Slovenija

Razrešitev Klemenčičeve?

Ljubljana, 18. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.G./V.V.
Komentarji
0

Direktor agencije za zavarovalni nadzor Jurij Gorišek zaradi domnevnega prikrivanja podatkov o poslovanju zahteva razrešitev predsednice uprave Zavarovalnice Triglav Nade Klemenčič in člana uprave pristojnega za finance, Jožeta Obrsnela.

Za ta skrajni ukrep se je Gorišek odločil potem, ko sta Klemenčičeva in Obrsnel agenciji preprečila vpogled v glavno knjigo družbe, v kateri je evidenca poslovnih odločitev, podatki o plačah in drugih prejemkih zaposlenih v zavarovalnici.

Nastalega zapleta niso pojasnili ne na Zavarovalnici Triglav ne na Agenciji za zavarovalni nadzo. Na zavarovalnici nihče od pristojnih ni bil dosegljiv, Klemenčičeva je v Beogradu, na Agenciji pa ne dajejo informacij o svojih ukrepih.

Po mnenju vodilnih v zavarovalnici na Agenciji do teh podatkov niso upravičeni. Gorišek pa se sklicuje na zakon o zavarovalništvu, po katerem lahko Agencija naloži nadzornemu svetu zavarovalnice razrešitev člana uprave, če je ta o poslovanju ne obvešča pravočasno in pravilno.

Klemenčičeva in Obersnel se bosta verjetno na odredbo pritožila, zadnjo besedo pa bo imel strokovni svet agencije. Če bo pritožbo zavrnil, bo moral nadzorni svet zavarovalnice oba razrešiti.

Po zagotovilih v kabinetu ministra Antona Ropa je do zahteve po zamenjavah v Zavarovalnci Triglav prišlo mimo ministra. Ta si verjetno pred pomembno prelomnico, ko naj bi julija postal kandidat za mandatarja, vsekakor ne želi konflikta s pomembnimi direktorji. Prav z direktorji pomembnih podjetij se je Rop tudi najprej srečal na zasedanju sveta LDS v Slovenski Bistrici.