Slovenija

Razočarana stranka mladih

Ljubljana, 17. 04. 2007 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker ministrstvo še ni pripravilo sprememb na področju plačevanja vrtcev, razmišljajo o skrajnih ukrepih.

Stranka mladih Slovenije (SMS) je po štirih mesecih čakanja na alternativni predlog sprememb zakona o vrtcih, ki naj bi ga pripravljalo ministrstvo za šolstvo, obupala. Zdaj si SMS-ovci zastavljajo retorično vprašanje: „Ali Janševa vlada misli resno, ko govori o zvišanju rodnosti v Sloveniji?"

Kot je znano, je vladajoča koalicija na seji državnega zbora sredi decembra lani zavrnila predlog SMS za brezplačne vrtce. Vlada je pojasnila, da bo letošnjo pomlad pripravila svoj predlog, ki naj bi bil „finančno prijaznejši“ do staršev. „Pomlad, s poletno vročino je že tu, prav tako tudi pri starših, ki še vedno dobivajo položnice za vrtce, na katerih so visoki zneski,“ je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik SMS Darko Krajnc.

Po mnenju SMS so dragi vrtci ovira za dostopnost predšolske vzgoje
Po mnenju SMS so dragi vrtci ovira za dostopnost predšolske vzgoje FOTO: POP TV

V zaprtem krogu, daleč od javnosti

Vlada naj bi imela po mnenju SMS dovolj časa za pripravo alternativnega predloga. „Nobenega osnutka, nobene javne obravnave, niti nas niso nikoli povabili k sodelovanju,“ je povedal Kranjc. „Čeprav je bila namera o sodelovanju predstavljena v skupni izjavi, ki jo je medijem poslalo ministrstvo.“ V SMS so razočarani nad obnašanjem ministrstva za šolstvo in šport, ki predlog sprememb pripravlja „v zaprtem krogu, v tajnosti, in daleč stran od ciljnih uporabnikov in zainteresiranih javnosti.“

Ne dialog, temveč diktat

Koordinator akcije Brezplačni vrtci za vse otroke Beno Fekonja je povedal, da so „razočarani nad resornim ministrstvom, ki ni za dialog, temveč za diktat.“ Vlada v ospredje ne postavlja otroka, saj debelina denarnice po Fekonjevih besedah ne bi smela odločati o dostopnosti vrtca.

Ker ministrstvo ne deluje, se je SMS povezala s predstavniki občin, ob tem pa so presenečeni nad namerami ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je napovedal povišanje plačil staršev za varstvo otrok.

Stranka mladih razmišlja o ustavni presoji zakona, po potrebi pa tudi o referendumski pobudi kot „skrajnem ukrepu“.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
17. 04. 2007 13.58
Jim bom jaz odgovoril. Vlada o povečanju rodnosti sploh ne razmišlja. Govori že, ampak zgolj iz populističnega zornega kota, čisto nič drugega. Ne samo, da vlada ne zna razmišljati dolgoročno, ampak za vlado večja rodnost pomeni trenutno višji strošek (ne samo vrtci) , ki bi ji pred volitvami lahko pokvaril ekonomske kazalce za kakšen promil. Promil na promil - proračun. Narod pa ima vlado, kakršno si zasluži. In če pogledam samo komentarje tukaj glede vrtcev je jasno kakšen narod smo. Največji problem sploh niso vrtci ampak čista ZAVIST. Da ja ne bi kdo kaj dobil zastonj.
eBuddy
17. 04. 2007 13.42
vlada nima denarja za kaj takega.....saj ima letos u planu vsem ciganom zagotoviti boljše življenske prostore......poleg tega pa jo čaka še miljonska(u evrih) tožba Mirka Aleksandra Strojana Ceferina........narobe svet