Slovenija

'Putin ima načrt, Kitajska ima načrt, islamski radikalci imajo načrt. Mi pa nimamo načrta'

Bled, 01. 09. 2024 11.49 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
379

Na Bledu bo 2. in 3. septembra potekal 19. Blejski strateški forum. "Svet vzporednih resničnosti" je letošnja tema. "V času, ko se mednarodna družba sooča s ciklom tekmovalnosti, negotovosti in antagonizmom, ki se izražajo v nestabilnosti, nasilju in konfliktih, so potrebne trajnostne rešitve. Zavedanje, da živimo v svetu vzporednih resničnosti, nas spodbuja k združevanju teh resničnosti v korist skupnega dobrega," pravijo organizatorji.

"Dejstvo je, da smo priča precej hitremu in na trenutke brutalnemu razpadu svetovnega multilateralnega sistema, ruska agresija na Ukrajino in bližnjevzhodni konflikt, ki je prerasel v humanitarno katastrofo, kažeta vso nemoč mednarodne skupnosti, da pride do ustreznih premikov proti zagotavljanju globalne varnosti in stabilnosti. Multilateralno dogovarjanje je zamenjala multipluralnost oziroma regionalno in interesno povezovanje različnih držav, ki med seboj tekmujejo in vse manj sodelujejo," ocenjujejo. 

Bled iz zraka
Bled iz zraka FOTO: Dreamstime

Letošnji Blejski strateški forum naj bi tako ponudil "inkluzivno platformo, kjer so različni glasovi, pogledi in razmišljanja ključnih igralcev v globalnem multilateralnem okolju slišani in upoštevani"

Prvi dan foruma bodo na programu razprave o aktualnih vprašanjih, med drugim o vojni v Gazi in Ukrajini ter prihodnost Evrope, drugi dan pa bo posvečen pogledu v prihodnost. 

Prihaja kar nekaj zanimivih gostov. V uvodnem delu bo nastopila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Predsednica EK bo sicer še pred začetkom foruma s premierjem Robertom Golobom obiskala območja na Koroškem, ki so jih prizadele lanske hude poplave.

Na panelu voditeljev naj bi letos poleg Goloba sodelovali še premierji Hrvaške, Albanije in Črne gore, Andrej Plenković, Edi Rama in Milojko Spajić, morda pa tudi srbski premier Miloš Vučević.

Prihaja vdova ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Julija Navalna. Podelili ji bodo tudi posebno nagrado BSF. 

Paralelna realnost
Paralelna realnost FOTO: Shutterstock

Svobodni svet trpi za boleznijo pomanjkanja volje: "Putin čuti te slabosti in jih izkorišča"

Zanimiv vpogled v to, kaj nas čaka na letošnjem forumu, ponuja že publikacija Bled Strategic Times. 

Gari Kasparov, nekdanji ruski šahovski velemojster, politični aktivist in pisatelj v svojem prispevku opozarja, da smo v globalni vojni za demokracijo. "Danes ima svobodni svet odločilno vojaško in gospodarsko prednost, nima pa politične volje, da to uporabi," ocenjuje. "Ne trpi zaradi geopolitičnih ovir za delovanje, ampak za boleznijo pomanjkanja volje."

Nadaljuje, da svobodni svet hromi pomanjkanje usmeritve in politične domišljije s strani voditeljev. Prav tako pa je okužen s pohlepom in usmerjen v kovanje kratkoročnih dobičkov. "Putin čuti te slabosti in jih izkorišča. Razume igranje na delitve znotraj svobodnega sveta."

Meni, da je odsotnost močnih voditeljev ustvarila odprt prostor: "Zapustitev odra pa nikoli ne prinese rezultatov v obliki moralno nevtralnega vakuuma. Vsak prazen prostor bodo neizogibno zapolnile druge sile." 

In poudarja: "Leta šibkosti – od Obame do Trumpa in Bidna so dovolila nadaljevanje krhanja demokracije po vsem svetu."

Po njegovem zato ni nič čudnega, da je ameriška volilna pokrajina takšna, kot je, da se dogajajo konflikti v Gazi in Ukrajini, ne čudi ga napredovanje neliberalnih sil v Afriki, kjer je ameriški umik pustil vakuum in sta Kitajska Rusija hitro zapolnili prostor - v upanju na bogastva, ki jih skriva celina. 

"Sporočilo je jasno. Smo v vojni. In to je globalna vojna. Globalizacije ni mogoče zavrteti nazaj. Moramo priznati, da nimamo druge izbire, kot da ukrepamo, ne moremo si zamašiti ušes in vtakniti glave v pesek. Putin ima načrt, Kitajska ima načrt, islamski radikalci imajo načrt. Mi pa nimamo načrta. Vsaj še ne."

Različni svetovi
Različni svetovi FOTO: Shutterstock

Kitajska kot mirovni posrednik? "Najpomembnejša centrifugalna sila je ambicija Kitajske po oblikovanju alternativnega mednarodnega reda"

Henry Huiyao Wang, svetovalec in ustanovitelj centra za Kitajsko in globalizacijo pa medtem meni, da smo vstopili v multipolarni svet in Kitajska je postala ključni igralec, ki izkorišča svojo ekonomsko moč in diplomatske spretnosti. To pa pomeni, da Kitajska vse bolj stopa v ospredje tudi kot posrednica v vojnah. "Ta vpliv ne izvira le iz gospodarske moči, temveč je odraz prefinjenega pristopa k diplomaciji, ki je zasidran v načelih miroljubnega sobivanja in medsebojnega spoštovanja," je prepričan. 

Prejšnji mesec se je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba srečal s svojim kitajskim kolegom, ki je izrazil željo po političnem končanju konflikta. In poudaril, da je Kitajska je glavni uvoznik ukrajinskih kmetijskih proizvodov, po drugi strani pa glavna trgovinska partnerica Rusije, kar da še utrjuje njeno vlogo nevtralnega posrednika. 

"Kitajska gospodarska diplomacija je dosegla tudi opazen uspeh pred enim letom, ko je posredovala pri obnovi vezi med dolgoletnima tekmecema Iranom in Savdsko Arabijo," še izpostavlja. 

"Kitajska lahko igra tudi pomembno vlogo pri spodbujanju mirne rešitve krize v Gazi in ponuja pot k dialogu tam, kjer je tradicionalna diplomacija zatajila," meni. 

A po drugi strani nam grozi konflikt nekje drugje, pa med drugim izpostavlja južnokorejski strokovnjak Kak Su Šin. "Najpomembnejša centrifugalna sila je ambicija Kitajske po oblikovanju alternativnega mednarodnega reda."

Izpostavlja, da se je Kitajska združila z Rusijo in obrobnimi državami, kot so Iran, Severna Koreja in Venezuela, ki si delijo sovražnost do liberalnih mednarodni red. Razvijajoče se države na globalnem jugu, ki so, tako kot Kitajska, žele sadove globalizacije, pa zdaj tvorijo tretji steber na svetovnem prizorišču, čeprav nimajo skupne ideologije oziroma skušajo predvsem iskati koristi zase v konfrontaciji globalnega zahoda in vzhoda.

Hkrati pa, opozarja, doživljamo številne "mega spremembe", ki so med seboj tesno povezane. Pandemija covida-19 je že povzročil opustošenje in lahko napoveduje naraščanje pogostost in resnost podobnih pandemij. Globalno segrevanje zahteva globalno ukrepanje za zmanjšanje toplogrednih plinov, četrta industrijska revolucija, ki jo poganja digitalna transformacija, pa spreminja obris geoekonomije, kjer se poudarja pomen novih tehnologij v gospodarstvu in njihovo poglabljajočo se povezavo z varnostjo. "Zmanjševanje prebivalstva v razvitih državah bo še en vir dolgoročnih premikov moči. Znajdemo se torej v mračni, nestanovitni mednarodni skupnosti."

"V obdobju po hladni vojni je Indo-Pacifik postal ključna regija zaradi naraščajoče gospodarske in geostrateške teže. Delež azijskega BDP v svetovnem gospodarstvu se bo po napovedih povečal z današnjih 48 odstotkov na 58 odstotkov odstotkov leta 2030."

A znotrajregionalno ravnotežje moči po vzoru Evrope po njegovem tam ni mogoče, saj da ni mogoče zaustaviti ambicije Pekinga, da si podredi celotno regijo. "V globalnem smislu je Indo-Pacifik najpomembnejši pri določanju prihodnjega poteka rivalstva med ZDA in Kitajsko. Strateški cilj Pekinga je izbrisati vse sledi ZDA."

Na tej geopolitični prelomnici ležijo Korejski polotok, Tajvanska ožina in Južnokitajsko morje. 

Poleg tega jedrska grožnja v regiji opazno raste zaradi severnokorejskega jedrskega programa. Indo-Pacifik pa je tudi poln številnih potencialnih konfliktov, ki izhajajo iz zgodovinskih sovražnosti, ozemeljskih in pomorskih sporov ter nacionalizma. 

Kaj je mogoče storiti za zagotovitev miru in blaginje v Indo-Pacifiku ob neštetih prihodnjih tveganjih in izzivih, se sprašuje avtor. "Najpomembnejša prednostna naloga je, da preprečiti strateško tekmovanje med Washingtonom in Pekingom, ki bi vodilo v odprto vojno. Vse glavne zainteresirane strani v regiji morajo združiti moči,  da bi dosegle minimalni kodeks ravnanja za zaščito miru, svobode in blaginje v regiji."

Zastava ZDA in Kitajske
Zastava ZDA in Kitajske FOTO: Shutterstock

Kako se pogovarjati - politična (ne)korektnost

 In v tako čustveno nabitem svetu, so pomembne – besede. Kakšne? Morajo biti politično korektne? Kje so meje svobode govora?

Na to temo sta mnenji soočila udeleženca dela BSF, ki je namenjen mladim – filozof Hamlet Simonyan in pravnica Mariana Almeida

Simonyan je zagovornik politične korektnosti. Po njegovem se moramo v turbulentnih časih vprašati, kako se spopadati z njimi, ne da bi pri tem še prilili olje na ogenj. "Odgovor leži v politični korektnosti, ki je veliko več kot niz pravil, da se izognemo užaljenosti. Je kritično orodje, ki preprečuje resnično škodo in obravnava težave, s katerimi se danes soočajo marginalizirane skupine. Politična korektnost je uporaba jezika in vedenje, da zagotovimo, da naše interakcije ne škodujejo našim bližnjim ali poglabljajo obstoječih razkolov. Vzemimo primer rasnih manjšin, ki se soočajo s pogostimi mikroagresijami. Komentarji, ki temeljijo na stereotipih in predsodkih so manj odkrite oblike sovražnega govora, ki sčasoma prispevajo k sovražnemu okolju, kar vpliva na duševno zdravje, socialno integracijo. Pot do nasilja je tlakovana s tistim, kar se ne zdi nasilno."

"Živimo v postmodernem svetu, znanem po dekonstrukciji krovnih zgodb, ki trdijo, da pojasnjujejo vse vidike realnosti (prevladujoče metanaracije). V tem kontekstu, politična korektnost postane način za razbijanje škodljivega jezika in praks, ki podpirajo te prevladujoče pripovedi. Na primer medijske pripovedi so priseljevanje tradicionalno uokvirjale v negativni luči, pri čemer so poudarjale teme kot so kriminal, gospodarsko breme in kulturna grožnja, kar vzdržuje obstoječo dinamiko moči in dodatno izobčuje že tako marginalizirane skupnosti."

Tisti, ki ne podpirajo politične korektnosti, po njegovem spodkopavajo dostojanstvo in spoštovanje marginaliziranih skupin.

Almeida pa postavlja zanimivo vprašanje: ali je politično nekorektna dejanja nekorektno predstaviti na politično nekorekten način?

"Vsi imamo predsodke, ki izhajajo iz naše narodnosti, kulture, akademskega ozadja, poklica, življenjske izkušnje ipd. Politične in medijske vsebine  proizvajajo ljudje, zato so pristranske. Tudi če so ustvarjene z AI, so pristranske. Zato je le malo verjetno, da boste kdaj brali ali gledali politično ali medijsko vsebino, ki ni pristranska. Obstoj pristranskosti sam po sebi ni problem. Težava je, ko se diskurz o "politični korektnosti" uporablja za vzdrževanje standarda, da je določena pripoved "nevtralna", ko pa je v resnici pristranska, tako kot vsaka druga pripoved."

"Zdaj se morda sprašujete: v redu, ampak če ni "politično korektnega" standarda, kako bomo sposobni komunicirati na spoštljiv način kot družba?" Prepričana je, da je za to že dovolj varoval. "Po ustaljeni sodni praksi Evropskega sodišča za človekove pravice je svoboda izražanja eden bistvenih temeljev demokratične družbe, eden od primarnih pogojev za njen napredek in za razvoj vsakega posameznika. Sodišče je poudarilo, da je svoboda izražanja predmet izjem, vendar je te treba razlagati ozko, saj mora biti prepričljivo ugotovljena potreba po omejitvi. Ta določba pušča malo prostora za omejevanje svobode izražanja. Med upravičenimi razlogi za omejitev svobode izražanja sodišče izpostavlja sovražni govor, negacionizem in revizionizem, grožnjo demokratičnemu redu, politične nekorektnosti pa ni med njimi."

Sprašuje pa se še nekaj – ali nas ne bi moralo bolj skrbeti, kaj se dejansko dogaja v resničnem svetu, da povzroči diskurze, ki tako zelo vznemirjajo?

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medvescak
02. 09. 2024 10.55
+1
Pred obdobjem blagostanja je vedno najprej kaos. Vse se odvija tako kot se mora.
PARTIZAN PEPE
02. 09. 2024 10.49
+1
PARTIZAN PEPE
02. 09. 2024 10.49
+1
Evo admin a bo
PARTIZAN PEPE
02. 09. 2024 10.48
+1
Tok humanitarcev pa Bled še ni imel....
PARTIZAN PEPE
02. 09. 2024 10.48
+1
Tok dreka na kupu pa še ni bilo na Bledu
Arzen
02. 09. 2024 09.32
+6
Dokler bodo naši predstavniki aka golob, bo svet tonil!!! Zanimamo se za gazo, ukraino, afriko, ne zanima pa jih kako nas na domačem pragu koljejo z noži, in posiljujejo!!!
periot22
01. 09. 2024 21.53
+8
Ameriški hlapci na Bledu v škodo lastnega naroda fujjjjjj!
jedupančpil
02. 09. 2024 08.17
+1
pazi, kako govoriš! Ahmed Cenzurček je na delu
25.maj
01. 09. 2024 21.28
+10
vsi imajo načrt, samo evropejci smo zblojeni in dezorientirani
Arzen
02. 09. 2024 09.34
+2
evropejci imajo tudi načrt!!! kako se okoristi z miljoni 5 oseb na račun celotne EU!!!
Xxdproxx
01. 09. 2024 21.14
+8
nasi se manjsino iz brazilije ne morejo spraviti v red, pa bi se delali pametne na mednarodnem parketu…
Heprk
01. 09. 2024 21.13
-1
Jansa je proti, pravi da bosta mahnic pa hojs vse zrihtala
NeXadileC
01. 09. 2024 21.04
+7
Vem kdo načrta nima. Mi.
elektroncek
01. 09. 2024 20.54
+6
mi imamo pa fajonko ... robija in nutrijo ... hajo ... kako sramoto si delamo
GMajky
02. 09. 2024 09.33
+4
z jajotom na celu bi blo isto, ce ne se slabse!
thor82
01. 09. 2024 20.34
+6
Čas je že da kitajska pre zame vajeti v svoje roke in da misli resno o medsebojnem spoštovanju, samo me malo skrbi da imajo Angleži še vedno prevelik upliv na Kitajsko upam pa da se motim. Veliko ozemlja je Slovenija izgubila zaradi Angležev po 2 s.v. čeprav smo bili na strani zmagovalca, kasneje po osamosvojitvi smo dobili na oblast totalno nesposobne politike ki jim v korupciji ni para, bili smo daleč pred državami bivše Jugoslavije in nekdanje sovjetske zveze, od takrat smo med vsemi državami naredili najmanjši napredek, vse kar je bilo dobro je politika uničila, pokradla, ali prodala, Litostroj, Tam, Tomos, Rog, Elan, BTC, Iskra, Iskra Delta, Lek, Emona, Mercator, SCT, Primorje, Vegrad, nepoznan nobene države na svetu da je razprodaja kompletno prehrambeno industrijo in letališče itd. itd....
kiropraktik
01. 09. 2024 20.08
+2
Kaj Putin? Tanja ima rešitev! Pa Tina! Pa Nika! Da o stricu ne izgubljam besed!
jedupančpil
02. 09. 2024 08.17
+1
Infiltrator
01. 09. 2024 19.20
+3
Dela se na tem ,da bo nov svetovni red in nas pripravljajo do tega ,dolgo nisem verjel tega ,ko sem začel raziskovat ,sem našel marsikaj dokaznega...
oježeš
01. 09. 2024 19.03
+12
Dejstvo je da mora najprej vsak poskrbeti za sebe in svoje državljane, nato pa se šele lahko pogovarjamo o pomoči ostalim. Ne more se pa siromašiti svojih državljanov, da se pomaga drugim državam ali tujim skupinam ljudi.
iwilliwillhacku
01. 09. 2024 18.54
+2
ojoj, kaj bomo pa sedaj???
kiropraktik
01. 09. 2024 18.36
+4
Tanja, ki ne more rešiti dolga SD ja, bo rešila celi svet!??? Komunistična propaganda!
GMajky
02. 09. 2024 09.37
+1
jah, ne kradejo vsi tako dobro in na veliko kot to OBVLADA tvoj princ teme!!!
myomy
01. 09. 2024 18.19
+14
Desmond Tutu, afriški voditelj: "Ko so misijonarji prišli v Afriko, so imeli Sveto pismo, mi pa zemljo. Rekli so 'Molimo'. Zaprli smo oči. Ko smo jih odprli, pa smo imeli v rokah Sveto pismo, oni pa našo zemljo." ..... in te barabe še vedno sestankujejo in pridigajo o nekakšnem "svobodnem svetu"? Sam spelte se mi - iz Bleda direkt na Haaško sodišče!
Posteni
01. 09. 2024 19.05
-6
Miomire.. a ti poslusas in pkoskas afriskim diktatorjem ..jaooo. se bolj original kot poslusat putina.. kje se skrivate znalci.. 🤣
myomy
01. 09. 2024 18.09
+9
Kaj pomeni "svobodni svet"? Da te zapirajo v stanovanja in te želijo na silo pocepiti? Ali pač, da je Ursula von der Leyen voditeljica tega sveta, čeprav ni prejela niti enega samega neposrednega glasu s strani ljudstva? Morda je pa voditelj tega svobodnega sveta Biden, ki so ga pred kratkim v državnem udaru enostavno zamenjali z, od nikogar izvoljeno marioneto, Kamalo? Svobodni svet, v katerega je prepovedan uvoz cenejšega ruskega plina in žita, ter kitajskih el. avtomobilov? Svobodni svet, ki nas (vključno s tem srečanjem na Bledu) vse bolj sili v vojno? A je to za vas svobodni svet? Dejte ga no tolk srat.
myomy
01. 09. 2024 18.13
+6
Aja ... pa stoletja s strani Evropejcev okupirana in pokradena zemlja Afrike, Avstralije, Azije, S. in J. Amerike, zasužnjeni domorodci ... a to tudi spada k svobodnemu svetu?