Slovenija

Razprava o vmesnem poročilu se nadaljuje

Ljubljana, 27. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ nadaljuje včeraj prekinjeno razpravo o zaupnem vmesnem poročilu parlamentarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja vzroke in ozadje napada na novinarja Mira Petka. Komisija naj bi v poročilu kot možne naročnike napada omenjala mafijo, gospodarstvenike in politike, sumijo pa tudi policijo in tožilstvo.

Miro Petek
Miro Petek FOTO: POP TV

Večurna obravnava zaupnega vmesnega poročila preiskovalne komisije DZ za ugotovitev ozadja in vzrokov napada na novinarja Mira Petka se je včeraj zavlekla pozno v noč. Zaradi vsebine domnevno spornih sklepov, s katerimi bi državne organe zavezali k sodelovanju s komisijo, je namreč med poslanskimi skupinami prišlo do nesoglasja, ki lahko botruje tudi razpadu devetčlanske preiskovalne komisije. Opozicijski poslanci iz vrst SDS in NSi so se namreč odločili za obstrukcijo glasovanja o pripravljenih sklepih, hkrati pa so se v NSi odločili, da bodo iz preiskovalne komisije umaknili svojega člana Alojza Soka. Za odstop z mesta člana komisije se je odločil tudi koalicijski poslanec Janez Podobnik (SLS). Že pred tem pa je zaradi domnevno spornih sklepov z mesta podpredsednika odstopil tudi poslanec vladajoče LDS Leopold Kremžar.

DZ je sicer obravnaval vmesno poročilo preiskovalne komisije, vendar pa predlaganih sklepov ni uspel sprejeti. Poslanci so razpravljali o treh različnih sklepih, na zadnji tretji sklep pa je Podobnik kot član komisije oblikoval dopolnilo, na podlagi katerega naj bi zadnjo različico že tako milega sklepa še dodatno omilili. Ker Podobnikov sklep ni dobil zadostne podpore, so poslanske skupine NSi, SDS in SLS sejo protestno zapustile. Po besedah predsednika preiskovalne komisije so se mnenja poslancev kresala o dikciji sklepa. Sam sicer še ni odstopil iz komisije, je pa napovedal, da je treba razmisliti o novih rešitvah, morda je ena od njih tudi njegov odstop.

Nesoglasje med poslanskimi skupinami

Miro Petek
Miro Petek FOTO: POP TV

"Nemogoče je bilo doseči kakršenkoli sporazum, zato na takšen način na seji ne bomo sodelovali," je po protestnem odhodu opozicijskih poslancev z zaprte seje DZ povedal vodja poslanske skupine NSi Andrej Bajuk.

Janez Podobnik (SLS) pa je dejal, da državni zbor ni sprejel sklepa, da pristojne institucije, ki so bile omenjene v vmesnem poročilu, niso v zadostni meri upoštevale določb zakona o parlamentarni preiskavi. Ob tem, da je komisija tak sklep predlagala kar trikrat, je tudi sam iz solidarnosti do drugih članov parlamentarne komisije iz nje izstopil. Če preiskovalna komisija - kljub tako okrnjeni sestavi - sploh še lahko obstaja, pa bo treba pogledati v poslovnik o parlamentarni preiskavi, ki določa potrebno število članov preiskovalne komisije.

Sonja Areh Lavrič (SNS) o svojem morebitnem odstopu z mesta članice komisije še razmišlja, dogajanja na zaprtem delu seje pa ni želela komentirati. Prav tako svojega odstopa in dogajanja na zaprti seji ni želel komentirati poslanec Leo Kremžar (LDS). O morebitnem odstopu z mesta predsednika komisije pa bo še razmislil Mirko Zamernik (SDS).

SORODNI ČLANKI