Slovenija

Razsodba v prid Vzajemne

Ljubljana, 27. 06. 2006 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Osebni računi članov Vzajemne so po mnenju vrhovnega sodišča zakoniti, kar pomeni, da jih ni bilo potrebno odpraviti .

Vrhovno sodišče je deloma pritrdilo zdravstveni zavarovalnici Vzajemna v tožbi proti Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN). Ta je namreč izdala odredbo, da mora Vzajemna odpraviti osebne račune članov, ker naj bi bili nezakoniti. Vrhovno sodišče pa je razsodilo, da je Vzajemna ravnala skladno z zakonom in s tem razveljavilo zahtevo AZN po odpravi osebnih računov članov.

Vrhovno sodišče je razveljavilo zahtevo po odpravi osebnih računov.
Vrhovno sodišče je razveljavilo zahtevo po odpravi osebnih računov. FOTO: POP TV

Vrhovno sodišče je tožbo Vzajemne potrdilo v ključnem delu, saj je odločilo, da Vzajemna lahko oblikuje osebne račune za svoje člane in da lahko na njih evidentira deleže v temeljnem kapitalu, sredstva na osebnih računih pa hkrati lahko predstavljajo varnostno rezervo družbe. To pomeni, da Vzajemni ne bi bilo treba odpraviti osebnih računov članov, kot je to od nje zahtevala AZN decembra lani. Vzajemna je namreč medtem na seji skupščine aprila letos osebne račune članov že zaprla, saj postopek pred vrhovnim sodiščem še ni bil zaključen v roku, ki ga je AZN Vzajemni postavila za odpravo osebnih računov.

V Vzajemni so v odzivu na odločitev sodišča zapisali, da so takšno odločitev pričakovali, saj so bile spremembe statuta pripravljene skladno z zakonom. Glede na to, da je bilo vprašanje osebnih računov članov eno od tistih, na katere se je AZN sklicevala tudi pri odvzemu licence predsedniku uprave Vzajemne Marku Jakliču, v Vzajemni to vidijo kot pozitivno znamenje tudi pri tej odločitvi.

Na Vzajemni pričakujejo, da bo sodišče razveljavilo tudi odločbo, s katero želi AZN predsedniku uprave Vzajemne odvzeti licenco.
Na Vzajemni pričakujejo, da bo sodišče razveljavilo tudi odločbo, s katero želi AZN predsedniku uprave Vzajemne odvzeti licenco. FOTO: POP TV

Sedaj razveljavljena odredba AZN v zvezi z osebnimi računi je bila ključni argument AZN pri izdaji odločbe o odvzemu licence predsedniku uprave Vzajemne. Zato na Vzajemni pričakujejo, da bo sodišče razveljavilo tudi odločbo, s katero želi AZN predsedniku uprave Vzajemne odvzeti licenco.

Vrhovno sodišče Vzajemni ni pritrdilo le v tistem delu, ki se nanaša na del odredbe AZN v zvezi z uvedbo osebnega računa družbe in s tem povezane določbe. V Vzajemni pravijo, da pri oblikovanju računa družbe ni šlo za uvedbo osebnega računa družbe, ki bi bil enakovreden osebnim računom članov. Šlo je namreč zgolj za oblikovanje prehodnega računa, ki bi omogočil lažje in preglednejše administriranje osebnih računov članov, ki dnevno vstopajo ali zapuščajo Vzajemno.

Kot je znano, je skupščina Vzajemne oktobra lani sprejela spremembe statuta, s katerimi je uvedla osebne račune, na katerih so bili evidentirani deleži članov v varnostnih rezervah družbe. AZN pa je decembra Vzajemni izdala odredbo, s katero je zahtevala, da v roku štirih mesecev osebne račune članov odpravi. Vzajemna se je v zvezi z odredbo pritožila na vrhovno sodišče, a ker v štirih mesecih postopek pred sodiščem še ni bil zaključen, je skupščina Vzajemne na aprilski seji osebne račune članov zaprla.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.