Slovenija

O referendumu najprej pred sodiščem

Ljubljana, 05. 10. 2009 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zahteva za razpis referenduma o sodniških plačah bo romala v ustavno presojo. Tako so s 45 glasovi za in 26 glasovi proti odločili naši poslanci.

(simbolična fotografija)
(simbolična fotografija) FOTO: Kanal A

Ustavno sodišče bo presodilo, ali bi z odložitvijo oziroma zavrnitvijo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju in novele zakona o sodniški službi lahko nastale protiustavne posledice. Pred glasovanjem o sklepu o zahtevi za ustavno presojo je opozicija predlagala amandma, vendar ga predsednik DZ Pavel Gantar ni dal v obravnavo in razpravo. Kot je poudaril, je "amandma brezpredmeten in nesmiseln", saj je opozicijski predlog sklepa zgolj "zrcalna kopija" sklepa odbora za notranjo politiko.

Tanko je dejal, da delo v DZ odraža splošni kaos v državi.
Tanko je dejal, da delo v DZ odraža splošni kaos v državi. FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je dejal, da mora predsednik DZ amandma dati na glasovanje. To določa poslovnik, ne pa predsednik DZ, je pojasnil in zatrdil, da je to zloraba zakona in poslovnika. "Slika dela DZ je odraz splošnega kaosa v tej državi," je prepričan vodja poslancev največje opozicijske stranke.

Še pred današnjo izredno sejo se je sestal kolegij predsednika DZ, na katerem je vodja poslancev SDS Jože Tanko dejal, da bi moral DZ na izredni seji najprej odločati o zahtevi za razpis referenduma o sodniških plačah, šele nato pa bi lahko odločal o ustavni presoji te zahteve. Predsednik DZ Gantar pa je zatrdil, da bi kršil poslovnik in zakon, če bi dal na dnevni red seje zahtevo za referendum.

Izredna seja bi se morala začeti ob 11.00, vendar zaradi obstrukcije opozicijskih poslanskih skupin ni bilo kvoruma za glasovanje o dnevnem redu. Tako se je DZ znova sestal ob 14.00, ko se je zbralo zadostno število poslancev.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so sklep o zahtevi za ustavno presojo podprli v koalicijskih SD, Zares, DeSUS in LDS, medtem ko so opozicijske SDS, SNS in SLS ustavni presoji nasprotovale.

Poslanci koalicije so poudarili, da noveli sodniške plače usklajujeta z odločbo ustavnega sodišča, po mnenju opozicijskih poslanskih skupin pa je povečanje sodniških plač v času gospodarsko-finančne krize neprimerno. Prav tako so opozicijski poslanci zatrjevali, da sta noveli ustavno sporni. Iz vrst koalicijskih poslancev pa so se slišali očitki, da opozicija glede sodniških plač nastopa demagoško in populistično.

 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zuper
09. 10. 2009 21.40
mentos12
06. 10. 2009 11.03
Razprava v parlamentu o referendumu o sodniških plačah je preprosto izguba časa. Da pa sodniki NE morejo dobiti višje plače je več razlogov: 1.v krizi povečevati plače (zakaj že) ? 2.plače imajo že sedaj dovolj velike,še posebno na njihovo učinkovitost. 3.kako lahko sodnikom povečevat plače,glede na to da imajo velike zaostanke,katere kazni plačujemo davkoplačevalci namesto malomarni sodniki. Poleg tega kako je lahko vlada tako pristranska da v tej krizi nekaterim povečuje plače,spet drugim jih zmanjšuje. Primer ko so šle firme na 36 urni delavnik in s tem na 5 % manjše plače. Če je kriza je za vse,ne pa samo za nekatere.Samo žal tega naša nesposobna vlada noče vedeti.
aa8
06. 10. 2009 10.02
8JASMIN, priznati vam je potrebno, da imate prav. Pri nas potrebujemo, če že, referedum o reformah, ki korenito posegajo v delo in življenje ljudi. Imamo vlado, ki nas z reformami iz dela pošilja direktno v grob. Sebe pa še vedno bogato hrani in nagrajuje. Tako tudi sodnike, saj je to veja oblasti, kajne?!
8JASMIN
06. 10. 2009 10.01
ČE ŽE TOLIKO GOVORI TA VLADA IN V DZ SE RAZPRAVLJA O ČLOVEKOVIH PRAVICAH, A NI TO ČLOVEKOVA PRAVICA, DA SE IZRAZI NA REFERENDUMU KAJ ŽELI, NE PA, DA O TEM ODLOČA PAR STARIH, ZAVRTIH BOLŠEVIKOV ZA NAŠO PRIHODNOST! SRAMOTA OD SRAMOTE TO NI DEMOKRACIJA TO JE ZAVAJANJE NARODA, ŠE GOLI OTOK BI UVEDLI, ČE BI IMELI KAK OTOK NA MORJU, PAČ "KOMUNISTIČNI DUH" V TEH ZAB. GLAVAH.....
SherlockH
06. 10. 2009 09.32
bozjibic Glede na efektivnost t.i. rdečih prdcev lahk orečem le, da si želim nekoga, ki bo vlada z j "jeklenimi jajci" in to svojat kljub nasprotovanju kumrovških očetov izbrisal iz obličja oz. proračuna; paradoksalno pa bo le to, da ne bodo prav nič pogrešljivi, delo pa -garant- hitreje opravljeno.
bozjibic
06. 10. 2009 09.27
Kolikor vem, si SherlockH (Rado62) končal šolanje v kumrovških univerzah tudi ti, a si potem rdeč prdec? Pa brez zamere, se delo strinjam s teboj, da imamo slabo sodstvo. Pač imamo kar imamo, za zdaj bi nas uvoz dobrih sodnikov iz tujine preveč stalo. Počakati moramo na mlajše, boljše in bolj poštene sodnike!
SherlockH
06. 10. 2009 09.10
bozjibic Seveda imajo v drugih državah tudi manjše zaostanke, ker delajo efektivno. Tu gre pa večinoma za rdeče prdce iz kumrovških univerz, kapiš!?
8JASMIN
06. 10. 2009 09.01
UPRAŠAM SE KDAJ SE BO SLOVENSKI NAROD ZBUDIL IN KONČNO KAPIRAL KAJ DELA TA VLADA, KAKO NAROD MANIPULIRAJO IN IMAJO ZA NEUMNE, PA KAJ TAKEGA SE DOGAJA ŠE SAMO KJE V SEVERNI KOREJI . DA NAROD NIMA PRAVICE DO REFERENDUMA JE ABSURD, SEDAJ PA LAHKO PEŠČICA LJUDI ODLOČA O VSEM KAR SE DOGAJA V SLOVENIJI. TO SE REČE IN JE DOKAZANO, DA JE V SLOVENIJI "ENOPARTIJSKI SISTEM NA VLADI".
bozjibic
06. 10. 2009 08.56
V vseh modernih demokratičnih državah imajo sodniki relativno visoke plače, radi tega, da se jih ne da podkupit, da sodijo hitro in pošteno. Nekateri v Sloveniji si želijo, da imajo sodniki nizke plače in posledično večajo možnost, da postanejo sodniki podkupljivi. JJ že ve zakaj!
SherlockH
06. 10. 2009 07.40
Naj še sam prislonim piskrček in zapišem, da me je zelo sram. Sram pa zato, ker smo v zadnjih desetih in več letih, ko so bile razmere, ob zanemarjanju in odsotnosti pravne države, za razrast korupcije in kriminala belih ovratnikov tako ugodne, kot so za razrast plevela v zanemarjenem in vlažnem rastlinjaku, dopustili oblikovati takšne vedenjske in miselne vzorce, ki jih bo moč odpraviti samo dolgoročno, če sploh. Že vnaprej povem vsem tistim, ki bodo ugovarjali, da razmere le niso tako slabe (številnim takšno stanje namreč naravnost ustreza), že vnaprej odgovarjam, da imajo prav. Je še veliko slabše, je katastrofalno! Ob takšnem stanju bi se v tem zgodovinskem trenutku moralacelotna “pravna stroka” pred slovenskim narodom posuti s pepelom, ker niso nič storili, da bi to preprečili, ker so to dopustili in pri tem celo sodelovali. Večinoma pa gre za rdeče prdce s trajnim mandatom, ki bodo pod pretvezo meritokracije zaposlili svoje vnuke in jih dvignili s plačo nad profesroje, ki so jih izšolali. Sory, Slovenija je zafurana država in to samo od rdeče kamarile, ki javno krade medtem pa se v brk reži slehernemu! Kje ste še videli, da bivši sodnik trenutni pravosodni minister ocenjuje in določa plače v tem resorju in to pošilja v presojo tistim, katerih plača je na tehtnici!?
Marija Demec
05. 10. 2009 23.48
pr nas znajo samo še dnar pohopsat ti parlamentarci....FFFFFUUUUUUUUUUUUUUUJJJJJJJJJJJJJ...
castnasestra
05. 10. 2009 23.38
Mater, kolk eni serete...
SLOHaider
05. 10. 2009 23.34
OJE OJE KAKO SO TI SD-jevci PAMETNI, seveda da ne bom pozabil se njihove kolege iz opozicije,ki so zelo posteni do nas ( NAVADNIH -pri meni so se zmotili HOCEEEEEEEEEEEMMMMMMMMMMMMMMM REEEE FEREEEEEEEEEEENNNNNNNNNDDDDDDDDUUUUUUUUUMMMMMMMMMM... ) JESUS PA SE 3 LETA IMAJO ,SEVEDA CE JIM BO USPELO
Francek62
05. 10. 2009 23.31
Upam, da bo imel kdaj narod možnost povedat, kaj si mislijo o "delu" sodnikov. Samo se bojim, da do tega ne bo prišlo, ker o tem odločajo sodniki sami....
SLOHaider
05. 10. 2009 23.22
pajtlerblanka05.10.2009, 23:170 HI HI HI POVEJ KAJ JE SMESNO ,DA SE LAHKO TUDI POLEG TEBE SMEJIM :-)
Buena Vita
05. 10. 2009 23.17
roky1337
05. 10. 2009 23.10
jest sm po prepričanju liberalc tko d "t rdečih" slučajno ne maram :) kar se tiče liberalizma v Sloveniji v politiki je bl na psu če mene vpršaš... drugač pa sm sigurn da bi zamenjava oblasti koristila Sloveniji. Samo najboljša kombinacija pa bi sigurno bla oblast oblast nemškega tipa: SDS LDS. Oziroma te stranke sam mogoče mal modificirane, bolj "inteligentne"! PS. referendum o sodniških plačah ... o tem če pride do njega pa bodo odločal sodniki? HAHA ne me smejat :D
SLOHaider
05. 10. 2009 23.03
NEKATERIM SE TO BO ZDELO KOT ENOSTRANSKO AMPAK TRENUTNO STANJE JE KATASROFALNO S TO NOVO VLADO !!!!
SLOHaider
05. 10. 2009 23.01
pajtlerblanka05.10.2009, 22:490 MENI OSEBNO SI VSEC ,KER POVES KAR SI MISLIS IN TAKO JE PRAV , NE DAJ SE RDECIM, TAKO KOD JAZ NE
Buena Vita
05. 10. 2009 22.49
VSI REFERENDUMI LAHKO PADEJO, O SODNIKIH NE BO NOBEDEN,LAHKO JIH IMAMO STO TO SAMO POVE O ZAUPANJU V PRAVNI ALI SODNIŠKI RED SLOVENIJE-ZALARJEVE ŠTALE