Slovenija

Razrešitev Brusove?

Ljubljana, 08. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državnotožilski svet je podprl pobudo generalne državne tožilke Cerarjeve za razrešitev Jožice Boljte Brus z mesta vodje skupine državnih tožilcev za posebne zadeve.

Jožica Boljte-Brus
Jožica Boljte-Brus FOTO: POP TV

Državnotožilski svet je na današnji seji podprl pobudo generalne državne tožilke Zdenke Cerar za razrešitve okrožne državne tožilke Jožice Boljte Brus z mesta vodje skupine državnih tožilcev za posebne zadeve. Državnotožilski svet bo svoje mnenje posredoval ministrstvu za pravosodje. Morebitna razrešitev Brusove kot tudi nekdanjega vodje sektorja za gospodarski kriminal na ljubljanskem tožilstvu Mirana Železnika, pa ponovno sproža dvome o tem, kako učinkovit je nadzor nad delom naših tožilcev.

Karel Erjavec
Karel Erjavec FOTO: POP TV

Po mojem mnenju bi morali nadzor še bolj zaostriti, ker očitno zadeve ne tečejo tako, kot bi želeli,« je povedal Karl Erjavec iz ministrstva za pravosodje. Tako naj bi bilo v primeru tožilca Železnika že dalj časa znano, da dela nestrokovno, a je stvar v javnost prišla šele, ko je ponudil svoj odstop. «Moram reči, da sem tudi sam presenečen, da se to dogaja ljudem, ki so strokovno usposobljeni, da pozabljajo spise v omari, to je nedopustno in tak človek ni primeren za takšno funkcijo,« je še povedal Erjavec.

Brusova bo imela osem dni za razmislek
Brusova bo imela osem dni za razmislek FOTO: POP TV

Brusova ima zdaj osem dni časa, da se opredeli o pobudi za njeno razrešitev. Glede na kadrovske menjave v pravosodnem resorju, pravosodni minister je namreč tisti, ki vladi lahko predlaga razrešitev Brusove, pa se znajo zadeve zavleči.

Generalna državna tožilka Zdenka Cerar je v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili ministru za pravosodje Ivanu Bizjaku 1. aprila podala pobudo za razrešitev okrožne državne tožilke Jožice Boljte Brus z mesta vodje skupine državnih tožilcev za posebne zadeve. To pomeni, da tožilec svojo funkcijo, ki je tako kot sodniška trajna, ohrani.

Zdenka Cerar
Zdenka Cerar FOTO: POP TV

Kot je znano, se je Boljte Brusova v začetku marca na Šmartinski cesti v Ljubljani z avtom zaletela v ulično svetilko, se pri tem ranila, počakala reševalce in policijo, pri tem pa zavrnila preskus alkoholiziranosti. Uradno policijsko poročilo je Cerarjeva dobila 29. marca, zatem pa se je odločila za predlog za razrešitev v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, po katerem vodji državnega tožilstva preneha funkcija, če s svojim ravnanjem izkaže, da ni sposobna ali primerna za opravljanje vodstvene funkcije.