Slovenija

Referendum glede zakona o invalidih?

Ljubljana, 15. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Društvo za teorijo in kulturo hendikepa YHD je v DZ vložilo podpise za začetek postopka za razpis referenduma. Podpisniki se ne strinjajo, da bi zakon določil reprezentativne invalidske organizacije, ki naj bi zastopale interese invalidov.

Ali zakon v organiziranje invalidskih društev uvaja enostrankarski sistem?
Ali zakon v organiziranje invalidskih društev uvaja enostrankarski sistem? FOTO: Dare Čekeliš

Pobuda za referendum se nanaša na tisti člen zakona, ki govori o reprezentativnosti invalidskih organizacij na podlagi istovrstnosti invalidnosti in družbenega statusa njenih članov.

Društvo za teorijo in kulturo hendikepa in nekaj sorodnih organizacij že dalj časa opozarjajo na nesmiselnost zakona o invalidskih organizacijah, ki ga je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vložilo v drugo branje. Po trditvah predstavnice YHD Elene Pečarič so zakon o invalidskih organizacijah pripravile "tradicionalne invalidske organizacije", združene v Svet invalidskih organizacij Slovenije (SIOS), ki želijo z njim ohraniti obstoječi monopolni in privilegirani položaj.

Potrebnejši bi bil zakon proti diskriminaciji

"Društva, združena v SIOS, so namreč tudi prejemniki največjega deleža sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij", je dejala Pečaričeva. Po njenem mnenju bi bilo veliko bolj smiselno sprejemati zakone, ki bi posameznikom zagotavljali enake možnosti in pravico do neodvisnega življenja. Tako bi morali sprejeti antidiskriminacijski zakon in zakon o izenačevanju možnosti, ki sta sicer že v pripravi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, saj naj bi ta zakona vnesla dejanske spremembe v posameznikovo življenje.

Predsednik omenjenega parlamentarnega odbora Stanislav Brenčič (SLS), ki je prisoten pri predaji podpisov Borutu Pahorju, je ob tem dejal, da je presenečen nad vloženo pobudo, saj se kot predsednik odbora že dolgo zavzema za ureditev odnosov na področju invalidskih organizacij. Po njegovih besedah bi morali biti invalidi bolj tolerantni drug do drugega, "saj pri sprejemanju zakona ni mogoče zasledovati samo ene resnice".