki delodajalcev na ministrstvu za gospodarstvo pogajali o dodatku za delo ob nedeljah in praznikih.

Možnost za to, da bi referendumsko pobudo umaknili je majhna, pravi predsednik sindikata Franci Lavrač, še posebej po današnjih prekinjenih usklajevanjih.

Franci Lavrač
Franci Lavrač FOTO: POP TV

"Današnja pogajanja niso bila niti pogajanja, ker je državni sekretar gospod Logar hotel od sindikatov dobiti usklajeno stališče glede dodatka," je povedal Lavrač.

Konfederacija sindikata 90 bi pristala na 75 odstotni dodatek, medtem ko je sindikat delavcev trgovine najprej zahteval 130 odstotni dodatek, kasneje pa 100 odstotnega. Na seji odbora konec tedna bodo glasovali o tretji ponudbi, ki naj bi bila prav tako 75 odstotna. Nasprotna stran, torej delodajalci, pogajanj niso komentirali, svoje ponudbe o nedeljskem dodatku pa danes niso predstavili. Sindikat zato ugiba.

"Mislim pa, da bi lahko bila ta višina 75 odstotkov, vendar pod pogojem, da damo jasno zavezo, da od referenduma odstopimo," je povedal Lavrač.

Matjaž Logar
Matjaž Logar FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali bi se v primeru, če bi obe strani pristali na 75 odstotkih, odrekli refrendumu, pa Lavrač odgovarja: "Če se bo večina na tajnem glasovanju odločila za 75 odstotkov, to še ne pomeni, da jih bomo tudi dobili.

Usklajevanja se nadaljujejo prihodnji teden, prav tako na ministrstvu za gospodarstvo, ki je v tem procesu le nekakšen vmesni člen, brez kakršnihkoli pooblastil.

"V vmesnem času morajo vse strani dobiti jasna pooblastila, če pride do dogovora, da se na eni strani ustavi referendumska pobuda ... " je povedal Matjaž Logar z ministrstva za gospodarstvo.

Referendumsko vprašanje naj bi se sicer glasilo: "Ali ste za to, da se v predlogu zakona o trgovini določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev?".

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so sprva predlagali 130-odstotni dodatek, kasneje pa so ta predlog znižali na 100 odstotkov. Ker so delodajalci vztrajali pri 60-odstotnem dodatku, hkrati pa ministrstvo za gospodarstvo pri pripravi obrazca prijave urnika obratovalnega časa prodajaln ni upoštevalo predloga sindikata, da mora delodajalec soglasje zaposlenih za delo ob nedeljah pridobiti na tajnem glasovanju sveta delavcev in sindikata, je sindikat v državni zbor vložil referendumsko pobudo.

Nedorečeno ostaja osrednje vprašanje, in sicer, ali je za zagotavljanje pravic delavcev nujno zakonsko poseči v odločanje obratovalnega časa trgovin in s tem v svobodno podjetniško pobudo, opozarja zakonodajno-pravna služba.

Dodatni argumenti Sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki je podrobneje predstavil razloge za obstoj javnega interesa za omejevanje obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh ter obenem predložil spremenjeno besedilo referendumskega vprašanja, po mnenju zakonodajno-pravne službe omogočajo podrobnejšo in tehtnejšo razpravo o tem, ali je tako določanje obratovalnega časa trgovin v javnem interesu in do katere meje, ter ali s tem omejuje svobodno podjetniško pobudo na tem področju.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA