Slovenija

Vodstvo RTVS s tožbo od države zahteva 24 milijonov evrov

Bruselj, 16. 05. 2023 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V. d. generalnega direktorja RTVS je sporočil, da je zavod v ponedeljek zoper ustanovitelja vložil tožbo, s katero za nadomestila dviga stroškov dela zahteva 24 milijonov evrov. Predstavil je tudi poslovanje zavoda, ki ga je, kot trdi, finančno stabiliziral. Odzval pa se je tudi na predloge za razrešitev devetih programskih svetnikov RTVS. Vrhovno sodišče pa je zavrnilo njegov predlog za dopustitev revizije sodbe o nezakonitosti njegovega imenovanja na čelo RTVS leta 2021 in sodbe o nezakonitosti razrešitve direktorice TVS Natalije Gorščak.

"Rad bi vam zagotovil, da RTV Slovenija ne grozita ne stečaj ne grški scenarij. Za zdaj," je na začetku novinarske konference dejal v.d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough. S tem se je odzval na besede vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda Boruta Sajovica, da "nekompetentno vodstvo RTVS javni zavod pelje v stečaj in grški scenarij"

Uroš Urbanija in Andrej Grah Whatmough
Uroš Urbanija in Andrej Grah Whatmough FOTO: Bobo

Kot je pojasnil, je v dveh letih mandata s svojo ekipo uspel z ukrepi za finančno stabilizacijo te hiše, z ugotavljanjem tehnoloških viškov so v teh dveh letih ustvarili za pet milijonov evrov letnih prihrankov pri stroških dela. "Kar še ni uspelo nobenemu vodstvu do zdaj," je poudaril. Zato so po njegovi oceni lani prvič poslovali brez izgube. Glede likvidnostnega položaja je dejal, da imajo dan po plačilu vseh plač zaposlenim, "na računu še vedno tri milijone evrov". Slednje naj bi sicer po nekaterih javnih opozorilih zavod pridobil s prodajo delnic.

Whatmough pa izpostavlja, da zavod letos ni zadolžen, zadolževanja ne načrtujejo, prihodnje leto pa je poslovanje RTVS "tudi v rokah vlade", ki bo "odgovorna, če bo temu javnemu zavodu v prihodnosti grozil stečaj oz. grški scenarij". Aktualna vlada se namreč po njegovih besedah ne odziva na številne pozive k zagotovitvi stabilnega financiranja RTVS, kot se tudi prejšnje niso.

Prav tako vlada ni realizirala stavkovnega sporazuma iz leta 2018 do RTVS in ni nadomestila dviga stroškov dela, čeprav se je k temu zavezala. "Zato smo skupaj z reprezentativnimi sindikati RTVS sprejeli odločitev, da vložimo tožbo in od ustanovitelja zahtevamo povrnitev stroškov," je dejal. Teh je po njegovi oceni za 24 milijonov evrov. Tožbo so vložili v ponedeljek.

V nedeljo zvečer je Evropski komisiji posredoval pismo, s katerim je komisijo "obvestil o aktualnem dogajanju na RTVS, predvsem v luči vse vse večjih in vse bolj grobih pritiskov izvršne in zakonodajne oblasti in to že več kot eno leto".

Vrhovno sodišče zavrnilo njegov predlog za revizijo sodb

Iz Vrhovnega sodišča so sporočili, da so zavrnili predlog v. d. generalnega direktorja RTVS za dopustitev revizije sodbe o nezakonitosti njegovega imenovanja na čelo RTVS leta 2021 in sodbe o nezakonitosti razrešitve direktorice TVS Natalije Gorščak. Z zavrnitvijo predloga Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za dopustitev revizije se je postopek v obeh zadevah na vrhovnem sodišču končal, so za STA navedli na sodišču.

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v zadevi, v kateri je nekdanji generalni direktor zavoda Igor Kadunc zatrjeval, da je bil Grah Whatmough januarja 2021 imenovan za generalnega direktorja RTVS nezakonito, ugodilo Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo. Programski svet zavoda je Graha Whatmougha marca lani sicer vnovič imenoval za generalnega direktorja. Po noveli zakona o RTVS in odločitvi ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja dela novele zakona o RTVS pa zavod zdaj vodi kot vršilec dolžnosti.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Bobo

V drugi zadevi pa je nekdanja direktorica Televizije Slovenija (TVS) Gorščak zatrjevala, da jo je Grah Whatmough avgusta leta 2021 razrešil nezakonito. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani ji je ugodilo, a se je vodstvo RTVS pritožilo. Vendar je tudi drugostopenjsko sodišče ugotovilo enako kot prvostopenjsko. 

Grah Whatmough se je zatem s predlogom za revizijo obrnil na vrhovno sodišče. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, še preden je bila znana odločitev vrhovnega sodišča, je višje delovno in socialno sodišče ugotovilo, da ob imenovanju ni izpolnjeval pogoja triletnih izkušenj z vodenjem velikih sistemov. A tega pogoja statut ne predvideva, je poudaril.

'Razrešitev programskih svetnikov RTVS bo potekala v okviru pravne države'

Prav obe sodbi višjega delovnega in socialnega sodišča sta razlog, da bo mandatno-volilna komisija DZ junija obravnavala predloge za razrešitev devetih članov programskega sveta zavoda. Iz obrazložitve predlogov izhaja očitek, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju Graha Whatmougha januarja 2021 in nato za njegovo vnovično imenovanje marca 2022. Nanje leti tudi očitek opustitve dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti.

Grah Whatmough pa je na današnji novinarski konferenci dejal, da se ob tem zastavlja vprašanje, ali lahko programski svet mimo statuta, ki določa pogoje za generalnega direktorja, te pogoje oži ali širi. Če da, potem lahko programski svet te pogoje tudi presoja, in programski svet mu je nasprotno od drugostopenjskega sodišča priznal vodstvene izkušnje, je dejal.

Postopki za razrešitev devetih programskih svetnikov RTVS bodo potekali v okviru pravne države, je ob prihodu na zasedanje ministrov za kulturo EU zagotovila ministrica Asta Vrečko. Pojasnila je, da so se za ukrepanje odločili zaradi dveh pravnomočnih sodb v zvezi z RTVS in očitkov zaposlenih glede odnosov.

"Sama osebno in koalicija verjamemo in stojimo za pravno državo in vsemi postopki, ki jih ta dopušča," je Vrečkova odgovorila na kritike opozicije in predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča, da bi bila razrešitev devetih programskih svetnikov nezakonita. Ta bo po besedah ministrice potekala v skladu s postopki, ki so možni znotraj državnega zbora.

Pojasnila je, da se je koalicija za ukrepanje odločila zaradi dveh pravnomočnih sodb v zvezi z RTVS ter tudi drugih očitkov zaposlenih glede odnosov in dogajanja na javnem mediju.

Asta Vrečko
Asta Vrečko FOTO: Damjan Žibert

Kot je še pojasnila ministrica, so se za ukrepanje odločili tudi zato, ker potrebujemo neodvisen javni medij. V odzivu na pismo v. d. generalnega direktorja RTVS predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in podpredsednici Veri Jourovi je povedala še, da je problematika RTVS "nam vsem znana, poznajo pa jo tudi širše".

Novinarji in drugi zaposleni namreč že več kot leto dni stavkajo, odnosi znotraj hiše pa so resnično zaostreni, je dejala. Ker je bila zakonodaja zastarela, je koalicija takoj sprejela nov zakon, ki umika strankarsko politiko iz vodenja in upravljanja javnega medija.

Grah Whatmough je v nedeljo v pismu predsednico in podpredsednico komisije zaprosil za srečanje, na katerem bi jima pojasnil dogajanje na RTVS. Premierju Robertu Golobu in ministrici Vrečkovi pa v njem očita politične pritiske.

Slovenija se za neodvisnost javnih medijev, uredništev in novinarjev zavzema tudi pri sprejemanju evropskega akta o svobodi medijev, ki ga danes obravnavajo ministri držav članic EU, pristojni za kulturo, je povedala Vrečkova. Dodala je, da poleg tega akt naslavlja vprašanja koncentracije medijev in oglaševanja, se pravi vseh perečih vprašanj, s katerimi se sooča Slovenija in tudi druge članice.

"Zato se nam zdi zelo pomembno in smo v teh pogovorih zelo aktivni, kajti prav je, da sprejmemo en takšen akt, ki bo vse te ukrepe naslavljal in jih tudi naslavljal v skladu s sodobnimi smernicami znotraj medijev," je povedala.

Ravno neodvisnost upravnih odborov javnih medijev je sicer po navedbah virov pri EU ena od glavnih spornih točk v pogovorih med državami članicami o predlogu akta. Med spornimi točkami pa sta še uporaba vohunske opreme za sledenje novinarjem ter pravila za velike spletne platforme glede umikanja vsebin.

Cilj je, da bi izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom sprejeli do junija, so še povedali viri.

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
16. 05. 2023 19.27
+3
Kako lahko zakonito odstaviš nekoga, ki ji bi nezakonito postavljen na položaj (grah)?????
jutri_pa_res
16. 05. 2023 19.16
-4
Samo, da čim bolj dolgo na javni RTV ne gledamo Štefančiča. On spada na svoj, nekakšen Leva24 program, ki bo pač enako negledljiv kot Nova24, pa naj to gleda, kdor hoče.
son?ek11
16. 05. 2023 18.31
+6
Grah je bil nelegitimno postavljen za direktorja . Sodišče je to dokazalo in ne vem, kaj še čakajo?? Odnesejo naj ga ven!!
jutri_pa_res
16. 05. 2023 18.26
-5
Golob: RTV je treba depolitizirati. Putin: Ukrajino je treba denacificirati. Halo???
pekoči paradižnik
16. 05. 2023 18.40
+5
jutri_pa_res
16. 05. 2023 18.46
-5
Pa kaj je to z levaki, da ko nimate argumentov, začnete brezumno žaliti in pljuvati.
Jožajoža
16. 05. 2023 15.19
+11
Majski hrošč je slovensko ime za vrsto hroščev, ki je znana po tem, da v večerih med aprilom in junijem z značilnim zvokom roji na poljih in vrtovih. Toda majski hrošč ima v našem jeziku še en pomen. To je bilo ime za ljudi, ki so v partizanske vrste stopili maja 1945, tik pred koncem druge svetovne vojne, ko je bilo že zdavnaj jasno, kako se bo končala. Na račun tega njihovega "boja" so se ti majski partizani v poznejših letih radi trkali po prsih in si pripisovali vse mogoče zasluge. taki majski partizani so janez janša,rupel,baučar,peterle..... In v teh dneh je v Sloveniji enako.
jutri_pa_res
16. 05. 2023 18.40
-5
To si pa ti malo zabrkal. Naštei so začetniki slovenske osamosvojitve, majski hrošči so pa v tem primeru Kučan, Stanovnik in kompanija, ki so osamosvojitvi najprej nasprotovali, nato pa skočili na vlak osamosvojitve, ko so spoznali, da ga več ne morejo zaustaviti. Ne vem edino, ali namerno lažeš ali pa si mlajši in pač ne veš.
iskriv
16. 05. 2023 14.37
+11
Težko je popravljati zakonito to , kar je bilo storjeno nezakonito in to nezakonitost branijo nezakonito postavljeni ljudje in kričijo , glejte želijo nas odstaviti in vršijo pritiske na nas . Tipičen potek in razplet SDS-ovih nezakonitih posegov v demokratičen ustroj države in državnih institucij !
Uporabnik1884443
16. 05. 2023 17.16
-5
Kaj ne znaš čitati zakonov, vse skupaj je potegnjeno za j...
Tomi Sluga
16. 05. 2023 14.33
+12
Rušite diktaturo bivšega komunista Janeza na Rtv! Samo hrabro!
pekoči paradižnik
16. 05. 2023 14.09
+13
Smrt janšizmu na javni TV,... svoboda narodu in večini gledalcem.
Uporabnik1884443
16. 05. 2023 17.19
-6
Zdaj je rtv sploh gledljiva. Kaj Bergant dela na Rtv, če že eno leto štrajka
pekoči paradižnik
16. 05. 2023 14.08
+12
Skrajni čas je, da se je koalicija lotila čiščenja latrine v informativnem programu javne TV. Radio je svetla izjema ampak samo zato, ker janševce ne zanima, ker na radiu je treba znati kj povedat, na tv je pa že dovolj, da delaš grimase.
Castrum
16. 05. 2023 13.40
-10
Docent karjolca hlapček Bertorelli svetuje čiščenje......seveda, on se čiščenje zelo spozna. Vsak dan baje u nulo zglanca gospodarjev traktor,....😁
Trapon
16. 05. 2023 13.38
-7
Ko levi vpijejo o nekem pravnem redu vemo da je to ravno obratno. Želijo svoj medij ki ga imajo že 70 let in pika. Pravijo da je naš!!! Ne ni naš!!!! Njihov je!!! Socialistični!!!! Naj bo plačljiv prostovoljno kdor želi!!!!
Tomi Sluga
16. 05. 2023 14.35
+6
Kaj tebi ni jasno iz odločb sodišč in vašega poraza na referendumu in volitvah?
JohannDoe
16. 05. 2023 13.25
+3
Skratka, da povzamemo: 20% ne more diktirat 80% gledalcem, da gledajo neke oddaje, ki jih gleda samo prvih 20%. 80% pa lahko diktira tistim 20%, da jim financirajo oddaje in medij, ki jih samo tistih 80% gleda. To je povzetek in razodetje te sage o RTV :-D
prašek
16. 05. 2023 13.30
+5
Prav začuden sem nad tvojo inteligenco 😆😆😆😆😆😆😀😀😀
marker1
16. 05. 2023 13.07
-7
Če levičarji trdijo, da je RTV Slo njihov, tudi prav. Potem pa ukiniti obvezno plačevanje in zakodirati. Kdor ga bo naročil, naj ga tudi plača.
JohannDoe
16. 05. 2023 13.29
-6
Natanko tako. Če nacionalni medij ni servis za vse, naj ga plačujejo samo tisti, katerih vsebine se tam smejo vrtet.
Samo12
16. 05. 2023 13.56
+4
Marker zakaj pa nisi prej vpil, da se ukine prispevek? Stražarske dolžnosti že obvladaš?
aviktora
16. 05. 2023 13.06
-5
Anastazija a se šališ?
JohannDoe
16. 05. 2023 13.04
-7
Nedostojni servis je tisti, h kateremu ne hodi predsednik vlade gostovat v oddaje, ker se boji, da mu bodo zastavili kako vprašanje, ki ne bo prijetno.
JohannDoe
16. 05. 2023 13.02
-7
Dostojni servis je tisti, ki predvaja intervju ljubice predsednika vlade, ki ni novinarka niti zaposlena tam, s predsednikom vlade.
son?ek11
16. 05. 2023 13.01
+12
Skrajni čas!!! Pa tudi neke "oddaje", ki sk jih sprkducirali v zadnjem času, bi morali ukiniti. La ne more nam 20% ljudi diktirat, kaj naj nas ostalih 80% gleda in plačuje!!!
JohannDoe
16. 05. 2023 13.12
-8
Tud tistih 80% po drugi strani ne more diktirat 20%, da onim 80% plačuje oddaje in medije, ki jih samo oni gledajo.
prašek
16. 05. 2023 13.15
+10
Johann .......... LAHKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
16. 05. 2023 13.15
+8
Johann .......... LAHKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JohannDoe
16. 05. 2023 13.31
-10
@prašek Seveda lahko. Pa sončku tudi povej.
JohannDoe
16. 05. 2023 13.01
-13
Dostojni servis je tisti, kateremu predsednik vlade da svoj intervju, ker ve, da ne bo neprijetnih vprašanj.
Samo12
16. 05. 2023 13.05
+11
Torej NoraTv za svečkarje je dostojni servis😜 ko UE sami ne vejo kaj bi si izmislili. 🐑🐑🐑
JohannDoe
16. 05. 2023 13.17
-6
Seveda je. Zdaj pa naredi eno vesoljsko tehniko, ki se ji reče samorefleksija in si zamisli, da je predsednik vlade ni plešast, namesto Nora pa neki drugi mediji. Popolnoma dostojno in nekaj povsem drugega. ;-)
Rudolf Maister
16. 05. 2023 12.58
-11
stavka 10 od 2000 zaposlenih . hahaha je štefančiča paradnrga konja levuhov že zaposlila kakšna televizija? baje da se tepejo zanj
Zelo123
16. 05. 2023 12.57
-10
Vreme, Vem, Ugriznimo znanost naj ostane. Vse ostalo naj gre v maloro, s svetki vred.