Slovenija

Ravenčani zahtevajo zadržanje sklepa

Ravne na Koroškem/Bled, 16. 06. 2006 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.M./I.K./STA
Komentarji
13

Svetniki Raven na Koroškem od ministra Erjavca zahtevajo, naj s Sistemsko tehniko preveri konkurenčnost njihove ponudbe.

Ministrstvo bo oklepnike kupila od Fincev
Ministrstvo bo oklepnike kupila od Fincev FOTO: POP TV
Sindikat kovinske in elektroindustrije v Sistemski tehniki pa za ponedeljek napoveduje protestni shod v Ljubljani pred poslopjem ministrstva za obrambo. Shoda naj bi se po napovedih organizatorjev udeležilo okoli 250 zaposlenih iz Sistemski tehnike, pričakujejo pa tudi širšo podporo.

Odločitev obrambnega ministrstva, ki je za 63-milijardni posel z oklepniki za vojsko izbrala finsko Patrio oz. trzinsko podjetje Rotis, čedalje bolj buri duhove v politiki pa tudi med ljudmi na Koroškem. Delavci v Ravnah napovedujejo celo pokop industrije, ki je že do sedaj živela na račun poslov za Slovensko vojsko. Izbor finskega oklepnika je za Slovenijo sramoten in pomeni pokop za Sistemsko tehniko, so prepričani v tem podjetju.

Na izredni seji so svetniki občine od ministra za obrambo Karla Erjavca zahtevali, da zadrži sklep o izbiri dobavitelja oklepnih vozil 8x8, da pisno odgovori na vsa njihova vprašanja, da pridobi dokazila o resnosti obeh ponudb, Rotisove in ponudbe Sistemske tehnike, in da v 14 dneh s Sistemsko tehniko preveri konkurenčnost njihove ponudbe. Če minister teh zahtev ne izpolni, ravenski svetniki zahtevajo njegov odstop.

Obrambni minister Karl Erjavec
Obrambni minister Karl Erjavec FOTO: POP TV

Minister Erjavec, ki je skoraj štiri ure trajajočo izredno sejo na Ravnah zapustil predčasno, je svetnikom pojasnil, da je bila ponudba trzinskega Rotisa ugodnejša s komercialnega, tehničnega in narodnogospodarskega vidika, kar so potrdili tudi njegovi sodelavci v predstavitvi postopka. Ponudbo Sistemske tehnike pa je označil kot neodgovorno.

"Če bi bila Sistemska tehnika vsaj v enem segmentu konkurenčnejša, bi bila pogajanja smiselna, glede na to, da je bila v vseh treh komponentah slabša, pa sem ocenil, da pogajanja niso smiselna," je dejal minister, ki meni, da je vodstvo Sistemske tehnike z izjavami v zadnjih dneh Korošce "precej zavajalo".

Direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik je ponovil dvome v podatke, ki jih je v ponudbi navedel Rotis, in ministra vprašal, ali jih je kdo preveril. Minister pa je pojasnil, da so ponudbi priložena pisma o nameri, pri čemer je Gorenje tisti nosilec, ki pri tem projektu združuje slovensko industrijo.

Gorenje je namreč v sporočilu za javnost potrdilo podpis pisma o nameri za sodelovanju pri projektu s finsko Patrio in trzinskim Rotisom. Kot navajajo v velenjski družbi, so Sistemski tehniki že ponudili sodelovanje in montažo vozil patria, v primeru negativnega odgovora pa imajo zagotovljene vse pogoje, da pričnejo z montažo v Gorenju.

Svetniki, ki so sicer bili različnega mnenja glede ostrine sprejetega sklepa, pa so menili, da so bile v postopku izbire narejene napake in da pri izbiri ni bil ustrezno upoštevan narodnogospodarski vidik ter pomen in položaj koroškega gospodarstva. Zato zahtevajo tudi, da se opravi dodatna strokovna analiza ponudb z vidika širše družbene koristi, zlasti na lokalno raven.

Ravenska Sistemska tehnika že vrsto let živi od poslov z državo. V zadnjih 15 letih so na ta račun zaslužili 25 milijard tolarjev. Eden glavnih poslov je bil nakup licence in izdelava 85 oklepnikov 6x6. Danes večinoma služijo z njihovimi popravili, saj odpravljajo tudi serijske napake. Na Ravnah so obnavljali tudi stare jugoslovanske tanke T55 in dve leti razvijali projekt 8-kolesnega oklepnika. Ker so računali na državo, so toliko bolj razočarani.

Med svetniki prvopodpisana pod zahtevo za sklic izredne seje Ivana Klančnik, sicer nekdanja ravenska županja in nekdanja direktorica Nožev, je dejala, da pojasnjevanje izbire spremljajo "za lase privlečeni argumenti". Spomnila je na tranzicijski proces in njegove posledice za delavce v železarskih družbah, ki so prek družbe pooblaščenke solastniki Sistemske tehnike, in dodala, da je ni države na svetu, ki bi takšen posel podelila tujcem ob kvalitetnem domačem proizvajalcu. "Odločitev je za naše drugo največje podjetje v občini pogubna," je dejala Klančnikova.

Ravenski župan Maksimiljan Večko izgubo posla razume kot "sunek v smer zmanjševanja zaposlenih v občini in v smer zmanjševanja kvalitetnih delovnih mest". Svetniki pa so v razpravi izpostavili težave koroškega gospodarstva in pomen pridobitve posla, ministra pa pozivali, naj ponovno premisli o svoji odločitvi.

Vlada ogroža delovna mesta

Ravenski svetniki pravijo, da je izbira "sramota za ministrstvo za obrambo in pokop podjetja Sistemska tehnika"
Ravenski svetniki pravijo, da je izbira "sramota za ministrstvo za obrambo in pokop podjetja Sistemska tehnika" FOTO: POP TV

Delegati petega kongresa Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) so na Bledu ocenili, da bo zaradi odločitve o nakupu finskih vojaških vozil patria namesto domačih vojaških vozil krpan v Sistemski tehniki neposredno ogroženih več kot 200 delovnih mest slovenskih kovinarjev, posredno pa še veliko več.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, SKEI Slovenije temu odločno nasprotuje in od vlade zahteva, da pri strateških naročilih, kot so naročila za Slovensko vojsko, prednostno upošteva domačo industrijo. Omenjeni sklep so poslali tudi predsedniku vlade Janezu Janši, poslanskim skupinam in direktorju Sistemske tehnike.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maksgorensek@yahoo.com
17. 06. 2006 11.10
Ukrep vlade je razumen. Vlada ve koliko milijard davkoplačevalskega denarja je v preteklosti pod taktirko istih kadrov že pogoltnila Železarna Ravne. Pod pritiski in krinko kupovanja socialnega miru. In ve tudi, da so na oblasti na koroškem ostali isti nesposobni prikoritniki, ki so se v navidezni skrbi za delavce prikoritili na državne vire in vidijo samo svoje interese. Vsi svetniki Občine Ravne, ki so interesno vezani na milijarde iz države naj takoj odgovorno odstopijo. Tudi župan. Prav tako vodstvo Sistemske tehnike. Dosti je bilo let državne transfuzije. Davkoplačevalci smo vas spregledali. In ne skrivajte se za hrbti delavcev. V avtobuse naložite nesposobne svetnike in direktorje in jih odpeljite na sezonsko obiranje hmelja.
telega
17. 06. 2006 09.34
Če odmislite obljubljena delovna mesta, so finci še vedno boljši in cenejši (vsaj po podatkih ki so v javnosti). Sedaj povejte, kdo izmed vas je pripravljen plačati več in dobiti manj, v realnem življenju ???
doki007@email.si
17. 06. 2006 08.59
TO NI BILA ODLOČITEV ERJAVCA IN ŠTABA TEMVEČ ODLOČITEV JANŠE,.... ERJAVEC DELA VSE PO KOMANDI JANEZA TO NAJ VAM BO JASNO,...JANEZA OČITNO NE BRIGAJO DELOVNA MESTA NA RANAH V TEM PRIMERU, ..V OSPREDJU JE POLITIKA ,.... LJUDJE!!!!!!
monakovo12@yahoo.com
17. 06. 2006 07.40
Nesposobno vodstvo. Svetnica Klančnikova, ki jo skrbi sociala delavcev v občini Ravne naj proda vsa stanovanja, ki jih je pokupila v času tranzicije in ustanovi fond za ugrožene delavce. sistemska tehnika bo tudi brez njene pomoči uspela, če ima res takšne strokovnjake.
tomi 2
16. 06. 2006 23.57
ne vem no...koga se bojimo da rabimo tako opremo:) država ni sposobna speljat posla s tem postlam za 400 milijonov k bi rešla oz podaljšala veliko živlenj in to tistih davkoplačevalcev ki polnijo državni aparat. tok drugih stvari je od gradnje avtocest, zdravstva k jih je treba razvijat in prinasajo KORIST a mi vlagamo v orožje k ga bo treba cez 10 let menjat pa sami stroški so brez kakršnekoli koristi
tomi 2
16. 06. 2006 23.48
jej knez...si pameten res....s tem denarjem lahko omogocis razvoj sofinanciranje podjetij oz jih manj obremenis z davki in tukaj potem pridejo nova delovna mesta
napisimikaj@yahoo.com
16. 06. 2006 23.05
V tujini se nam vsi smejijo. Patria bo izdelovala vozila na Finskem, kar je bilo objavljeno v Janes Defence. Tisti, ki se ukvarjajo s tem vedo kakšen časopis je to. Gorenje bo izdelovalo oklepnike :-) Patria
razno2005@yahoo.com
16. 06. 2006 22.53
Slovenci smo bili hlapci in bomo hlapci tudi ostali. Prodati smo se pripravljeni vsem in tako lesti v rit drugim. Po drugi strani pa se hvaliti kako smo uspešni. Točno to je kot pravi "dusanp" zakaj Rusi ne kupujejo tankov v ZDA, pa čeprav so boljši in cenejši? (zato ker imajo jajce) Namesto, da bi bili ponosni na to kar znamo proizvesti doma in tako kolikor se le da vzpodbujati svoje gospodarstvo ...... ne mi se bomo kregali in dali posel tujim kapitalistom domači pa naj propadajo. Ne rečem, če bi bil Krpan res občutno slabše vozilo in nebi bilo primerno za našo vojsko. Ljudje malo spreglejte in povejte katera pametna država bi naredila kaj takšnega, da bi se domačim proizvodom odrekala in kupovala tuje. Takšna politika nas ne pelje kam daleč, zato me kar resno skrbi kam bo ta država zabredla s takšnimi odločitvami.
Dusan111
16. 06. 2006 22.04
Spet so enga knesa nategnili kot Ehjavca, saj še osnovnošolske matematike ne zna uporabljati! 2000 novih delovnih mest pride v Sloveniji cca 60 miliard SIT (2000 plač x 6 let) cel posel pa je vreden 63 miliard od katerega je vsaj 70% uvoza! Zelo enostavno; če že moramo zaradi zaveze NATOu porabiti 2% BOD, jih pač vsaka normalna država čimveč skozi svoje gospodarstvo, zato Rusi ne kupujejo tanke v ZDA, pa čeprav so cenej in bulši!
OldSkul
16. 06. 2006 16.07
Ma jao jao, kakšno podjetje pa je pol to, če je tako odvisno od naročil slovenske vojske. Sej, če je krpan tok dobr po njihovem mnenju ga naj v tujin na veliko prodajajo, pa ne bo nobenih izgub delovnih mest. Slo. ne rab podjetja, ki se bo kr naprej zanačala na naročila slovenske vojske. Sej če bi pa izbral krpana, bi se pa pojavila vprašanja, da so favorizirali domačega proizvajalca itd. itd. Zmerej se nekej kregamo.
knes
16. 06. 2006 15.28
a res? in katera so ta delovna mesta? s podatki na plano! ma si pa res genij! vlada naj kar 'omogoci delovna mesta'? in kaj tocno to pomeni? da zaposli ljudi, da se na Trgu Republike brcajo en drugega v rit ali kaj? kolikor vem, bo Patria prinesla nekaj cez 300 neposrednih in 1900 posrednih delovnih mest. vse cestitke vladi za pogumno odlocitev. ce bodo sindikalisti spet zmagali, bo to SPET pomenilo, da bo cela drzava placevala umetno vzdrzevana delovna mesta 200 posameznikom v Ravnah.
tomi 2
16. 06. 2006 13.04
s tem denarjem bi lohka polovico ljudi ki so prijavleni kot brezposelni omogocili nova delovna mesta.... če bi pol tega denarja vlozili v zdravstvo čakalnih vrst za obolele z rakom ter operacije srca sploh nebi bilo! ne vem komu sluzi drzava in ljudje ki smo jih volili
andrej.rajh@ibe.si
16. 06. 2006 11.40
Govoriti, da so zaradi nenaročila ogrožena delovna mesta je smešno. Imeti lastno proizvodnjo za lastno vojsko (ki je zelo zelo majhna) je ekonomsko neupravičeno. Zagoniti 65 mlrd. SIT NEZNANO VEČ MILIJARDNO VSOTO OBRESTI (država bo stare kredite poplačevala z najemanjem novih in to v nedeogled) pa kriminalno dejanje. Vlada bi moral vložiti ta sredstva v razvoj, v nove tehnologije, ki prinašajo veliko dodano vrednost. Delavce, ki pa delajo tržno nezanimive izdelke ( npr. vojaška vozila v zelo zelo majnih serijah ) pa USTREZNO PREKVALIFICIRATI, tako da bodo zanimivi na trgu. Kajti slej ko prej tudi državaprenehala biti molznakrava. Sicer je zelo zannimivo gledati vlado, kako krči socialne pravice. Po drugi strani pa si prizadeva izpolnjevati obljube, ki jih je dala zahodno evropskim "partnerjem". Pri tem pa pozablja, da je najprej dala obljubo državljanom in državljankam.