Slovenija

'Razgradnja zdravstva'

Ljubljana, 10. 01. 2007 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Gibanju za ohranitev javnega zdravstva so kritični do predloga zakona o koncesijah v zdravstvu.

To, da ministrstvo za zdravje ne želi preveriti stališča javnosti v večmesečni javni razpravi, kaže na podcenjujoč odnos ministra in vlade do državljanov in državljank, so zapisali v sporočilu za javnost. Zahtevajo tudi, da se v zakonu razmeji javno in zasebno financiranje storitev ter tako prepreči navzkrižje interesov.

Kolegij gibanja meni, da predlog zakona omogoča razgradnjo neprofitnega javnega zdravstva v korist zasebnega interesa
Kolegij gibanja meni, da predlog zakona omogoča razgradnjo neprofitnega javnega zdravstva v korist zasebnega interesa FOTO: POP TV

Kolegij gibanja meni, da predlog zakona omogoča razgradnjo neprofitnega javnega zdravstva v korist zasebnega interesa in da bo povzročil oškodovanje javnega interesa, javnih sredstev ter tudi slabše zdravje ljudi. Zato kolegij poziva predsednika vlade, naj se zavzame za podaljšanje javne razprave ter za resno in strokovno predelavo zakona.

Poleg tega zahtevajo, da minister v zakonu predvidi možnost neprofitnega izvajanja javnega zdravstvenega varstva in da mu da prednost pred profitnim, da zakon omogoči možnost konkuriranja za nove programe in koncesije med javnimi zavodi in zasebniki-koncesionarji ter da se v zakonu opusti predvideno centralizacijo in okrepi vlogo občin ali skupin občin, ki gravitirajo k enemu zdravstvenemu domu, pri podeljevanju koncesij.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vlada za tako globoko spremembo, ki bo vpeljala prevladujoče izvajanje zdravstvenega varstva na profitni način, ni dobila soglasja državljanov na volitvah. Spremembe namreč niso napovedali v svojem predvolilnem programu. Zakon bo namreč omogočil enosmerno, ceneno in dokončno razdelitev programov in premoženja zdravstvenih domov ter bolnišnic, ki delujejo na neprofitni način, zasebnim izvajalcem.

Na udaru javni zdravstveni domovi

V gibanju menijo, da so v zakonskem predlogu še posebej na udaru javni zdravstveni domovi. Ti bi s sprejemom zakona izgubili večino zaposlenih, večino zdravstvenih programov in tudi vso infrastrukturo, kljub temu pa v zakonu niso omenjeni kot stranka v postopku, kar pomeni, da tudi nimajo pravico pritožbe. Gibanje opozarja, da zakon občinam jemlje vsa pooblastila pri podeljevanju koncesij in jih spreminja le še v izvajalke navodil in dekretov ministrstva za zdravje ter vzpostavlja centralizirano zdravstveno varstvo.

V gibanju menijo, da so v zakonskem predlogu še posebej na udaru javni zdravstveni domovi. Ti bi s sprejemom zakona izgubili večino zaposlenih
V gibanju menijo, da so v zakonskem predlogu še posebej na udaru javni zdravstveni domovi. Ti bi s sprejemom zakona izgubili večino zaposlenih FOTO: POP TV

Kritični so tudi do določila o trajanju koncesij in možnosti njihovega prenosa, kar po mnenju gibanja omogoča, da bodo koncesije prešle v dedno last. Zaradi tega bo po oceni gibanja bistveno zmanjšana možnost državljanov in državljank, da se svobodno odločajo za poklic zdravnika in zdravnice. Zato v gibanju od ministra med drugim zahtevajo, da podaljša javno razpravo o zakonskem predlogu na najmanj tri mesece, da v zakonu natančno opredeli javni interes na področju zdravstvenega varstva in da predpiše pogoje ter merila, ki morajo biti izpolnjeni, da koncedent lahko razpiše koncesijo.

Zahtevajo tudi, da pisci zakona vanj zapišejo, da bodo javni razpisi za koncesije možni tudi v bodoče, tako da bodo pri njih lahko sodelovale vse bodoče generacije, da zakon zagotovi nadzor nad izvajanjem zdravstvenega varstva ter da zavaruje premoženje javnih zdravstvenih domov in bolnic pred poceni razprodajo ali pred poceni najemom.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
14. 01. 2007 09.48
Dajte ze nehajte s temi besedami, ki jih se sami ne poznate. Brucan naj gre v pokoj in da mesto nekomu, ki ve kaj dela in ne stresa neumnosti. Ze nekaj casa ga s helikopterji klati, sedaj naprej to. Takih res ni treba, saj je zivljenje ze samo po sebi dovolj pisano
victoriosus
10. 01. 2007 22.45
"Razgradnja zdravstva"... premočne besede za sistem, ki uspešno deluje. Sindikat in vsi v zdravstvu ga podpiramo. Pa ne mi o "divji privatizaciji", kdo sploh ve, za kaj se gre.... za navadnega smrtnika se ne spremeni prav nič!!! Naj si kdo kaj prebere preden odpre gobec...