Slovenija

Razrešitve ni bilo

Ljubljana, 08. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.S./P.M.
Komentarji
0

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je soglasno zavrnil zahtevo Agencije za zavarovalni nadzor po razrešitvi predsednice uprave zavarovalnice Nade Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela.

Uprava zaenkrat nespremenjena

Nada Klemenčič
Nada Klemenčič FOTO: POP TV

Odstop Klemenčičeve in Obersnela je 18. junija zahteval direktor Agencije za zavarovalni nadzor Jurij Gorišek, po njegovih besedah ne zaradi prikrivanja plač članov uprave Triglava in pokroviteljstev. "V resnici je šlo za odklanjanje omogočanja pregleda in nadzora glavne knjige, številnih evidenc, pa tudi postavk glede lastnih delnic uprave in njihovega pridobivanja ter delitve dobička," je pojasnil Gorišek. Poleg tega je nekatere nepravilnosti v zavarovalnici odkril tudi urad za preprečevanje korupcije ter pristojne organe obvestil o sumu zlorabe vodstvenih položajev v zavarovalnici in nekaterih drugih z njo povezanih institucijah.

Triglav se je na odločitev agencije pritožil, o pritožbi pa je odločal senat agencije, ki je potrdil odločitev o njuni razrešitvi.

Nadzorni svet o današnji odločitvi

Po besedah predsednika nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav Milana Marolta so upravo podprli zaradi dobrih poslovnih rezultatov od leta 1991 kot tudi v letošnjem letu.

Nadzorni svet je o zapletu že odločal, a je zaradi zahtevnosti problematike 26.julija sejo prekinil. Na slednji je po besedah predsednika nadzornega sveta ugotovil, da je Triglav v več kot petmesečnem pregledovanju agenciji posredoval obsežno dokumentacijo, potrebno za presojo obvladovanja tveganj.

Rok za razrešitev do 18. avgusta

Logotip Triglava
Logotip Triglava FOTO: POP TV

Nadzorni svet zavarovalnice mora zahtevano razrešitev realizirati v 30 dneh po vročitvi, torej do 18. avgusta. Pri tem pa nima veliko možnosti izbire. Če zahteve ne bo spoštoval, agenciji ne preostane drugega kot da začne postopek za odvzem dovoljenja zavarovalnici.

Pobudo za srečanje bodo agenciji poslali že jutri, pripravljeni pa so jim posredovati tudi informacije, ki jih Klemenčičeva in Obersnel nista - če bodo predstavniki agencije to zahtevali.