Slovenija

Neuradno: Referendum o pokojninski reformi bo

Ljubljana, 10. 03. 2011 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
E.P./V.L./STA
Komentarji
181

Ustavno sodišče je odločilo o usodi referenduma o pokojninski reformi. Čeprav bodo sodniki svojo uradno odločitev sporočili šele v ponedeljek, so po neuradnih informacijah sklenili, da referendum bo. Zadnjo besedo bodo torej imeli volivci.

Na referendum naj bi se odpravili v začetku maja.
Na referendum naj bi se odpravili v začetku maja. FOTO: Miro Majcen

Po neuradnih informacijah so ustavni sodniki sklenili, da enega najpomembnejših referendumov v tem mandatu, na katerega je lahko vezana tudi politična usoda vlade in njenega predsednika, dovolijo. Kot poroča oddaja 24UR, bodo imeli o pokojninski reformi zadnjo in odločilno besedo volivci.

Referendum v začetku maja?

Sindikati so v pičlih petih dneh že zbrali več kot dovolj potrebnih podpisov, da vložijo zahtevo za referendum. Zbrali so namreč več kot 40.000 podpisov. Podpise bi lahko zbirali še naprej, saj imajo na razpolago še 30 dni, a pravijo, da si toliko ne bodo vzeli. Volivcem bodo dali na razpolago še tri ali štiri dni, nato pa bodo podpise odnesli v DZ. V državnem zboru pa pravijo, da bi bil po njihovih izračunih referendum že v začetku maja.

Pahor pravi, da bo odločitev ustavnega sodišča spoštoval.
Pahor pravi, da bo odločitev ustavnega sodišča spoštoval. FOTO: Damjan Žibert

Dejstvo je, da je od usode pokojninske reforme odvisna tudi usoda vlade. Minister za delo Ivan Svetlik je že pred časom dejal, da bo, če pade reforma, resno razmislil, ali bo še ostal v vladi.

Predsednik vlade Borut Pahor je zatrdil, da bo odločitev ustavnega sodišča spoštoval. Poudaril je, da bo Slovenija v primeru, da bo ustavno sodišče referendum dovolilo, unikatna država, saj se bo o fiskalnem vprašanju odločalo na voliščih. Kljub temu pa se bodo v tem primeru soočili z nasprotniki reforme in poskušali referendum dobiti.

Zatrdil je, da je reforma pravična, in opozoril, da bi bilo korenitejšo reformo v prihodnje še težje sprejeti. Tisti, ki ji nasprotujejo, morajo zato povedati, kakšna je alternativa. Ponovno je pozval, da predmet morebitnega referenduma ne bi postalo odločanje o podpori vladi.

10. aprila bomo imeli referendum o malem delu. Torej referenduma ne bosta na isti dan, kot so sprva mnogi upali, da bi prihranili 4 milijone evrov.

Sindikati pričakujejo, da bo reforma padla

Sindikati pravijo, da je ta odločitev pričakovana in da pričakujejo tudi, da bo reforma na referendumu padla. V tem primeru vlada in tudi nekateri ekonomisti opozarjajo, da država ne bo imela več denarja za pokojnine, torej bodo še nižje kot zdaj, ne bo denarja za socialne prispevke, ker se bo kreditna sposobnost države zmanjšala, vsi krediti bodo višji, vlada bo še znižala plače in morda celo uvedla nove davke.

Če pa ljudstvo na referendumu reformo sprejme, potem bi nov zakon lahko začel veljati s 1. avgustom.

Ivan Svetlik je že pred časom dejal, da bo, če pade reforma, resno razmislil, ali bo še ostal v vladi.
Ivan Svetlik je že pred časom dejal, da bo, če pade reforma, resno razmislil, ali bo še ostal v vladi. FOTO: Blaž Garbajs

Vlada predlaga ustavne spremembe

Vlada bo v DZ posredovala predlog ustavnih sprememb na področju referendumske ureditve. Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, sta predlagana sprememba 90. člena ustave in dodatni 90.a člen.

Kot eno bistvenih novosti je omenila spremembe pri določitvi, kdo lahko predlaga uvedbo začetka postopka za referendum. Ukinili bi možnost, da to lahko stori tretjina poslancev ali državni svet. Možnost predlaganja naknadnega zakonodajnega referenduma pa bi še naprej imelo 40.000 volivk in volivcev, torej tisti, ki niso sodelovali v zakonodajnem postopku.

Druga pomembna sprememba je po njenih besedah vpeljava kvoruma za veljavnost referendumske odločitve. Na referendumu bi bila sprejeta tista odločitev, za katero bi glasovala večina volivk in volivcev, ki so veljavno glasovali, pri čemer pa bi se referenduma morala udeležiti najmanj četrtina volilnih upravičencev.

Novost bi bila tudi določitev zakonov, o katerih ne bi bilo mogoče odločati na referendumu. Referendum ne bi bil možen o zakonih, ki jih bo DZ sprejel zaradi razlogov varnosti ali obrambe države in odprave posledic naravnih nesreč.

Prav tako ne bi bilo možno na referendumu odločati o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb, razen tistih iz 3.a člena ustave, ko gre za vstop v mednarodne integracije. Referendum tudi ne bi bil možen o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o izvrševanju državnega proračuna, pa tudi ne o zakonih, katerih zavrnitev na referendumu bi imela za posledico kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Za sprejetje ustavnih sprememb je v državnem zboru potrebna dvotretjinska večina. Po besedah ministrice so se usklajevali s predstavniki političnih strank, ki so za to izrazili voljo.
 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trzican
14. 03. 2011 15.23
pahor naj kar sam dela do 75 leta pa bo videl kaj to pomeni
trzican
14. 03. 2011 15.19
drugače ni bilo pričakovati
rageinblack
12. 03. 2011 00.28
Adolph : prosim utemelji in argumentiraj svoj komentar v detajle.
nazaret
11. 03. 2011 16.25
Edino pravilno. Takšni zakoni bi morali biti v parlamentu podprti z najmanj 85 %, ne pa da si zmišljujejo in spreminjajo zakone kakor jim paše.Denarja za penzije bi sigurno bilo dovolj če nebi preveč devali v svoje žepe in porabili vedno več za svoje plače in potrebe, ki so vsaki dan večje.
Adolph
11. 03. 2011 12.11
Slovenci, ki bojo glasovali proti reformi bojo pokopali to slovensko republiko . . ..
miha040
11. 03. 2011 09.41
ce ne garantirajo da bomo imeli penzije naj ukinejo pokojninske prispevke...smo najbolj obdavcena drzava glede plac, ampak penzij vseeno ne bo..pa kje mi zivimo, je pa dejstvo da imajo nekateri borci za ne vem kaj in razni botri fukcionarji zelo visoke penzije...sramotaaaa
nesposobnež
11. 03. 2011 09.39
Pahor je rekel, da gre za stvar, ki je dobra za našo deželo... se pravi... Slovenci so neumni, ne vedo kaj je za njih dobro... Torej za Slovence je dobro da delajo do 65. leta, da umrejo prej, preden sploh dočakajo pokojnino... da se iztrošijo do onemoglosti, da večina zaradi tega pristane v bolnici, da niso več sposobni delat... torej je to DOBRA STVAR ZA NAŠO DEŽELO! Pahor - Slovenci niso neumni in vedo kaj je dobro in kaj ne... ZATO TO BOMO REKLI NE!!!
Tonček Balonček
11. 03. 2011 09.20
Z denarjem za pokojnine ne operira država, ampak pokojninska blagajna, država lahko socialne stiske ljudi le "blaži", ne pa vanje posega, kako neki? Pa kaj se nismo pred 20 leti odločili par za to, da se država umakne iz vsega, ne le gospodartsva, da naj s evse regulitra, prepusti trgu in sprosti človeške potenciale. Zda pa kar naenkrat spet vsi kličlejo državo na pomoč! Kot tisti piramidniki in igralci na srečo, ki ob bankrotih pokličejo policijo, zakaj vendar ni preganjala prevarantov! A bosta Tovšakova in Zidar tudi tožila državo, ker sta bankrotirala zaradi nje (ne daje jima več posla kot v zlatih časih "sproščenosti"!).
nesposobnež
11. 03. 2011 09.09
Če država nima denarja za pokojnine je to njen problem... če država nima denarja za socialne prispevke je to njen problem... ne sme pa zaradi tega ogrožati državljanov in ne sme posegati v socialne stiske ljudi. Pred volitvami so bila SD in njene priveske polna usta, kako bodo vodili vlado in še vedno njihov predsednik govori o tem, da vlada dela dobro... KAJ JE PA TUKAJ DOBREGA??? Zato vsi na referendum in glasujemo PROTI pokojninski refermi in naj potem vlada odstopi, naj se zamenjajo ljudje... kdorkoli bo že na vladi, mislim, da slabše in nesposobne vlade, kot jo imamo, ne moremo imeti...
Samo.Jst
11. 03. 2011 08.43
'...država ne bo imela več denarja za pokojnine, torej bodo še nižje kot zdaj, ne bo denarja za socialne prispevke, ker se bo kreditna sposobnost države zmanjšala, vsi krediti bodo višji, vlada bo še znižala plače in morda celo uvedla nove davke'... z dokazano sposobnostjo naše politike, bo prišlo do tega tudi če bomo morali delati do 150-ega leta.
resslovenka
11. 03. 2011 08.22
To bo do sedaj najbolje udeležen referendum. Saj ne, da reforma ni potrebna, vendar na tako kratke rok čisto gotovo ne. Stvar je čisto preprosta, ko bo našla zaposlitev vsaj polovica vseh brezposelnih ( ne samo prijavljenih na zavodu za zaposlovanje), se bo tudi pokojninska blagajna zgledno polnila. Da o drugih famoznih anomalijah v naši družbi sploh ne govorimo.
dule100
11. 03. 2011 08.19
Za pokojnine je denarja dovolj. Treba pa jo je očistiti vseh priveskov in prisklednkov. Pokojnina naj se izplačuje strogo tistim, ki so v ta namen tudi vplačevali. Za razne predsednike države, zaslužne državljane in meščane (neke kvazi umetnike, katerih velika večina, ni nikoli resno delala, pač pa večino časa gulila šanke, poleg tega pa prejela še brezplačna stanovanja), razne borčevske pokojnine, socialne transferje, zaslužne športnike, rome, itd. itd., naj poskrbi država iz proračunskih sredstev, če se ji zdi da je to potrebno in pošteno !
nanal
11. 03. 2011 07.33
zakaj imamo sploh ustavne sodnike z velikimi plačami, ki odločitve prepuščajo volilcem z malimi plačami in zakaj sploh potrebujemo velado?????
erdogan
11. 03. 2011 07.31
ZAKAJ PA ZA REFERENDUM O RTV NI SLO NA SODISCE!? SE GA JE PA DALO IZPELJATI TAKOJ? PA DAVKOPLACEVALSKI DENAR JE SEL V MALORO!
trasty
11. 03. 2011 07.30
Upokojenci morajo na referendumu glasovat za reformo, saj bodo samo tako ohranili stabilno pokojninsko blagajno in s tem pridobljenega privilegija, pokojnine. Je že ironično, da bodo na reformo najbolj vplivali prav tisti, na katere reforma ne bo imela direktnega vpliva saj so že upokojeni.
EllaRebeka
11. 03. 2011 07.27
pa dobro....ali znajo teli politiki kaj sami narest al rabijo, da se jih za rokco vodi čist pri vsaki odločitvi? Če je tako, naj gredo stran ker od njih nobene koristi ni! SRAMOTA! in zato, da moramo mi sami odločat, jih še plačujemo....smo mi en * narod.
sas3
11. 03. 2011 07.16
Končno se bomo znebili Boruta.
Anri Tomic
11. 03. 2011 07.09
Denar za dokapitalizacije raznoraznih bank državnih podjetij, nakraden denar različnih tajkunčkov in nezaslužen denar naših politikov ter z opustitvijo fars ki jim rečejo raziskovalne komisije ki goltajo naš denar za kar nekaj kar je že smešno in žalostno bi zadostoval za naslednjih 50 let pokojnin brez enega samega vplačila v pokojninsko blagajno. Kaj se pa tiče racionalizacije je tako če vlada veže svoj mandat na ta referedum menim da niti slučajno ne bo to vržen denar skozi okno! Naj košta cel slovenski letni proračun če je treba samo da se znebimo teh *drugače bodo zadolžil slovenijo za naslednjih 50-100 let.
mori007
11. 03. 2011 07.02
O kakšnih pokojninah govorijo ti *, če niti delovnih mest ni, kaj jim bodo reforme, delo dajte pol pa delajte reforme kakšne vam paše!!!!! LP
luckyss
11. 03. 2011 06.40
Denarja za pokojnine ni, ker je pokraden! Pokojninska blagajna bo doživela kolaps brez reforme ali z njo. Razlika je le v tem, da bo vlada z referendumom krivdo prenesla na državljane oz. ovce!