Slovenija

Računsko sodišče zaključilo revizijo nakupa stavbe na Litijski

Ljubljana, 04. 09. 2024 06.34 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Računsko sodišče je lanskemu državnemu proračunu izreklo mnenje s pridržkom. Revizorji so med drugim ugotovili nepravilnosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski in nakupu prenosnih računalnikov. Prav tako niso bile odpravljene nepravilnosti glede podeljevanja koncesij za linijske prevoze potnikov. Vladi so izdali več priporočil.

Vlada še vedno ni določila podrobnejših kriterijev za določitev plačila za vodno pravico, pridobljeno z vodnim dovoljenjem, zaradi česar se predpisana dajatev tudi lani ni vplačevala v državni proračun, so zapisali na računskem sodišču.

Sredstva iz kupnin, pridobljena na podlagi zakona o uporabi sredstev, pridobljenih iz naslova kupnine na podlagi zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij, namenjena za sanacijo gospodarstva, spodbujanje in kreditiranje izvoza ter investicije v javni sektor gospodarstva, se niso zbirala na posebnem računu pri ministrstvu, pristojnem za gospodarstvo.

Ministrstvo za finance do konca lanskega leta ni ustanovilo sklada za obnovo in ni odprlo posebnega evidenčnega računa v okviru proračuna, kjer naj bi se ta sredstva zbirala. Ministrstvo je letos sicer odprlo podračun sklada za obnovo ter do tedaj zbrana sredstva preneslo na sklad za obnovo. Vračila naknadnih vplačil v kapital družbe Holding slovenske elektrarne so bila evidentirana kot vrnjeno posojilo, čeprav ni šlo za posojilo, so ugotovljene nepravilnosti nanizali na računskem sodišču.

Nepravilnosti so revizorji odkrili na področju proračunske rezerve, pri izplačilih sredstev splošne proračunske rezervacije, na področju plač, tekočih in investicijskih odhodkov ter transferov. V zvezi s proračunsko rezervo so ugotovili, da o uporabi sredstev rezerve v znesku, ki je presegel dva odstotka razpoložljivih sredstev rezerve, ni odločal DZ s posebnim zakonom.

Sredstva, zagotovljena s sklepom vlade za izvedbo interventnih ukrepov na cestni infrastrukturi zaradi neurij v času do začetka avgusta 2023, niso bila v celoti uporabljena za zavarovanje zdravja in življenja ljudi, premoženja ali okolja niti za preprečevanje nastajanja nadaljnje škode oziroma zagotavljanja drugih osnovnih pogojev v skladu z zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Na več ministrstvih nepravilnosti 

Iz splošne proračunske rezervacije so bila proračunskim uporabnikom zagotovljena sredstva v skupnem znesku 6,67 milijona evrov za namene, ki bi jih bilo mogoče načrtovati, od česar pa se 6,5 milijona evrov nanaša na nakup poslovne stavbe za potrebe pravosodnih organov na Litijski.

Na področju tekočih in investicijskih odhodkov so bile med najpogostejšimi ugotovljene nepravilnosti pri izvajanju postopkov oddaje javnih naročil, ki so bile povezane s kršitvami zakona o javnem naročanju, ugotovljene pa so bile tudi kršitve zakona o javnih financah, predvsem v zvezi z neustreznim načrtovanjem nakupa omenjene stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, nespoštovanjem načel učinkovitosti in gospodarnosti v zvezi z nakupom te poslovne stavbe in nakupom 10.000 prenosnih računalnikov.

Glede nakupa 10.000 prenosnih računalnikov so revizorji izpostavili, da vlada ni sprejela predpisa, s katerim bi uredila upravljanje mehanizma in način uresničevanja pravice do izposoje računalniške opreme.

Nepravilnosti na področju transferov so ugotovili predvsem v zvezi z neizvajanjem nadzora nad poslovanjem pravnih oseb oziroma nad izvajanjem njihovih odobrenih programov. Ministrstvo za zdravje je lani sicer že pričelo izvajati nekatere aktivnosti za izboljšanje nadzora nad dodelitvijo sredstev Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, a nadzor nad izplačili teh sredstev ter preveritev upravičenosti obračunanih sredstev na mesečnih zahtevkih pred njihovim izplačilom še vedno nista bila zadovoljiva.

Tudi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje lani še vedno ni izvajalo ustreznega nadzora nad izplačili sredstev posrednim proračunskim uporabnikom. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije še ni zagotavljalo pravočasnega nadzora nad pogodbenimi obveznostmi Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS oziroma Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS.

Nepravilnosti glede podeljevanja koncesij za opravljanje gospodarske javne službe linijskih prevozov potnikov v notranjem cestnem prometu tudi v letu 2023 še niso bile odpravljene.

Računsko sodišče je revidiralo predlog zaključnega računa proračuna za leto 2023 in pravilnosti izvršitve državnega proračuna o predlogu splošnega dela zaključnega računa za leto 2023. Mnenje s pridržkom je izreklo tudi o pravilnosti izvršitve državnega proračuna.

Revizorji odzivno poročilo zahtevajo od ministrstva za vzgojo in izobraževanje, medtem ko so vladi in ministrstvom izdali več priporočil.

Odziv predsednika vlade

V kabinetu predsednika vlade so v odzivu na izdano revizijsko poročilo zapisali, da je vlada kot revidiranka v postopku revizije ravnala skladno z zakonom o računskem sodišču in zakonom o javnih financah ter na ugotovitve računskega sodišča podala dopolnitve. "Računsko sodišče je v končnem poročilu oblikovalo priporočila, ki jih morajo pristojni organi preučiti in upoštevati v nadaljnjih postopkih," so še dodali.

V letu 2023 je bilo realizirano 13 milijard evrov prihodkov in 15,3 milijarde evrov odhodkov. Realizirani proračunski primanjkljaj je znašal 2,3 milijarde evrov in je predstavljal 3,7 odstotka bruto domačega proizvoda. Konec leta 2023 je dolg državnega proračuna znašal 39,8 milijarde evrov, kar je bilo za dve milijardi več kot konec leta 2022, delež dolga v BDP pa se je v tem obdobju s 66,4 znižal na 63,1 odstotka.

Nakup stavbe na Litijski 

Računsko sodišče tako v poročilu ugotavlja, da ministrstvo za pravosodje nakupa poslovne stavbe za potrebe pravosodnih organov pri pripravi proračuna za leto 2023 ni načrtovalo, a je kljub temu začelo izvajati aktivnosti v zvezi z morebitnim nakupom stavbe. Junija lani je prav tako objavilo poziv za informativno zbiranje ponudb, v katerem je celo navedlo, da je rok za prevzem prostorov 30. oktober 2023, čeprav zanje takrat ni imelo zagotovljenih sredstev in investicijske dokumentacije. Sredstev niso načrtovali niti z rebalansoma, sprejetima maja 2023 in avgusta 2023.

Tako je bilo 6,5 milijona evrov od skupaj skoraj 7,7 milijona evrov, kolikor jih je vlada zagotovila za nakup stavbe, zagotovljenih s prerazporeditvijo sredstev iz splošne proračunske rezervacije, čeprav za takšno prerazporeditev ni bilo podlage, saj v navedenem primeru ni šlo za namen, ki ga pri pripravi proračuna ne bi bilo mogoče načrtovati, ugotavljajo revizorji in ministrstvu za pravosodje očitajo, da je ravnalo v nasprotju z določbami zakona o javnih financah.

Sodna stavba na Litijski
Sodna stavba na Litijski FOTO: Bobo

Računsko sodišče opozarja tudi, da ministrstvo ni izkazalo, da je pred sklenitvijo pogodbe pripravilo analizo oz. primerjavo med dvema ustreznima prejetima ponudbama, s katero bi lahko upravičilo oz. utemeljilo izbiro ponudbe, za katero se je odločilo.

Ministrstvo je ravnalo tudi v nasprotju z zakonom o državnem odvetništvu, saj pred sklenitvijo pogodbe ni pridobilo mnenja državnega odvetništva. Omenjeni zakon namreč določa, da mora državni organ predhodno pridobiti mnenje državnega odvetništva v zadevah, ki se nanašajo na varstvo premoženjskih in drugih pravic ter interesov države, v katerih je vrednost predmeta več kot 100.000 evrov.

Pravosodno ministrstvo, ki je na ministrstvo za finance podalo prošnjo za odobritev izjeme pri uvrstitvi novega projekta v proračun, po ugotovitvah državnih revizorjev pri tem tudi ni ravnalo skladno s pravilnikom o izvrševanju proračuna, ki določa, da mora predlagatelj gradivo v mnenje poslati 20 dni pred sejo vlade, na kateri bo gradivo predvidoma obravnavano.

Tudi finančno ministrstvo je ravnalo v nasprotju s pravilnikom

V delu poročila ugotovitve računskega sodišča letijo tudi na ministrstvo za finance, ki je k omenjeni prošnji podalo pozitivno mnenje, kljub temu da pogoji za to niso bili izpolnjeni, saj so večje spremembe načrta razvojnih programov dovoljene le do 17. oktobra v tekočem letu. Tudi finančno ministrstvo je tako ravnalo v nasprotju s pravilnikom o izvrševanju proračuna, ki med drugim določa, da ministrstvo za finance oz. direktorat za proračun preveri skladnost s predpisi ter skladnost finančnih podatkov z veljavnim proračunom, izhaja iz revizijskega poročila.

Računsko sodišče ugotavlja, da je bilo 6,5 milijona evrov zagotovljenih s prerazporeditvijo sredstev iz splošne proračunske rezervacije, čeprav za takšno prerazporeditev ni bilo podlage, saj v navedenem primeru ni šlo za namen, ki ga pri pripravi proračuna ne bi bilo mogoče načrtovati.

Na ministrstvu za finance pa medtem v odzivu vztrajajo, da temu ni bilo tako. Poudarili so, da gre pri ocenah o tem, kaj je nepredviden namen, v danem primeru za presoji dveh organov – ministrstva in računskega sodišča – ki pa opravljata dve različni nalogi. "Ministrstvo za finance je zavezano zagotavljanju izpolnjevanja vsakokratnih potreb državljanov, državnih organov ter institucij in svoje vsakokratne odločitve oblikuje v skladu z realnimi proračunskimi zmožnostmi in predlogi posameznih resorjev," so poudarili.

Ob tem so navedli, da so ob pregledu revizij v zadnjih 14 letih ugotovili, da je bilo neskladje med tem, kar je ministrstvo prepoznalo kot nepredviden namen in kje mu je računsko sodišče pri tem oporekalo, ugotovljeno pri odločitvah vseh vlad v tem obdobju.

Nadalje v pojasnilih, ki so jih podali tudi računskemu sodišču, na ministrstvu za finance navajajo, da jih je ministrstvo za pravosodje z odločitvijo, da je ponujena stavba na Litijski ustrezna ter da se nakup izkazuje kot smotrn in gospodaren, seznanilo po sprejemu drugega rebalansa v letu 2023. Zato je ministrstvo za finance na predlog pravosodnega ministrstva vladi predlagalo prerazporeditev proračunskih sredstev.

Ob tem so izpostavili, da zakon o javnih financah izrecno ne opredeljuje termina "nepredviden namen". Zato menijo, da bi moralo računsko sodišče v svojih ugotovitvah "napolniti vsebino tega pravnega standarda" ter pri tem opraviti celovito presojo vseh okoliščin. "V obravnavanem razkritju računsko sodišče tega ni storilo in je zgolj zatrjevalo, da v navedenem primeru ni šlo za namen, ki ga pri pripravi proračuna ne bi bilo mogoče načrtovati," izpostavljajo na finančnem ministrstvu.

Ministrstvo za finance
Ministrstvo za finance FOTO: Bobo

Ob očitkih o kršenju pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna, ki med drugim določa, da so večje spremembe načrta razvojnih programov dovoljene le do 17. oktobra v tekočem letu, pa poudarjajo, da so omenjeni roki le instrukcijski z namenom zagotavljanja pravočasnega in pravilnega izvajanja proračunskih postopkov. "Gre torej za procesne roke, ki zadevajo notranjo organizacijo dela (učinkovitejše delovanje) državne uprave, neposrednih posledic pa ne morejo povzročiti, saj nimajo podlage v materialnem zakonu, prav tako pa za zamudo niso predvidene sankcije," pojasnjujejo.

Cilj postavljenega roka je tako po njihovih navedbah predvidljivost izvrševanja proračuna ob koncu leta, kar pa ne more pomeniti, da bi se v letih, ko ni dvoma, da načrtovani saldo državnega proračuna ne bo prekoračen, omejevalo proračunske uporabnike pri izvajanju projektov, še posebej, če so predstavljeni kot nujno potrebni in gospodarni.

Prav tako na ministrstvu za finance poudarjajo še, da o prerazporeditvi sredstev iz proračunske rezervacije odloča vlada na predlog ministrstva za finance, sredstva pa se razporedijo v finančni načrt uporabnika.

Osumljeni naj bi si pridobili najmanj 3,4 milijona evrov protipravne premoženjske koristi

Ministrstvo za pravosodje je stavbo na Litijski kupilo od Sebastjana Vežnaverja, ki je za stavbo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Ministrstvo pred nakupom ni naročilo preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil Vežnaver. Cenitev stavbe, ki jo je naročilo državno odvetništvo, pa je aprila pokazala, da je tržna ocenjena vrednost stavbe na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe znašala šest milijonov evrov.

Nakup stavbe na Litijski preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Marca in maja so kriminalisti zaradi suma zlorabe položaja opravili več hišnih preiskav, osumljeni naj bi si pridobili najmanj 3,4 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Posel pa je terjal tudi politične posledice, s čela ministrstva je morala odstopiti tedanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, afera pa je močno zamajala tudi koalicijsko SD, katere članica je bila.

Katičeva pozvala k premisleku o organizaciji vodenja investicij

Računsko sodišče je pričakovano potrdilo ugotovljene nepravilnosti pri nakupu stavbe in nekatere še podrobneje izpostavilo, je končne ugotovitve pospremila ministrica za pravosodje Andreja Katič. Meni, da bo treba premisliti o organizaciji vodenja tako zahtevnih investicij.

Katičeva, ki je vodenje ministrstva prevzela po odstopu Švarc Pipanove (ta je odstopila ravno zaradi afere ob omenjenem nakupu stavbe na Litijski), pričakuje, da bodo organi odkrivanja in pregona čim prej opravili svoje delo. "Seveda pričakujem tudi pojasnila sodelavcev in sodelavk glede ugotovitev računskega sodišča," je navedla.

Andreja Katič
Andreja Katič FOTO: Bobo

"Osebno pa menim tudi, da se je prehitro in ne dovolj premišljeno sprejela odločitev, da se prekinejo postopki, povezani z izgradnjo nove sodne stavbe, da se namesto racionalizacije objekta prostorska problematika sodišč rešuje z nakupi razpršenih objektov po Ljubljani. Analiza, ki je predlagala tovrstno rešitev, je namreč zaustavila vse dotedanje naloge, ki so bile izvedene in pri katerih so sodelovali tako predstavniki sodstva, ministrstva ter zunanje javnosti," je dodala Katičeva.

Hkrati pa meni tudi, da področje vodenja tako zahtevnih investicij terja tudi premislek o organiziranosti izvajanja tovrstnih nalog, "saj predstojnik upravičeno pričakuje od sodelavcev poznavanje postopkov, pa se je v tem primeru izkazalo, da temu ni tako".

Stranka Vesna ob razkritjih zahteva strožjo zakonodajo za funkcionarje

Vesna - zelena stranka je ob zadnjih ugotovitvah računskega sodišča zaskrbljena nad sistemsko netransparentnostjo in koruptivnostjo ključnih akterjev - ne le v dotični zadevi, pač pa v politiki upravljanja z javnimi sredstvi zadnjih 30 let. 

"Čas je, da pristojni organi ukrepajo ter da se primer zaključi z ustreznimi sankcijami za vse vpletene kot tudi strožjo zakonodajo za javne funkcionarje, ki na ključnih položajih ne sme pustiti prostora za posameznike/ce, ki so vpleteni/e ali celo obsojeni/e za kazniva dejanja," so pozvali. 

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
05. 09. 2024 11.21
+0
Zanimivo, kako ne pozabimo imena in priimke vseh tistih politikov "skrivačev " ,ki so leta 1991 baje oni sami prinesli Sloveniji j svobodo in lastno državo. Zasluge za narod so še danes živo prisotne , zakaj , ker jih tisti "najzaslužnejši -skrivači v Cankarjevem domu" še kar naprej širijo in nas ozaveščajo. . Ne morejo pa s spomniti imen in priimkov tistih ,ki so poskrbeli za številne afere in praznjenja državne blagajne za svoje potrebe. Imajo res srečo, da živijo v državi, kjer je dovoljeno vse. Če kradeš ukradi veliko, ker za majhne tatvine, pa le stopiš pred roko pravice in nosiš pokor in kazen za vse tiste, za katere ne velja roka pravice.
apodgra
05. 09. 2024 11.01
+2
Najbolj so glasni tisti politiki ali stranke , ki imajo najbolj umazano preteklost. On danes govorijo o poštenosti in transparentnem poslovanju in s prstom kažejo na tiste , ki so v primerjavi z njimi nedolžne ovčke. Glavno vlogo ima tu stranka SDS in njihov vodja stranke, ki je nezamenljiv" bog" na tem svetu. Njemu ni treba hodit v služno v parlament , redno pa dobiva mesečno plačo. Ni človeka v parlamentu ,da bi postavil vprašanje , zakaj nekaterim poslancem ni treba hoditi v službo. Če ima ta vsemogočni "svetovni" politik, strankarske ali osebne obveznosti , potem ,naj njegovo opravljeno delo ,plača stranka . Kako ima tak človek obraza , ko stopi pred ljudstvo in kritizira tiste ,ki še vsaj redno hodijo v parlament in če ne drugo se tam dolgočasijo.
OvcjiPastir
05. 09. 2024 10.51
+0
Slovenci smo zadovoljni s to vlado.
Dark Knight
05. 09. 2024 10.55
+0
peresni
05. 09. 2024 12.20
Prodanih Slovencev se je za bati. Kdor ne skače ni Slovenc. SDS- ovci ne skačete in niste Slovenci? :)
športnik66
05. 09. 2024 10.50
+4
No, imamo poročilo Računskega sodišča, imamo vsa dejstva na papirju...in kaj se bo zgodilo sedaj? Ja, NIČ. Še nikoli se ni nič zgodilo v Sloveniji, še nikoli ni nihče nič odgovarjal za svoje napačne odločitve. Čemu potem plačujemo davkoplačevalci te drage strokovnjake, ki pišejo sodbe Računskega sodišča? ČIsto brez veze. Ukinite Računsko sodišče potemtakem in nam nehajte stroške delat.
stoinena
05. 09. 2024 11.02
zato da eni in ta isti lahko ta denar porabijo za sebe.
apodgra
05. 09. 2024 10.43
+2
Sporen nakup sodne stavbe in nakup računalnikov je nova kost za glodanje medijev. da pa še danes sodni mlini niso prišli do epiloga največje afere TEŠ , nikogar ne zanima. Vse te afere imajo imena in priimke ljudi ,ki so bili avtorji tega programa in vse se dobro pod kateri stranki so speljali to nerentabilno investicijo . Te ljudi je treba postaviti pred sodišča in za svoje koruptivno,, nestrokovno delo tudi kazensko in materialno odgovarjajo. Tu ni šlo za 12 milijonov, te vrednost so več sto milijonske . Če biti politiki bili na Balkanu. se danes ti ne ljudje ne bi več prosto sprehajali .
Minovak
05. 09. 2024 10.41
+0
Namesto, da bi vlada že sedela na Dobu, ker je bila evidentno dokazana kraja našega denarja, to koketo zagovarja in poveličuje njeno katastrofalno "delo", s tem pa samo potrjuje svojo naravnanost k kriminalu. Kolesarji pa nič...a so tudi oni dobili provizijo od računalnikov...?
dracon
05. 09. 2024 09.50
+2
Balkanski politiki ! Namesto da bi vodili s svojim zgledom, VEDNO lovijo pike in vejice v zakonih, praktično njihove službe ne počnejo nič drugega, kot iščejo načine, kako bi si sebi v prid tolmačili zakone in predpise. Politični vrh je najbolj skorumpirana organizacija v SLO.
OrodniK
05. 09. 2024 09.48
+0
No pri nas politika deluje pač tako: izvede nezakonito dejanje (odstavitev nadzornikov, neustaven zakon, odstavitev vodstva državne ustanove,...), zadeva gre na sodišče, potem pa sta 2 opciji: če je nezakonito dejanje izvedla leva politika, se skušajo sodbi izogniti, jo zavlačujejo, če jo že morajo izdati v škodo levi politiki pravnih posledic NI. Nezakonito stanje ostane (zadnji primer je na sodišču bil potrjen pred dnevi (nezakonito odstavljen nadzornik SDh mislim). Neka odškodnina - ki jo seveda plačamo davkoplačevalci, pa še zadeva se lepo medijsko zminimalizira in je rešeno. Če pa gre za nezakonitost desne politike: vse inštitucije delujejo kakor namazane, ažurno, v 14dneh sodba, odprava nezakonitega stanja, odškodnine, vrnitev na funkcijo,.... Jah, levo krivosodje pač... svoje ščitimo in jim odpisjujemo milijone, druge pa vlačimo po sodiščih ker so 'predrago' prodali neko parcelo,... bolano! Največja škoda pa je, ker vse to plačujemo davkoplačevalci - tudi levi, in se samo čudijo zakaj se vse draži, zakaj standard pada, zakaj čakajo 2 leti na zdravniški poseg, zakaj.... Odgovor je le en: nesposobnos in kradljivost sprege leve politike z zaledjem.
stoinena
05. 09. 2024 11.06
korupcijo v zdravstvu so vlekli 10 let po medijih in sodiščih, naredili niso nikomur nič. bljak. po drugi strani pa imamo vedno dražje zdravstvo in vedno slabše ali tako rekoč nič od njega. torej.... nauk zgodbe in sporočilo državljanom naj si ustvari vsak sam.
5kitajc
05. 09. 2024 08.39
+7
Pri nas ima državo skorumpirano sodstvo in tožilstvo vključno s sodnimi izvedenci.
UsliŠana
04. 09. 2024 20.09
+5
Te le vaše morije prenašate na slovenski narod, saj ste nori...!
Darko32
04. 09. 2024 18.46
+7
Tukaj sedaj vidimo na dejanskem primeru, da je sodstvo v Slveoniji skorupmpirano do konca. Še več če naredimo pregled celotne slike vidimo, da je nadzor v sodstvo španska vas. NAmreč ali se lahko čudimo, eč imamo v drugih priemrih obtožbe na domnevah in to samo zato, ker se jim ne dal delati, da bi preverili in obtožbe zavrnili in gredo raje se duvat, da pokažejo, da delajo. KAj ti pomaga delo, če pa je brez haska. Tukaj vidimo zelo resno zadevo in to je, da vsi, kateri imajo pravosodne izpite nimajo strokovnega znanja okrog nadzora in kako se preverja neka zadeva. Žal prej navedeno pa kriminalci zlorabljajo in potem se dogaja, da zaradi malomarnega dela v bistvu držijo svečo sisitemski korupciji in kriminalu. Zato se ne čudim ugotovitvam Računskega sodišča, ker roko na srce. Vsi ti, kateri imajo pravosodne izpite na ministrstvu bi jih nagnal in poslal za tekoči trak delat. VSem pa pobral pravodne izpite, ker so se izobraževali v povsem drugem sisitemu, k ije čisto nasprotje z Slvovensko trenutno ureditvijo.
Boris Kavčič
04. 09. 2024 18.45
+7
vrana vrani ne...........
E.Nigma
04. 09. 2024 18.21
+8
Medtem, ko se čudite kam je poniknil in gre vaš denar se spomnite ob komentarjih Frenka. Saj normalen človek ne sedi na telefonu da komentiranim zagovarja svojega mnenja, ok pogledaš ja. Odgovoriš ja. A celi ljubi dan? Kdo ga plačuje za to? Ali CSD kar smo mi ali vlada. Ker mnenja ne menja. Kam gre moj denar???
peresni
04. 09. 2024 18.33
-12
Isto se sprašujemo za vas kletne trole. Ker vemo, da ste plačani za tole res svoje sramotno delo iz naše skupne blagajne. To je ena redkih stvari, ki jo SDS obvlada briljantno
Boris Kavčič
04. 09. 2024 18.48
+10
Darko32
04. 09. 2024 18.55
-2
E.Nigma Če misliš na psianje njega sem ustvaril profil in opažam, da je nima strokovnega odgovora ampak samo napad in brez neke vsebine. Žal so SDS-ovci sami krivi, ker z svojim delom v bistvu gredo v napačno smer. Posledično njihovo delo izpade kot trojanski konj na desnici. Tako pa je voda na mlin levičarjem in to zelo dobro obvada FRENK, kar se vidi v 80% vseh kometarjev.
Dark Knight
04. 09. 2024 19.14
+9
Frenk še sebe ne obvlada, peresni je pa zafrustriran socialni problem.
peresni
04. 09. 2024 19.19
-6
Lahko bi ti rekel, da sem nevladni glas razuma ljudstva.
peresni
04. 09. 2024 19.23
-6
Pet rumenih socialcev na kemiji tu gor...je domet skrajne desnice.
Dark Knight
04. 09. 2024 19.52
+5
Levaki pa razum, to ne gre skupaj, socialni problem peresni 😁
St. Gallen
04. 09. 2024 17.53
+4
v Svici zivijo bolj pametni
TO-91
04. 09. 2024 16.57
+11
Kako vas le.aki ni sram g. Janšo vlačite po sodišču za drobiž ko sami kradete milijone🤮. Kaj si lahko misli delavec na minimalcu ki plačuje davke za to nenasitno bna.do🤮. Vidi se iz aviona da je to sojenje janši samo preusmerjanje pozornosti da se skrijejo rabote golo.izma☝️🤮
peresni
04. 09. 2024 17.32
-9
Če tebe ni sram svojih abotnih rabot tu gor....potem se pač včlani v sekto častilcev vodje.
E.Nigma
04. 09. 2024 18.16
+4
peresni
04. 09. 2024 16.55
-7
SD in SDS se valjata od smeha.
pietro
04. 09. 2024 16.59
+11
peresni
04. 09. 2024 18.33
-6
kr nekdo
04. 09. 2024 16.39
+9
a zdaj je prodajalec oškodoval državo? Ni važno po kako ceni je kupil in po kaki prodal. a zdaj je kaznivo Če kupim eno parcelo in jo prodam za 10x več al pa 20x. kaj pa trgovci k nam prodajo eno srajco k stane 2€ za 100€. a oni so tudi nas oškodovali. vsaka stvar ima ceno in če ti kupiš prostovoljno ne more bit prodajalec oškodovan. kr iščite krivca samo to prodajalec zagotovo ni.
mamma mia
04. 09. 2024 15.47
+2
Golob postajaš novi jansha.To so njegove metode poslovanja,pa si govoril kako bo vse drugače.Dal sem ti glas,pa mi je prekleto žal.Oba bo na naslednjih volitvah vsak kljukec premagal,zapomnita si ta stavek!Jansha je lagati znal,ti še lagati ne znaš.Ne vem kaj je slabše?Oboje je pa slabo!
peresni
04. 09. 2024 19.20
-1
Stari janšist se zavoha...ne prodajajo bučk.
Janez Novak 13
04. 09. 2024 15.46
+11
Menjam stavbo za računalnike. Ali raje računalnike za stavbo? Številka je enaka.
mamma mia
04. 09. 2024 15.41
+5
Oni ne bodo sankcionirali vpletenih v prevaro,bodo raje v zakon nove alineje vstavljali,da se take lumparije ne bodo več zgodile.Ministrica,res imate Slovence za bebčke!Vas nič ni sram ob tako butasti izjavi?A niste dovolj izobraženi,da ločite kaj je prav in kaj ni?Verjetno je to prvi stavek v knjigi katero ste preštudirali na faksu.