Slovenija

Razprtije v Desusu se nadaljujejo

Ljubljana, 27. 11. 2009 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Godec je Žnidaršiču poslal dopis, v katerem ga obvešča, da bo v torek od njega prevzel posle vodje poslanske skupine. Preklical pa je tudi sejo, na kateri bi razreševali konflikt in odločali o vodstvu.

Franc Žnidaršič, nekdanji vodja poslanske skupine DeSUS
Franc Žnidaršič, nekdanji vodja poslanske skupine DeSUS FOTO: POP TV

Poslansko skupino DeSUS spet pretresajo razprtije. Joško Godec je Francu Žnidaršiču poslal dopis, v katerem ga obvešča, da bo v torek od njega prevzel posle vodje poslanske skupine. Godec je po besedah Vilija Rezmana preklical tudi torkovo sejo poslanske skupine, na kateri naj bi poslanci DeSUS razrešili nastali konflikt in se enotno odločili o svojem vodstvu.

To naj bi storili na podlagi odločitve parlamentarne komisije za poslovnik, ki je v četrtek poslanski skupini DeSUS predlagala, naj sama zaključi postopek (ne)razrešitve Žnidaršiča ter enotno in demokratično odloči o vodstvu svoje poslanske skupine. Žnidaršič pa je tedaj napovedal, da bo presekal gordijski vozel ter zaplet rešil brez nadaljnjih konfliktov.

Pojasnil je še, da bo sklical sejo poslanske skupine, ko bodo sklepi poslovniške komisije tudi uradni. To sejo pa je Godec sedaj preklical. Kot je pojasnil Rezman, se je bosta z Žnidaršičem kljub vsemu udeležila ter opravila delo, "kot je bilo predvideno".

'To sem razumel kot čestitko'

Rezman je tudi opozoril, da se Godec v dopisu Žnidaršiču sklicuje na predsednika DZ Pavla Gantarja, ki naj bi mu čestital in ga s tem "pripoznal" kot vodjo poslanske skupine. V kabinetu predsednika DZ so to zanikali.

Godec je medtem zavrnil možnost, da bi se sam razglasil za vodjo poslanske skupine, saj je takšen sklep na legalni seji podprlo pet poslancev DeSUS. "Zadeva je bila za nas zaključena, mi smo to dali na glasovanje," je dejal. Na pisno zahtevo predsednika DZ pa so sklicali še eno sejo poslanske skupine, po kateri so Gantarju sporočili, da je Godec novi vodja poslanske skupine.

Glede sklepov poslovniške komisije pa Godec pravi, da ta ne more določati, kdo bo vodja poslanske skupine, lahko pa določi, kakšna je vsebina poslovnika.

O Gantarjevih čestitkah pa Godec pravi, da mu je ta stisnil roko, kar je razumel kot čestitko. "Če sem naredil to napako, da sem smatral, da mi je čestital, se mu bom pa javno opravičil," je še dejal.

'Godec prehiteva dogodke'

Žnidaršič je ob tem dejal, da je sam sestanek sklical. Pričakuje, da bo v ponedeljek dobil poročilo poslovniške komisije in nato na običajni torkov sestanek poslanske skupine uvrstil tudi vprašanje zamenjave vodje poslanske skupine.

Pravi, da namerava zadevo korektno speljati, kot je obljubil. "Lahko bodo povedali, če vztrajajo pri zamenjavi, sam bom predstavil svoj pogled na zadevo, napisali bomo zapisnik, zbrali podpise, nato bom obvestil predsednika državnega zbora o sprejeti odločitvi," je pojasnil.

O sestanku so bili po njegovih besedah ostali poslanci DeSUS obveščeni. "Kako bodo ravnali, je potrebno vprašati njih," pravi. Na vprašanje, kako bo ravnal, če bi na sestanek prišla le z Rezmanom, pa je odgovoril, da bo predsednika DZ obvestil, da sestanek in korektno reševanje problema ni možno.

Preseneča ga, da Joško Godec "prehiteva dogodke, čeprav ve, da je bila sklicana poslovniška komisija in da je moja zaveza, da korektno izpeljem zadevo, brez kakšnega odlašanja". Žnidaršič dodaja, da ga preseneča tudi, da je Godec prepričan, da je že vodja poslanske skupine, čeprav predsednik DZ še ni objavil spremembe in čaka na poročilo vodje poslanske skupine. To poročilo bo dobil, vendar je treba postopek izpeljati, kot se spodobi, ne na tajnem sestanku, je poudaril.

Predaja poslov po njegovem sploh ni potrebna, saj gre le za funkcijo v operativnem smislu in ne za poslovodni organ, celoten arhiv pa tako ostaja v pisarni, prav tako ostalo, kar je vezano na funkcijo vodje poslanske skupine.

'Nelegitimno, nelegalno, v nasprotju s prakso v DZ'

Kot je znano, je pet poslancev DeSUS, Joško Godec, Anton Urh, Franc Jurša, Vasja Klavora in Matjaž Zanoškar po sporih v stranki in poslanski skupini predsednika DZ Pavla Gantarja minuli četrtek obvestilo o zamenjavi vodje poslanske skupine Žnidaršiča, ki naj bi ga zamenjal Joško Godec. Takšno obvestilo pa je po mnenju Žnidaršiča in poslanca Rezmana nelegitimno, nelegalno in v nasprotju s prakso v državnem zboru.

Zato sta se Žnidaršič in Rezman obrnila na poslovniško komisijo, ki je na četrtkovi seji poslanski skupini DeSUS predlaga, naj sama zaključi postopek (ne)razrešitve vodje poslanske skupine Žnidaršiča ter enotno in demokratično odloči o vodstvu svoje poslanske skupine.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puntova
29. 11. 2009 10.40
Ja Trebanjski gobezdač, bo še delal zdrahe. Men se zdi, da ga imajo povn kufar v Ljubljan, za deset kufrov pa v Trebnjem.
WikiX
28. 11. 2009 15.32
Še senilni strački so si prišli gor, da jih imajo za norce. Pri Desus se namreč ni nikoli šlo za penzionistično politiko, temveč so stranka za surogate. Vsak senior ima namreč enega ali več mladih dečkov in deklic, s katerimi upravlja. Kdo iz Desus ve, za kaj se zavzema Desus? Ne, komunizma ni več, ne gre več na splošno, o ostalem pa tema, ne? Desus je zagotovo ena najbolj brezveznih strank v zgodovini Slovenije. Bolj kot se odmikamo od partijskega komunizma, bolj je jasno, da revčki sploh ne vejo, kaj govorijo. Sami sebi, pardon svojim varovancem ter njihovim, so sistematično, iz leta v leto, vzeli sveto stvar - pokojnino. Sploh niste vedeli, niste opazili, ne? Ja, dududu, pride zdaj sestra in vam obriše slino. Bodite srečni, da ni več dovoljena selektivna avtanazija, čeprav se šef Erjavec trudi, da bi jo uvedli.
star1
27. 11. 2009 23.44
Karel, strokovnjak za vsa področja ,umakni se čim prej iz naše politike nisi zanimiv!!
hendikep
27. 11. 2009 20.29
penzići nimajo kaj početi ker im je dolgcajt pa so se užgali malo med sabo daje bolj zanimivo.
VENTO
27. 11. 2009 18.39
Spravite te senilneže v kakšen dom takoj potem ko bo Karel dal mini penzio 1.000€
jer
27. 11. 2009 18.13
Saj ni čudno ko pa imajo tako hecni naslov DeSUS, kar poemni po latinsko "OD SVINJE"!
p.nika
27. 11. 2009 18.04
otroški vrtec se ve, da gre ljudem na stara leta na otročje, še malo, pa se bodo začeli lasati in osle kazati zanimivo, da tudi enega ne poznam, ki bi volil desus, itak bi bio treba to stranko ukiniti........
odbogaposlan
27. 11. 2009 17.38
DESUS stranka za stare babe!
dimci
27. 11. 2009 17.11
Ta desus bo šel na politični odpad. Že sedaj si delajo dobro reklamo, ko bodo pa enkrat vsi upokojenci izvedli, da se jim gre za kapital ter, da se jim za upokojence kratkomalo J***, jih nobeden več ne bo volil.......
Tone Strahan
27. 11. 2009 16.51
dajte že tega trebanjskega ničvrednega zdraharja že brcniti vrit, da se nebo več vrnil v ljubljano zdraho delati.
LujXV
27. 11. 2009 16.51
Dokler bo Erjavec vodil to stranko ne bo mira...