Slovenija

Janez Janša o dvojnih merilih računskega sodišča, to trdi: SDS je imela daleč največ nepravilnosti

Ljubljana, 07. 07. 2024 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Kaja Kobetič
Komentarji
171

Potem ko je Računsko sodišče objavilo revizijsko poročilo za leto 2022, v katerem je stranki SDS kot edini stranki izreklo mnenje s pridržkom in ji med drugim očita, da ni poročala in razkrila vseh prispevkov, ki so jih nakazale fizične osebe, so se v Janševi stranki odzvali z besedami, da ima Računsko sodišče, ki so ga vedno vodili kadri tranzicijske levice, dvojna merila. Računsko sodišče je v revizijskem poročilu med drugim razkrilo, da je na vrhu seznama nerazkritih donacij SDS s 13.500 evri Klavdija Snežič, takratna partnerka davčnega svetovalca Roka Snežiča.

V SDS odgovarjajo, da nobena donacija stranki ni bila zatajena, pač pa da je prišlo do nenamerne napake zunanjega računovodstva in še, da aplikacija AJPES ni delovala, ter da je stranka SDS že med revizijo glede zaznanih napak izvedla popravljalni ukrep. Ob tem pa s prstom pokažejo na koalicijski SD in Gibanje Svoboda, ki da sta kljub – kot zapisujejo – ogromnim odstopanjem od normalnega poslovanja dobili pozitivno mnenje.

Računsko sodišče danes vse očitke zavrača in odgovarja, da so pri vseh strankah uporabljali enako metodologijo, na izrek mnenja pa vpliva seštevek vseh ugotovljenih nepravilnosti posamezne stranke. In teh je stranka SDS s skoraj 210 tisočaki imela z naskokom največ. In če je vsota nepravilnosti višja od dveh odstotkov skupnega obravnavnega zneska transakcij stranke, mnenje ni pozitivno.

V SDS pa v odzivu na revizijo glede donacij fizičnih oseb in torej največjega vložka Klavdije Snežič dodajajo, da lahko vsaka fizična oseba donacije nakaže kateri koli stranki - brez njihovega vedenja ali soglasja. In da zanje v nobenem primeru ni odgovorna stranka.

ODZIV SDS: 

 

Izdelava bilančnih podatkov stranke ni politična, ampak računovodska stvar. Računsko sodišče RS pa je pri oceni poslovanja parlamentarnih strank za leto 2022 očitno uporabilo dvojna merila.

 

Računsko sodišče je ob pregledu poslovanja za leto 2022 Slovenski demokratski kot edini izmed parlamentarnih strank podalo mnenje s pridržkom. Kljub temu, da so podobne pomanjkljivosti kot pri SDS ugotovili tudi pri večini ostalih strank. Mnogo večje pa so pri SD in stranki GS sicer zaznali, a so jih pri oceni preprosto spregledali. Mnenje s pridržkom je SDS prejela kljub temu, da je že med revizijo izvedla ustrezen popravljalni ukrep. Računsko sodišče stranke res ni kaznovalo oziroma prijavilo zaradi prekrška, ampak jo je pozvalo k popravku, kar je bilo tudi storjeno. Stranka SDS je že desetletja redno in skrbno pregledovana s strani Računskega sodišča RS, ki so ga vedno vodili kadri tranzicijske levice. Od g. Igorja Šoltesa do g. Tomaža Vesela in g. Jane Ahčin. Prav je, da Računsko sodišče poslovanje strank skrbno pregleda. SDS je vedno upoštevala njegove ugotovitve in ugotovljene nepravilnosti sproti odpravljala. Ni pa prav, da ta institucija uporablja pri svojem delu dvojna merila. In ni prav, da ne pregleduje financ nekaterih nevladnih organizacij, ki se aktivno vključujejo v volilne kampanje in ki so financirane tudi iz tujine.

 

Pri sami oddaji poročila SDS za leto 2022 je v enem delu res prišlo do nenamerne napake s strani zunanjega izvajalca računovodstva in nepravilnega delovanja aplikacije AJPES. Nobena donacija stranki ni bila niti zatajena niti ni presegala zakonske omejitve po višini. Vse donacije so bile namreč korektno zavedene v prihodke donacij, ki so vštete v izkazu poslovnega izida, niso pa bile pravilno prepisane v obrazec P3 v aplikaciji AJPES. Jasno je, da računovodstvo podatkov ni namerno napačno vneslo v sistem, saj je vnaprej vedelo, da bo vse navedeno kasneje pregledalo Računsko sodišče RS, saj gre za pričakovano in normalno 4-letno revizijo poslovanja. Prispevki funkcionarjev SDS, ki jih Računsko sodišče tokrat smatra za donacije, so po statutu SDS funkcionarska članarina v višini 5% od dohodka, ki jo poslanci in drugi funkcionarji plačujejo že več kot 25 let.

 

Glede donacij fizičnih oseb, ki so državljani Slovenije, zakon določa, da te donacije ne smejo presegati desetih povprečnih bruto mesečnih plač na delavca v Sloveniji po podatkih statističnega urada za preteklo leto. Vsaka fizična oseba lahko iz svojega računa tako zakonito nakaže katerikoli stranki – brez njenega vedenja ali soglasja – dovoljene donacije. Zanje v nobenem primeru ni odgovorna stranka.

 

Računsko sodišče RS je pri pregledu poslovanja dveh strank sedanje vladne koalicije v letu 2022 (pri SD pa tudi že prej) ugotovilo ogromna odstopanja od normalnega poslovanja. Stranka SD tako enostavno ni plačevala računov in bi morala (če bi poslovala kot podjetje na trgu) že zdavnaj v stečaj. Stranka Gibanje Svoboda pa je pred volitvami leta 2022, ko ni imela nobenih legalnih virov prihodka in nobene nepremičnine kot garancije, brez problema pridobila milijonski kredit pri banki DBS. Kljub temu je Računsko sodišče obema vladnima strankama izdalo pozitivno mnenje. Predstavljate si, da bi to isto računsko sodišče nekaj podobnega odkrilo pri stranki SDS. Da ima SDS za skoraj 2 milijona € neplačanih obveznosti ali da je brez zavarovanja pridobilo od ene same banke milijonski kredit? Verjamete, da bi SDS v tem primeru dobila pozitivno mnenje Računskega sodišča? Verjamete, da bi osrednji mediji v državi molčali ter namesto o tem poročali o nakazilu neke fizične osebe stranki SD v višini 10 tisoč €. Ne verjamete. Ker se to ne bi zgodilo. Ker živimo v državi dvojnih meril.

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MarkoJur
09. 07. 2024 12.18
+5
Financiranje strank bi bilo potrebno omejiti na največ 1000€ tako od fizičnih in pravnih oseb - in samo iz Slovenije, se razume!
Samo12
08. 07. 2024 19.09
+6
Ovce so v sekti in v kvedru, zraven kopriv in trolov. Drugod so nezaželjeni. Gledate pa le vi sektaši😂 pacient vam ravno ne daje razlogov, da bi lahko bili ponosni. Ste le običajni kriminalci, katere nihče ne mara💩😄
Dark Knight
08. 07. 2024 17.35
-7
Hahahhaa, glodajte leve ovce, glodajte! 🤣🤣🤣🤣🤣
okinse
08. 07. 2024 14.37
+7
Ko vidiš, da stranka razmetava evre in plačuje provokativne jumbo plakate po vsej Sloveniji, vsak, ki ima vsaj malo zdrave pameti, ve, da je v ozadju nekaj zelo pokvarjenega in da je denarja za take neumnosti več kot dovolj.
Kostorog
08. 07. 2024 14.21
+10
Na kakšni levi, 80 % Slovencev noče slišati za sds in njenega bolnika jajoslava.
zdravkob
08. 07. 2024 11.46
-8
Če je to vse, kar ste našli narobe pri SDS, potem res samo kurite to neizmerno sovraštvo na levi, brez osnove. Stalno zmerjanje z lopovi in kriminalci, pa evra ne najdete. Sram vas je lahko. vas pa to sovraštvo požira. Vedno bolj razdrobljena levica, vedno manjša politična moč.
osservatore
08. 07. 2024 11.31
+7
Računsko sodišče: SDS je imela daleč največ nepravilnosti. Kako bi drugače, če pa financiranje SDS šofirata dva lopoviča, bivša cimra na dobu: Janhiry in Snežinko.
Iteb Tona
08. 07. 2024 11.28
+8
kdo laže, jerajeva ki se predstavlja za koprivo , pa jansa, ki je pravnomočni obsojenec, rupar pravnomočni obsojenec, oba arestanta!!!!!!!!!!!!!! grims je preživel atentat, breznik vozi pijan, vizjak bi sodnikom jajca lamal, sds ovce podpirajo v Buslju vojnega zločinca, ki je pobil 11 otrok in več kot 100 nedolžnih civilistov, pa saj bi še našteval norosti, ki jih počne fašistično komunistična sds!!!!!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Iteb Tona
08. 07. 2024 11.26
+7
Kdo je bil glavni udbaš, jj, kdo je bil glavni komunist, jj, kdo je bil glavni preprodajalec orožja,, jj, kdo je potvarjal dokumente, jj, kdo vam 30 let laže, jj, da ne nadaljujem naprej!!!!!!!!!........ Kar se tiče sds falange se je drži samo "poštenje "!!!!!!!!!! SMRT JANŠIZMU!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Iteb Tona
08. 07. 2024 11.24
+8
Kdo je jj pomilostil, da je sedaj na svobodi???!!!!!!!!??????? Banda pokvarjena, pa sedaj modruje kaj je prav in kaj ni!!!!!!! Zaporniki bi nam radi krojili usodo SLOVENSKEGA NARODA!!!!!!!🍇🍇🍇
Smuuki
08. 07. 2024 17.23
+0
Kompleten partijski vrh vključno s titom so bili zaporniki. Takrat ste nam to prikazovali koj junaštvo da se posameznik upre sistemu. Danes ko vladate nove note. To ste vi pozabili mi nismo pa nova plošča.
Samo12
08. 07. 2024 19.07
+1
Ti pa si največjo teslo na tem planetu. Ostani v sekti, ker drugam ne spadaš s svojo inteligenco. Tito ke bil politični zapornik, medtem ko je pacient bil politik v zaporu zaradi korupcije.
zibertmi
08. 07. 2024 10.39
+4
vsi se zgražamo ,razen nekaj dežurnih v kleti,kako to ,da tale stranka vedno pride v parlament.ker služabniki sds samo komajo
123soba
08. 07. 2024 10.09
+8
Kako to, v sds so pa res sami poštenjakarji...
iskriv
08. 07. 2024 09.56
+9
Nič novega bi lahko rekli , ko nekdo stopi SDS-u na žulj , takoj sprožijo proti napad in pričnejo kazati s prstom na druge , da bi odvrnili pozornost drugam ! Vsi normalni ljudje vemo , da je SDS s svojim liderjem na čelu najbolj skorumpirana sekta , ki gradi svoj finančni imperij na temelju daj - dam , za prikrivanje kriminalnih dejanj pa se poslužujejo laži , potvarjanj in diskvalifikacij ! Tisti , ki dajejo svoj glas tej pokvarjeni sekti podpirajo kriminal , korupcijo in laži in so še slabši od tistih ki vodijo to sekto !
kladivo
08. 07. 2024 09.44
+11
Janez pa ja ni kriv on je svetnik pač eni so meli preveč dnarja in ga jim nesramno nakazali na račun sej sploh smešno več ni
SOKI
08. 07. 2024 09.39
+15
Snežič + SDS. Brez besed.
DKR
08. 07. 2024 09.33
-12
Poletje je, vroče je,.......levaki pač rabijo kost za glodanje.
jank
08. 07. 2024 09.32
+15
Pa ponovno krivica sekti SDS! Za 210.000 nepravilnosti! Pa saj to za njih ni nič. Lopovsko gnezdo, ki ves čas kaže s prstom na druge.
Smuuki
08. 07. 2024 17.26
+1
Prvo razčiytimo računalnike in litijsko. Ko to dokončamo gremo po tvojem predlogu. Ne meči dimnih bombic za preuymerjanje pozornosti. Vaša taktika je predvidljiva in izpeta. Ti ki veliko veš povej kakšno pixrobnost iz primera litijska. Je bilo tam vse čisto?
Bonsa
08. 07. 2024 09.20
+10
SDS kdo pa drugi. Samo njim se je pokvaril program da niso mogli javiti prispevka gospe Snežič, partnerke davčnega utajevalca. Bolano in ti imajo konstantno podporo
Potouceni kramoh
08. 07. 2024 09.10
+16
SDS sekta, večni pralci denarja preko Bosne in Magyarske.V glavni vlogi pastir, DĐ in RS , bivsi direktor FURSa in odvetniški zaščitnik FM.Veliko opranga denarja je parkiranega v njihovih medijskih kanalih.Naši organi pregona pa gledalci in poslušalci.
akola
08. 07. 2024 09.03
-3
Ni pa sporno, da Golob noče pojasnit zakaj je GEN-i Vukovićevi nakazal 103 tisoč € in Vukovićeva kam je šel ta denar. Mogoče za kampanjo svobodnjakov, ne vem samo vprašam za prijatelja...