Slovenija

Radonjiću zaradi obrekovanja in razžalitve sodnic 9000 evrov kazni

Celje, 10. 10. 2024 14.05 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodni senat celjskega okrožnega sodišča je nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića zaradi obrekovanja in razžalitve ljubljanske sodnice Andreje Sedej Grčar in ljubljanske tožilke Blanke Žgajnar obsodil na enotno denarno kazen v višini 9000 evrov. Senat je tako sledil predlogu tožilstva, Radonjić pa je že napovedal pritožbo.

Zvjezdan Radonjić
Zvjezdan Radonjić FOTO: Bobo

Predsednica senata Gordana Malovič je pojasnila tudi, da mora obdolženi kazen plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe, naloženo mu je tudi plačilo sodnih stroškov, sodne takse in stroškov oškodovank Andreje Sedej Grčar in Blanke Žgajnar.

Po besedah Malovičeve je sodni senat sledil predlogu tožilstva, ki je predlagalo, da se Radonjiću za vsako od treh kaznivih dejanj obrekovanja izreče 80 dnevnih zneskov po 30 evrov, za kaznivo dejanje razžalitve pa enaka kazen. Enotna kazen tako znaša 300 dnevnih zneskov po 30 evrov, kar skupaj znaša 9000 evrov.

Če obdolženi ne bo plačal izrečene denarni kazni in se ta ne bo dala prisilno izterjati, jo bo sodišče izvršilo tako, da bo za vsaka začeta dva dnevna zneska denarne kazni, torej za vsakih začetih 60 evrov, določilo en dan zapora, pri čemer zapor ne sme biti daljši od šestih mesecev.

Tožilka Renata Inkret je v zaključnih besedah vztrajala pri obtožbi, da je Radonjić obrekoval in razžalil Sedej Grčarjevo in Žgajnarjevo. Proti obdolženemu, ki je leta 2019 izrekel oprostilno sodbo Milku Noviču na odmevnem sojenju za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, je kazenski postopek stekel zaradi njegovih trditev o pritiskih v zvezi z omenjenim sojenjem.

Radonjić naj bi tako v poročilu predsedniku Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjanu Pogačniku zapisal, da je Sedej Grčarjeva vsaj petkrat med sojenjem Noviču prišla k njemu v pisarno v dogovoru s tožilko Žgajnarjevo in odvetnikom Miho Kuničem, da bi mu sugerirala, kako naj razsodi v zadevi oz. da ne sme Noviča oprostiti očitanega kaznivega dejanja.

Sodnica in tožilka pa sta med sojenjem zanikali njegove navedbe.

Po oceni tožilke je Radonjić prizadel čast in dobro ime oškodovank. "Kaznivo dejanje je storil zavedno, načrtovano, premišljeno in naklepno," je še dejala Inkretova, ki je v izjavi za medije povedala, da je zadovoljna z izrečeno kaznijo.

Radonjić, ki je sodišče zapustil po zaključnih besedah tožilke, je pred odhodom že napovedal pritožbo na sodbo. "Vem, kakšna bo sodba, zato se bom pritožil," je dejal.

Policisti so sicer Radonjića na današnjo obravnavo prisilno privedli na podlagi zahteve sodnega senata, ki je ocenil, da se obdolženi izmika sojenju. Ko je tožilka brala zaključne besede, je obdolženi samovoljno zapustil sodno dvorano, na zahtevo sodnice Malovičeve pa sta ga policista pripeljala nazaj na sodišče in ga vklenjenega pripeljala na sojenje. Izreku sodbe ni prisluhnil, saj je sodišče zapustil med odmorom po zaključnih besedah.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nominator13
10. 10. 2024 15.53
-1
Sedaj mi je jasno zakaj smo jim dvignili plače.
veneti
10. 10. 2024 15.35
-1
Radonjić, kje se j to dogajalo v Srbiji?
SlobodaNE
10. 10. 2024 15.21
+1
tega bi morali zapret
frenk707
10. 10. 2024 16.44
jutri_pa_res
10. 10. 2024 15.03
+1
Radonjić bi kot pravnik moral vedeti, da ni zadosti, povedati resnico, v kolikor nimaš materialnih dokazov (recimo kakšen tonski posnetek). Sicer jih boš fasal zaradi obrekovanja...
JApajaDAja
10. 10. 2024 14.44
+0
in kdo pravi, da slo ni razdeljena na regije.....desni pol obravnava sodišče v ce....levega pa lj....
Minovak
10. 10. 2024 14.21
-1
Krivosodje ni nikoli sodilo svojim, imajo veliko tistih, ki spoštujejo resnico, za obsoditi. To, kar počnejo ti "sodniki", vsi so namreč zapriseženi ekstremno levo, je zločin nad svojim ljudstvom, katero jih tudi plačuje, oni pa vračajo z izmišljenimi kaznimi. Ogabno in zavržno, le kakšni ljudje so to?
zdravkob
10. 10. 2024 14.21
+1
Pa ne menda Žgajnarjevo. Žgajnarjeve ne moreš z ničemer užalit. Jih ni besed.