Slovenija

Rdeče številke in odstop

Ljubljana, 26. 02. 2008 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Pance/STA
Komentarji
1

Onkološki inštitut ima 4,6 milijona evrov izgube. Stroški naraščajo, direktor Rojec pa naj bi zavajal.

Na seji sveta Onkološkega inštituta je odstopil član sveta, predstavnik Mestne občine Ljubljana, ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer. Kot je pojasnil, se je za to odločil, ker na zadnji seji sveta zavoda niso upoštevali njegovih predlogov. Predlagal je razrešitev direktorja OI Aljoše Rojca, ker ni pripravil sanacijskega načrta.

Möderndorfer je odstopil iz sveta Onkološkega inštituta.
Möderndorfer je odstopil iz sveta Onkološkega inštituta. FOTO: Kanal A

Prvi mož Onkološkega inštituta po Möderndorferjevem mnenju ni pripravil sanacijskega načrta za poslovanje zavoda, temveč le poročilo o izgubi. Poleg tega je Möderndorfer na tisti seji tudi pozval ustanovitelja OI - ministrstvo za zdravje - naj razreši celoten svet zavoda in tako "omogoči nove razmere, boljše pogoje in neobremenjene člane sveta, ki se bodo lahko ukvarjali z nastalim problemom, izgubo OI," je pojasnil Möderndorfer.

Ker pa večina članov sveta zavoda ni sprejela predloga njegovega sklepa, se je ljubljanski podžupan odločil, da sam odstopi. Kot je pojasnil danes, "ni moralno, da še naprej deluje v svetu, še posebej ker se ne strinja s takim načinom delovanja sveta". Tako delovanje bo samo še povečalo izgubo OI, je pojasnil Möderndorfer. Njegov odstop pa je tudi "znak ministrstvu za zdravje, naj se že končno začne ukvarjati z Onkološkim inštitutom". "Izguba OI se namreč še naprej veča, tako kot sem že napovedal, da se bo zgodilo," je dejal.

O svoji odločitvi, da odstopi, je Möderndorfer vse pristojne obvestil že pred dvema tednoma. Pojasnil je, da je o tem obvestil tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ta pa je že sprožil postopke za imenovanje novega predstavnika lokalne skupnosti v svetu OI. "Verjetno bo v roku 14 dni oz. na naslednji redni seji imenovan nov predstavnik v svetu OI. O tem, kdo to bo, danes težko govorim, vsekakor pa, ko bo svet to potrdil, bo ime novega člana tudi uradno znano," je pojasnil.

"Če bi ostal v svetu zavoda, bi prevzemal odgovornost za stanje, za katero sem dal vedeti, kaj je treba storiti," pravi ljubljanski podžupan. Prepričan je, da mora ministrstvo za zdravje ukrepati. "Če bi bila ustanoviteljica OI Mestna občina Ljubljana, bi verjetno že zdavnaj ukrepala," je še dodal Möderndorfer.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ray1sefo@gmail.com
26. 02. 2008 20.48
Gospodu Aljoši Rojcu in njegovim svojcem želim obilo raka in neuspešnega zdravljenja v stari stavbi C.