Slovenija

'Referendum je norčevanje'

Kranj, 11. 10. 2007 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krajani v bližini deponije Tenetiše, kjer naj bi zrasel regijski center za ravnanje z odpadki, z razpisom referenduma niso zadovoljni.

Sredin sklep kranjskega mestnega sveta o razpisu posvetovalnega referenduma ni navdušil krajanov Tenetiš. Menijo namreč, da bi bilo treba referendum izvesti, še preden se je občina odločila predlagati lokacijo Tenetiše za gorenjsko odlagališče. Hkrati pa nasprotujejo temu, da bo na občinskem referendumu večina odločala o prizadeti manjšini.

Če deponija Tenetiše ne bo prenehala delovati 31. oktobra, bodo protestniki vztrajali pri fizični zapori.
Če deponija Tenetiše ne bo prenehala delovati 31. oktobra, bodo protestniki vztrajali pri fizični zapori. FOTO: POP TV

Marija Kavčič iz Tenetiš, ki je tudi članica civilne iniciative Mlaka in Tenetiše ter Društva za ohranitev Udin Boršta, je povedala: "Da bo center v Tenetišah, je bilo med drugim že odločeno tudi na konzorciju gorenjskih občin, zato je izvedba referenduma sedaj le še norčevanje iz ljudi, regije in države.“

Poleg tega je Kavčičeva ogorčena, da bodo na referendumu sodelovali vsi občani in ne le krajani Tenetiš in Mlake. "O nas, ki že 35 let živimo v radiju 500 metrov od deponije, bodo odločali tisti, ki živijo na kilometre proč," je poudarila.

Marija Kavčič meni, da je nedemokratično in nepravično, da o prizadeti manjšini odloča večina, ki ne nosi negativnih posledic deponije. Zato referendum, ki naj bi potekal sočasno z drugim krogom predsedniških volitev 11. novembra, po njenem mnenju ni legitimen.

Pravi izraz ljudske volje bo po prepričanju Kavčičeve zapora dovoza do deponije, ki jo bodo krajani Tenetiš in Mlake izvedli 2. novembra. Poudarila je, da bi morala deponija Tenetiše prenehati delovati 31. oktobra, in če se to ne bo zgodilo ter se bodo nadaljevali postopki za ureditev regijske deponije in obrata za mehansko biološko obdelavo odpadkov na tem območju, bodo protestniki vztrajali pri fizični zapori ceste tudi ob grožnji posredovanja policije. "To bo naš klic na pomoč", je pojasnila Kavčičeva.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millla
02. 11. 2007 01.20
albertinum - veliko študij in raziskav potrjuje dejstvo, da imajo ljudje, ki so dalj časa izpostavljeni radioaktivnim odpadkom, pesticidom itd, zaradi tega veliko hudih zdravstvenih problemov, med drugim tudi rakava obolenja. Ti si tisti, ki ''bluzi'', polons ima popolnoma prav!!!
albertinum@excite.com
31. 10. 2007 16.42
Polons, ne bluzi o radioaktivnih odpadkih, ker flancaš na pamet. Za rakom zbolevajo ljudje povsod, ne samo na Tenetišah.
Heinke
11. 10. 2007 22.27
Niti ene študije še nisem zasledila o zdravju ljudi, ki živijo na omenjenem področju (v 30 letih bi jo lahko naredili v dober spomin ljudi, ki so trpeli za rakom). Niti ene razprave o tem, kje so radiaktivni odpadki, ki so se tam nahajali in koliko je tega še ostalo tam. Niti ene razprave, ki bi povedali, kako onesnažena je reka in podtalnica, ki teče takoj mimo smetišča. To je samo par stvari. Skratka sama laganja, sprenevedanja in laži. Če bi prišli ta pravi rezultati ven, bi se plačevale milijonske odškodnike,... Če naredijo tak referendum se zna zgoditi, da bomo šli jutri na referendum, in odločali, če zgradijo protiraketni ščit ali ne na Češkem. Pa koga to briga, važno da ga ne njim pred nosom in da imajo nekateri od tega milijonsko korist.