Gospodarstvo

Fiat, izdelan v Srbiji

Beograd, 29. 09. 2008 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zastavin yugo se poslavlja, a tovarne v Kragujevcu ne bodo zaprli. Na pomoč je priskočil italijanski Fiat, tako da bodo v Srbiji izdelovali njihove avtomobile.

Srbija se je obvezala, da bo Fiatu v naslednjih 10 letih zagotovila dodatne spodbude, kot so davčne olajšave, brezplačno zemljišče in podobno.
Srbija se je obvezala, da bo Fiatu v naslednjih 10 letih zagotovila dodatne spodbude, kot so davčne olajšave, brezplačno zemljišče in podobno. FOTO: Reuters

Srbski minister za gospodarstvo Mlađan Dinkić in predsednik uprave skupine Fiat Sergio Marchionne sta v Beogradu podpisala pogodbo o skupnem vlaganju v kragujevško tovarno Zastava. Skupna vrednost projekta je okoli 950 milijonov evrov, odprlo pa se bo 4750 delovnih mest.

Po pogodbi bodo ustanovili skupno podjetje, v katerem bo imel Fiat 67-odstotni delež, Srbija pa 33-odstotnega. Podjetje prevzema lastništvo tovarne Zastava, pri čem bo začetna investicija Fiata okoli 700 milijonov evrov, srbske vlade pa več kot 200 milijonov evrov. Na začetku bodo izdelali okoli 200.000 osebnih vozil letno, z možnostjo povečanja na 300.000.

S srbsko vlado so podpisali tudi memorandum o sodelovanju s članoma skupine Fiat, družbama Iveco in Magneti Marelli za proizvodnjo avtobusov, posebnih vozil in delov za avtomobilsko industrijo. Dokument predvideva tudi oblikovanje dveh novih skupnih podjetij, ki bo v 70-odstotnem lastništvu italijanskih partnerjev in v 30-odstotnem deležu srbske vlade. Začetna investicija je okoli 240 milijonov evrov.

Zbogom yugo, pozdrav b-compact!

Zastava je v rekordnem letu 1989 proizvedla 220.000 vozil.

Fiat naj bi v Kragujevcu izdeloval avtomobil b-compact, novo različico modela uno, s proizvodnjo katerega naj bi začeli konec prihodnjega leta. Italijani naj bi po pisanju italijanskih časnikov do konca leta 2009 v Kragujevcu začeli s proizvodnjo manjšega vozila, šlo naj bi za novega fiata 500. V drugi fazi, do konca leta 2010, naj bi Fiat začel tudi s proizvodnjo modela srednjega razreda, šlo naj bi za fiat grande punto, s čimer bi proizvodnja vozil v Zastavi narasla na 300.000 letno. Obenem namerava Zastava do konca leta ustaviti proizvodnjo yuga, še vedno pa bodo izdelovali rezervne dele. Prvi Fiatov avtomobil pa naj bi v Kragujevcu izdelali konec prihodnjega leta.

Davčne olajšave

Srbija se je sicer obvezala, da bo Fiatu v naslednjih 10 letih zagotovila dodatne spodbude, kot so znatne davčne oprostitve, brezplačno zemljišče za širjenje zmogljivosti in podelitev statusa proste carinske cone območju v Kragujevcu.

Tadič: Dogovor s Fiatom je velika priložnost za delavce Zastave

Srbski predsednik Boris Tadič je po poročanju časopisa Blic ob podpisu pogodbe povedal, da predstavlja dogovor s Fiatom veliko priložnost in tudi obveznost za delavce Zastave. Delavce je zato opozoril, da bo od njih odvisna prihodnost Fiata v Srbiji in da bodo morali biti tekmovalni, “ker je konkurenca v avtomobilski industriji bolj ostra kot pred 50 leti, ko je Fiat pričel sodelovati s kragujevško tovarno”.

Po besedah srbskega ministra za gospodarstvo in regionalni razvoj Mlađana Dinkića se bodo največji pozitivni učinki pokazali v letih 2010 in 2011, ko naj bi dosegli načrtovani obseg proizvodnje 200.000 avtomobilov letno, Srbija pa naj bi samo na podlagi te investicije letno izvozila za milijardo evrov izdelkov. "Srbija bo postala velika izvoznica avtomobilov, pri čemer bo 98 odstotkov proizvodnje izvozila v EU, " je dejal Dinkić. Dinkić je še poudaril, da predstavlja dogovor z italijanskim Fiatom do sedaj največjo investicijo v Srbiji. Kragujevski Zastavi pa bo omogočil, da od “poraženca postane profitabilno podjetje in največji izvoznik v Srbiji”. Pojasnil je še, da bodo v Zastavi še naprej proizvajali model zastava 10, predvideno 10.000 modelov letno.

Srbski premier Mirko Cvetković pa je izrazil zadovoljstvo ob podpisu pogodbe in ocenil, da bo imel ta dogovor več pozitivnih učinkov, na primer privabljanje drugih večjih investicij v Srbijo. Cvetković je povedal, da pričakujejo tudi pozitiven vpliv na zunanjetrgovinsko poslovanje in izvoz v vrednosti milijarde evrov.

Direktor skupine Zastava Zoran Radojević pravi, da bo Zastava s podpisom pogodbe postala "svetovni avtomobilski proizvajalec", k čemur so težili v zadnjih osmih letih. Prihod priznanega proizvajalca avtomobilov v Kragujevac je po njegovem mnenju velika spodbuda za nadaljnji razvoj srbske industrije. Vodja sindikata v Zastavi Zoran Mihajlović pa je dejal, da delavci pričakujejo, da bodo po podpisu pogodbe končno izvedeli, kakšna bo njihova usoda.

Predsednik uprave Fiata Sergio Marchionne je po poročanju spletnega časopisa B92 povedal, da vozila iz Kragujevca ne bodo prodajali le na srbskem tržišču, ampak tudi na tržiščih EU. Ob tem je povedal še, da je današnji dan zelo pomemben, ker je podpisani dogovor zgleden primer sodelovanja privatnega podjetja in državnih institucij. Investicija bo Fiatu omogočila, da pridobi tovarno na strateški poziciji in nove kliente, na drugi strani pa bo finančni vložek dobro vplival na ekonomski in tehnološki razvoj Srbije.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turbo4ever
01. 10. 2008 11.40
gr3g0r saj delamo...- profit! ; )
gr3g0r
01. 10. 2008 11.29
lahko bi tudi slovenci začeli delat kaj za avtomobilsko indrustrijo.
Ro-Zy-YoZi
01. 10. 2008 10.17
vanili: kaj moremo ko pa smo bolj papeški od papeža!
vanili
30. 09. 2008 20.29
Srbija se je obvezala, da bo Fiatu v naslednjih 10 letih zagotovila dodatne spodbude, kot so davčne olajšave, brezplačno zemljišče in podobno. No kaj pa pri nas? Nagnbali smo ogromno zainterisiranih tujih podjetij, npr. BMW, kateri je hotel naredit veliko tovarno v MB, Magma Steyr - Slovenska Bistrica itd. Pri magmi bi imeli slovenci zelo lepe plače in bonitete, ampak so drugi ineteresi naših ta velikih...
Magdalena Mitrovic
30. 09. 2008 19.58
cosmos to je za tebe ion tvoje podjetje \"srpski opanak\" edinstvena priložnost da bi dobil licenco za izdelavo opankov
Boljše da se ukvarjajo s temi kantami kot pa da bi jih spet nevem koliko pricepljalo sem v S lovenijo.
ServerAUTOMATIC
29. 09. 2008 21.16
Fiat v primerjavi z Citroenom, Peugeotom in Renaultom sploh ni slab. Slab je če ga primerjamo z Japonci, Nemci in Korejskim Hyundai-em in Kia-o.
ServerAUTOMATIC
29. 09. 2008 21.14
Ja, za Srbe je edina rešitev Fiat. Konec licenčnih avtomobilov, le originali. Ha, ha, ha,.... Itak večino Fiatov je narejenih na Poljskem, pa naj bodo še v Srbiji. Folk sploh ne ve kaj vozi in kaj kupuje. Folk misli, da so njihovi Puntiči, Bravoti,.... narejeni v Italiji, v Torinu ali Siciliji. Jok brate, tej Fiati Italije videli niso. Ha, ha,....
ServerAUTOMATIC
29. 09. 2008 21.11
Ja, itak večino Fiatov naredijo na Poljskem. Sedaj je čas, da proizvodnjo tudi malo preselijo v Srbijo.
jezek_teka_teka
29. 09. 2008 20.31
palhi - dobra, dobra - sem se nasmejal
luciluk
29. 09. 2008 20.30
Ne se sekirat da je vasim Fiatom padla cena. Ti Srbski Fiati se ne bodo prodajali v EU. To je domena Fiata. Ti avti bodo za ostali svet in ce se izkazejo podem po poteh Dacie. Pustmo jim veselje bomo videli kaj bo.
Uroš Palhartinger
29. 09. 2008 20.10
Proizvajali bodo malo osvežene Fiat Punto izpred deset let...
dejankr
29. 09. 2008 19.41
Yugo nije za dugo, garancija važi dok je u garaži ;-)
F10
29. 09. 2008 19.37
Že sam fiat ni biser kvalitete, to bo pa kr po spisku crkval.
McSurfer
29. 09. 2008 19.14
Crbi obvladajo edino roštilj,vse ostalo pa \"Bože pomozi\". Yugo nije za dugo,še pomnite,tovariši.
Covidus
29. 09. 2008 17.12