Slovenija

Radarji v Kastelcu in Dekanih

Kozina, 25. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker nekateri drvijo skozi predora s hitrostjo več kot 190 km/h, so se prometni policisti odločili, da temu naredijo konec.

V primorskih predorih Kastelec in Dekani bodo policisti kmalu začeli poostreno nadzirati hitrost. Želijo namreč umiriti promet na zelo prometnem odseku ceste (Foto: POP TV)
V primorskih predorih Kastelec in Dekani bodo policisti kmalu začeli poostreno nadzirati hitrost. Želijo namreč umiriti promet na zelo prometnem odseku ceste (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policija in Družba za avtoceste v RS (DARS) so začeli s preventivno akcijo umirjanja prometa skozi predora Kastelec in Dekani na avtocesti A1 od Maribora do Kopra.

"Akcijo smo predlagali, ker opažamo, da hitrosti pri vožnji skozi predore naraščajo," je povedal inšpektor na Policijski upravi Koper Miloš Žulovec.

Opozorilni tabli oz. radarja, s kakršnimi sicer voznike o njihovi hitrosti obveščajo v naseljih, so namestili pred vhodoma v predora, v notranjosti predorov pa bodo hitrost nadzirali s stacionarnimi radarji v vozilih.

Predora Kastelec in Dekani sta v okviru letošnjega testiranja Euro Tap, ki ga je v 14 državah izvajal ADAC, dobila oceno "zelo dobro" in se med 49 predori uvrstila na četrto in peto mesto.

V začetku bodo opravljali le meritve, sankcij, razen za najhujše kršitelje, ne bo, namen pa je dobiti povprečne hitrosti v predoru. V nadaljevanju akcije bodo opravljali meritve v dogovoru z avtocestno vzdrževalno bazo Kozina in nato voznike ustavljali na primernem mestu zunaj predorov.

Rekorder s 192 km/h

Kako dolgo bo akcija trajala, je odvisno od učinka, so povedali na današnji novinarski konferenci v Kozini.
"Povečana hitrost in neprimerna varnostna razdalja sta najpogostejša vzroka prometnih nesreč v predorih," je povedal Žulovec. Dosedanje meritve v omenjenih dveh predorih so pokazale nujnost preventivnih akcij. Najvišja zabeležena hitrost je bila 192 kilometrov na uro.

Sicer pa bodo podoben sistem uvedli tudi v predorih na avtocestnem odseku preko Trojan, ki naj bi ga prometu predali 12. avgusta.