Slovenija

Pust veselih ust!

Ljubljana, 17. 02. 2007 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanske ulice so preplavile pustne maske. V okviru tradicionalne povorke je potekala tudi akcija proti krznu.

Tradicije, ki temeljijo na trpljenju in izkoriščanju, v današnjem času niso več potrebne, pozivajo protestniki proti krznu
Tradicije, ki temeljijo na trpljenju in izkoriščanju, v današnjem času niso več potrebne, pozivajo protestniki proti krznu FOTO: Dare Čekeliš

V Ljubljani je potekala tradicionalna prireditev Pustni karneval. Maske so se predstavile na ulicah mestnega središča, osrednje rajanje pa je bilo v parku Zvezda.

Prešernov trg je postal prizorišče raznovrstnih pustnih mask
Prešernov trg je postal prizorišče raznovrstnih pustnih mask FOTO: Dare Čekeliš
V času pustnega karnevala v Ljubljani je zapora prometa med 10. in 17. uro, zaprto je mestno središče od križišča Krekov trg, Ciril Metodov trg, Stritarjeva ulica, Prešernov trg, Wolfova ulica, Ulica Kongresni trg do križišča pri Kazini.

V sprevodu mask, ki je krenil s Krekovega trga proti Ciril Metodovem trgu in Stritarjevi ulici na Prešernov trg, smo lahko občudovali mažoretke, pihalne godbe in tradicionalne pustne šeme, kot so kurenti, orači, pokači, cerkljanski laufarji, šenčurski godlarji in morostarji.

Slovenska vojska vabi medse
Slovenska vojska vabi medse FOTO: Dare Čekeliš

V povorki so sodelovale tudi otroške skupine ljubljanskih osnovnih šol, pet skupin mask iz hrvaške Reke, turistična društva z različnih koncev Slovenije in druge skupine mask.

Na Prešernovem trgu so se posamezne skupine mask predstavile s kratkim priložnostnim programom, nato pa v sprevodu nadaljevale pot po Wolfovi ulici do osrednjega odra v parku Zvezda.

Ljubljano so že preplavile pustne maske
Ljubljano so že preplavile pustne maske FOTO: POP TV

Z akcijo ob pustu nad krzno

V okviru tradicionalne pustne povorke so predstavniki in predstavnice neformalne pobude LjudjeZa.org na Krekovem trgu v Ljubljani organizirali akcijo Naj pust odžene tudi krzno. Zaposlene v krznarski industriji pozivajo, naj razmislijo o preusmeritvi svoje dejavnosti in najdejo moralno sprejemljivejše načine za zaslužek. "Nastopil je čas, ko smo se kot družba začeli spraševati, ali sta smrt in krutost opravičljivi v imenu mode," pravijo.

Pustne maske v Ljubljani
Pustne maske v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

Največje povorke v nedeljo

Pustne šeme v teh dneh po vsej Sloveniji odganjajo zimo. Težkega dela zagotovo nimajo, saj zima letos ni pokazala svojih zob, zato pa so pustna rajanja veselje za marsikoga, še posebej za najmlajše. Največje pustne povorke bodo v nedeljo tudi letos v tradicionalnih pustnih središčih, med drugim na Ptuju, v Cerknici in Cerknem.

Tradicije, ki temeljijo na trpljenju in izkoriščanju, v današnjem času niso več potrebne, pozivajo protestniki proti krznu
Tradicije, ki temeljijo na trpljenju in izkoriščanju, v današnjem času niso več potrebne, pozivajo protestniki proti krznu FOTO: Dare Čekeliš
Policisti bodo opravljali poostren nadzor prometa. Čeprav bodo lovili predvsem prehitre in alkoholizirane voznike, bodo pozorni tudi na pustne šeme, ki ne bodo upoštevale pravil. Ugotavljajo namreč, da je v tem času veliko kršitev zakonov, kot so neprijavljene povorke, hoja po cestišču ali ustavljanje prometa. Ob tem še opozarjajo, da vozniki ne smejo nositi mask oziroma česar koli, kar bi jih lahko oviralo med vožnjo, med mejno kontrolo pa morajo biti nemaskirani tudi sopotniki.

Prireditelji ptujskega kurentovanja, ki so se letos združili v Konzorcij Kurent, bodo na Ptuju pripravili tradicionalno, že 47. mednarodno karnevalsko povorko in izbor najlepših karnevalskih mask. Število maskiranih obiskovalcev se na tej prireditvi veča iz leta v leto, zato letos organizatorji pričakujejo okoli 2500 pustnih mask. Po ptujskih mestnih ulicah bodo na karnevalski povorki korakale pustne šeme iz vse Slovenije, pa tudi iz nekaterih evropskih držav, zlasti Belgije, Švice, Avstrije, Italije, Bolgarije, Slovaške, Makedonije in Hrvaške. Ptujsko kurentovanje, ki je ena največjih kulturno-etnografskih prireditev v Sloveniji, vsako leto obišče več kot 100.000 ljudi, prireditev pa je vse bolj prepoznavna tako v slovenskem kot v tujem prostoru.

Na Ptuju vladajo kurenti ...
Na Ptuju vladajo kurenti ... FOTO: POP TV
Pustni običaji izvirajo iz starega poganskega praznika. V starem Rimu so tako v februarju, mesecu očiščevanja, po ulicah "norele" množice grozljivih mask, ki so predstavljale obiske umrlih prednikov. Kasneje se je običaj pomešal s keltskimi in ilirskimi šegami, katerih maske so že predstavljale vesel značaj in izganjale zimo. V Sloveniji je bilo pustovanje prvič omenjeno v prvi polovici 17. stoletja.

Že od četrtka je živahno tudi v Cerknici, kjer se kljub temu, da pomlad, kot so zapisali organizatorji, tudi brez pusta vabi izza vsakega vogala, ne dajo. Z žaganjem babe v četrtek je oblast v pustnem času prešla v roke butalcev, ki bodo poskrbeli, da bo pustno vzdušje res "ta pravo". Pustne prireditve bodo vrhunec doživele s tradicionalnim velikim pustnim karnevalom, ki bo letos potekal pod geslom Butale vztrajajo - Butale vstajajo. V njem bo sodelovalo okoli 600 pustnih mask, poleg gostujočih skupin bodo najštevilčnejše izvirne domače maske, med njimi ščuka velikanka, Jezerko, coprniška pramati Uršula, polhi s hudičem in hribci.

Laufar
Laufar FOTO: Dare Čekeliš

Ulice v Cerknem bo v nedeljo zasedla Cerkljanska laufarija. Popoldan bo na pot krenil sprevod laufarjev, predstavitvi 25-članske laufarske družine pa bo sledila tudi obsodba Pusta, ki ga bodo obtožili za vse, kar se je slabega zgodilo na Cerkljanskem v zadnjem letu.

Tako veleva pustni običaj, ki izhaja še iz poganskih obredov in so ga v Cerknem ponovno obudili pred pol stoletja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cinik
18. 02. 2007 10.00
in to hiša norcev že tradiconalno . eto v tem je poanta
kgb@akcija.net
17. 02. 2007 15.59
parlament je itak hiša norcev
neti
17. 02. 2007 15.12
kgb, ja shranjene pa imamo v parlamentu, primerke cele SLO, še najmanj iz Lj.
kgb@akcija.net
17. 02. 2007 14.04
sj v lj so itak same šeme:)
Tonček Balonček
17. 02. 2007 12.58
V Ljubljani živim že več kot pol stoletja (od rojstva), pa prvič slišim, da imamo "tradicionalni karneval" z maržoretkami, pihalno godbo, kurenti, orači in še s čim. Kaj je zdaj to, bodo kakšno rekli etnologi in kulturologi. Imamo tudi tadicionalni McDonalds, Subway, valentinovo, kebab donner, naš City Park in druga razvajanja, vse pač tradicionalno. Še žičnica postaja tradicionalna, zdaj jo pustijo mediji pri miru (sto dni?). Saj, z njo bi se lahko peljal kak karnvcal, mogoče kurenti ali orači z Lancovega!, na strhi bi igrala godba na pihala, na sodednji pa bi plesale maržoretke! To naj bo projekt za naslednje leto, nov "prispevek" k slovenski blaznostii! Menda Ljubljana ne postaja nadomestek za Planico, tja so tudi zbasali vso "folkloro", edino Dedka mraza še nimajo!