Slovenija

'Ljudem se predpisuje zdravila, v svojih stiskah pa ostajajo sami'

Ljubljana, 23. 08. 2024 14.42 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
74

Slovenski psihiater je pojasnil nekatere anomalije našega zdravstvenega sistema. Pravi, da trenutni sistem ZZZS spodbuja hitro obravnavo pacientov – hitro diagnostiko in predpisovanje zdravil, kar onemogoča celostno in poglobljeno psihoterapevtsko obravnavo. Po njegovem mnenju tak pristop škoduje predvsem pacientom z duševnimi motnjami, ki potrebujejo dolgotrajno zdravljenje. ZZZS njegove navedbe zavrača kot neutemeljene in pavšalne ter izrečene v kontekstu polemičnih strokovnih razprav o zakonski ureditvi področja psihoterapije. Pozvali so ga, naj konkretne primere prijavi ZZZS.

Julija smo poročali o več primerih pacientov, ki so ugotovili, da so njihovi zdravniki ZZZS-ju obračunali več ali pa celo druge storitve, kot so jih dejansko opravili. Mama dveh otrok nam je povedala, da so strokovnjaki opravili štiri ure terapije, zabeležili pa 30 ur, psihiater je za sedemminutne obravnave 25-letnika obračunal vedenjske psihoterapije in druge tehnike, čeprav te v tako kratkem času niti niso mogle biti izvedene, tretjo sogovornico pa je osebje prosilo, če lahko termin na svojo kartico odstopi drugemu pacientu. Zveza pacientov je potrdila, da poznajo še več podobnih primerov.

Zdaj smo govorili s psihiatrom, ki je pojasnil nekatere anomalije našega zdravstvenega sistema. Naš sogovornik je več let delal v slovenski psihiatrični ustanovi, nato pa se je prav zaradi nevzdržnega sistema, kot ga je opisal, preselil v tujino. Zaradi strahu, da bi se nanj spravili, ker je razkril določene sporne prakse, smo mu omogočili anonimnost in njegovo ime hranimo v uredništvu. 

Pojasnil je, da pacient v roke dobi le kratek izvid z osnovnimi podatki, nima pa direktnega vpogleda v to, kako so njegovi kontakti z zdravnikom točkovani za zavarovalnico in kateri ukrepi so izvedeni. Kot smo že poročali, pacienti sicer lahko do podatkov o tem, katere storitve je zanj plačala ZZZS, pridejo prek portala moj.zzzs.si.

Naš sogovornik pravi, da je bilo vpisovanje dodatnih ali drugih storitev v slovenskem zdravstvenem sistemu pogosto dogajanje. "Tega ne počnejo ravno vsi zdravniki, predvsem tisti, ki imajo pomanjkanje etike. To se kaže tako, da so se ti isti zdravniki dogovorili s pacienti, ki so bili v dolgotrajni obravnavi, da če gredo mimo klinike, prinesejo kartico in se v resnici samo registrirajo," pravi. 

"Druga stvar je pa to, da npr. zdravnik napiše pacientu le za en mesec zdravil, tako mora pacient poklicati za zdravila, ko mu jih zmanjka, psihiater pa lahko dopiše še razbremenilni pogovor, čeprav ga ni bilo. Ali pa pacient prihaja z nekimi konflikti, z njim lahko govori le dve minuti po telefonu, napiše pa čisto vse intervence. Pacient kasneje prinese kartico in jo registrira. Tako se to v sistemu lahko vidi kot celoten pregled, čeprav ni bilo tako," razlaga. 

ZZZS sicer na svoji spletni strani omogoča tudi anonimno prijavo suma goljufij, vendar je na osnovi anonimne prijave velikokrat premalo podatkov za razjasnitev okoliščin, če je res šlo za nepravilnost, torej, za izvedbo učinkovitega nadzora. V primeru, da se prijavitelj identficira, pa ZZZS zaščiti njegovo identiteto v komunikaciji z izvajalcem in tudi pri izvedbi nadzora, pravijo na ZZZS.

Večje kot je število intervenc, večje so finance za izvajalce

Sogovornik pojasnjuje, da vsaka vpisana intervenca prinaša določeno število točk in s tem več denarja za celotno kliniko. "Več storitev kot psihiater napiše, več denarja gre kliniki. Tisti, ki znajo napisati več intervenc in s tem dobiti več točk, so pri vodstvu klinike najbolj priljubljeni. Namreč to pomeni, da klinika dobi več denarja," razlaga. Po njegovih besedah so prav zato nekatere klinike računovodsko gledano v plusu in pri njih se ves čas gradi ter postavlja novitete, projekte in nove prostore. 

Psihiater
Psihiater FOTO: Shutterstock

Pa vendar psihiatri in klinični psihologi pravijo, da takšne obtožbe niso smiselne, saj da sami nimajo nič od tega, ker denar ne gre k njim. "Pri vsakem zdravniku, ki ima ambulantno obravnavo, se vidi, koliko točk je zbral, in s tem so potem povezane ugodnosti zanje, npr. odobrena izobraževanja, več specializantov na oddelku ipd. Ampak ugodnosti niso glavna motivacija za zdravnike, dovolj je že, da nimajo problemov z nadrejenimi zaradi konstantnih pritiskov," pravi sogovornik. 

"Že v primeru, če psihiater sprejme pacienta, ki ga direktor naroči mimo vrste, se takoj odobrijo določene ugodnosti, npr. izobraževanja, dovoljenje za dodatno delo izven kliničnega časa (zasebno). Če se dela, kot oni hočejo, so psihiatri nagrajeni, če ne, pa ne. Tako je na vseh področjih zdravstva in na ta način vse funkcionira," je kritičen sogovornik. 

'Trenutni sistem ZZZS spodbuja hitro obravnavo pacientov'

Pojasnjuje, da sicer psihiatri največ točk dobijo pri novih primerih. "V javnem zdravstvenem sistemu ni dovolj, da obravnavamo le stalne paciente, čeprav bi bilo to sicer najbolj varno. V javnem sistemu se pričakuje kvantiteta namesto kvalitete. Sistem spodbuja produkcijo, da se vzame čim več novih pacientov, tudi na področju psihiatrije. Treba je zaključiti čim več kratkih obravnav, površinskih intervenc in vzet v obravnavo čim več novih pacientov. Vsak nov pacient namreč prinese večje število točk, četudi se ga obravnava kot številko," pravi.

Opozoril je, da trenutni sistem ZZZS spodbuja hitro obravnavo pacientov, kjer se osredotoča na hitro diagnostiko in predpisovanje zdravil, kar onemogoča celostno in poglobljeno psihoterapevtsko obravnavo. Po njegovem mnenju tak pristop škoduje predvsem pacientom z duševnimi motnjami, ki potrebujejo dolgotrajno zdravljenje, hkrati pa tudi večina psihiatrov ni zadovoljna s takim sistemom, kar se kaže tudi v visoki rezistenci pri psihiatričnem zdravljenju.

"Nimaš možnosti delati drugače, ker se zahteva produkcija," pravi.

Da bi zadostili zahtevam sistema in zagotovili daljšo obravnavo pacientov, so psihiatri včasih prisiljeni v neetične prakse, kot je ponovno sprejemanje pacientov pod novo diagnozo, pravi psihiater. "Recimo najprej napišejo mešano anksiozno motnjo, drugič je pacient bolj v depresiji, tretjič je stresna reakcija in tako je to videti kot nov primer. Ampak potem je to pacient, ki je dobil že kar nekaj diagnoz v enem letu! Gre samo za to, da ugodijo sistemu ZZZS, zahtevam klinike in obenem omogočijo pacientom potrebno daljšo obravnavo, ampak to je neetično," poudarja. 

'V Sloveniji morajo psihiatri za vsako obravnavo postaviti diagnozo'

Čeprav je hitra diagnostika svetovni trend, se v tujini zaposleni temu bolj aktivno upirajo, pacienti pa so obravnavani timsko. "Ponekod v tujini je tudi mnenje specialista nad zavarovalnico: specialisti lahko predpišejo zdravljenje tudi brez uradne diagnoze. Če ima npr. pacient prisotne riziko faktorje, lahko psihiater v tujini napiše, da ima zato večjo možnost, da bo razvil sčasoma (v krajšem času) določeno motnjo. Na ta način je v ponekod v tujini dovoljeno zdravljenje tudi brez diagnoze. Pri nas pa to ni možno," pravi. 

Kaj pa bi se zgodilo, če pacientu ne bi zastavili diagnoze, bi pa ga še vseeno obravnavali? "V Sloveniji moraš dati pacientu diagnozo že ob prvi obravnavi, sicer bolj splošno. Vedno moraš narediti diagnostiko in podati diagnozo in predlagati terapevtsko obravnavo. Če tega ne narediš, klinika ne dobi denarja od ZZZS in se šteje, kot da pacienta nisi obravnaval," je povedal in dodal še, da se je večina psihiatrov, ki jih pozna, prilagodila sistemu. "Nimaš možnosti delati drugače, ker se zahteva produkcija," pravi.

Smo v Sloveniji na točki prekomernega predpisovanja zdravil?

Psihiater je povzel, da farmakološki sistem tako spodbuja psihiatre in pedopsihiatre, da otrokom, mladostnikom in odraslim dodeljujejo čim več diagnoz, tudi če te niso povsem utemeljene ali so le blage. "Sistem prisiljuje zdravnike v koruptivne prakse, kjer se stanja pacientov le omilijo z zdravili, ne pa dejansko rešijo," razlaga in dodaja, da se pacienti zaradi tega pogosto vračajo po površinske ukrepe, kar vodi do povečanega povpraševanja po zasebni psihoterapiji. 

"Cel zdravstveni sistem pri nas je naravnan v biološki model – torej, da so duševne motnje pogojene z genetiko oziroma z neravnovesjem nevrotransmiterjev. Saj je logično, če si psihiater, predpišeš zdravila in je najhuje mimo, večina se jih ne ukvarja z razlogi. Večinoma psihiatri dejansko verjamejo samo v ta biološki koncept in ne verjamejo v druge možnosti. Verjamejo, da izključno zdravila pomagajo," pravi. 

Skupinska psihoterapija
Skupinska psihoterapija FOTO: Shutterstock

Zanimivo se mu zdi, da psihiatri lahko verjamejo v nekaj, kar, kot pravi, nima jasnega biološkega substrata, npr. pri somatski medicini. "Namreč ne moremo vzeti krvi in reči, od tukaj do tukaj je bolezen, ali z rentgenom narediti posnetek zlomljene kosti ali z neko eksaktno diagnostiko preveriti, kakšno je npr. pomanjkanje serotonina ali dopamina, in s tem povezati simptome oz. terapijo," pravi in pojasnjuje, da so diagnoze postavljene na podlagi klinične slike, ki se jo opiše s simptomi – na temelju izraženosti simptomov in upada funkcioniranja. 

"Psihiatrija ni eksaktna, matematična znanost. Ne trdim, da ne pride do somatskih sprememb pri duševnih motnjah, obratno – teh sploh ne bi smeli obravnavati ločeno od telesa, ker so neločljivo povezane s telesom. Kaj povzroči te somatske spremembe, je vprašanje. To potrjujejo tudi študije epigenetike, kjer se vidi vpliv okolja na izraženost genov," je povedal in izpostavil metaanalizo povezav med serotoninom in depresijo, ki je bila leta 2022 objavljena v reviji Nature. Metaanaliza je namreč pokazala, da raziskave ne zagotavljajo dokazov o povezavi med serotoninom in depresijo in ne podpirajo hipoteze, da je depresija posledica znižane aktivnosti ali koncentracije serotonina. "Govorimo torej o eni najvplivnejših teorij, na kateri bazira zdravljenje z antidepresivi. V nekaterih državah v Evropi to razumejo in bazirajo na psihosocialnih intervencah, zdravil pa ne predpisujejo tako množično kot v Sloveniji, morda le še za kak ADHD in psihotične motnje," pravi. 

'Ne obstaja samo ena metoda za vse, pomemben je osebni pristop'

V javnosti se pojavljajo pobude kliničnih psihologov in psihiatrov, ki pravijo, da imajo samo oni prave medicinske pristope. Trdijo, da psihoterapevti lahko delajo samo triažo, torej sprejem, in obravnavajo samo lažje primere: lajšajo duševne težave, ne pa motnje. Tudi nov osnutek zakona o psihoterapiji zagovarja takšno idejo. Naš sogovornik je prepričan, da je edino etično delati timsko, multidisciplinarno. "Pri psihiatrih gre spet za isti biološki princip, v katerega močno verjamejo, ampak v praksi ne pomaga, kar kažejo raziskave o visoki rezistenci. Raziskave o površinskih intervencah v psihiatriji kažejo, da ti specifični pristopi le v nizkem odstotku prinašajo terapevtsko spremembo, na koncu pri dobrih obravnavah šteje odnos, ki je osnova, in zdaj imamo raziskave, ki to potrjujejo," pravi. 

Pojasnjuje, da vrsta pristopa nima bistvenega vpliva na proces in da so tudi pri zdravilih raziskave nekonsistentne oziroma je velik delež placebo efekta. "V slovenski psihiatriji pogrešam širino, tudi med psihoterapevti. Pogosto vsi mislijo, da je samo ena, ponavadi njihova metoda prava. Toda to ni res, ne funkcionira samo ena metoda za vse, pomemben je oseben pristop, prisluhniti človeku in se uglasiti nanj in na njegove potrebe ter temu prilagoditi terapevtske intervence. In ZZZS in psihoterapevtski zakon bi morala to upoštevati in vključiti vse," je prepričan.  

'Psihiatri ta poklic izberejo, ker želijo pomagati'

Naš sogovornik sicer meni, da na ministrstvu in na ZZZS niti ne poznajo številk, ki kažejo na to, da sistem hitrih intervencij ne prinaša rešitev in da se s takšnim sistemom pravzaprav porablja več javnega denarja, tudi zato, ker plačujejo več bolniških staležev. Nekatere raziskave v EU so pokazale, da se da z vpeljavo psihoterapije privarčevati tri- do štirikrat več javnih financ. "Verjamem, da ne delajo namerno slabo. Tudi ko gre za psihiatre, ne verjamem, da je kdo slabonameren, ravno obratno, večina izbere ta poklic, ker si želi pomagati, in so to zelo požrtvovalni ljudje. Verjamejo v to, kar delajo. Pri večini pa gre za mehanizem preživetja, ko se moraš prilagoditi sistemu, če želiš preživeti," je ponovil.

Delo, ki ga opravljajo, je tudi zelo obremenilno tako za psihiatre kot klinične psihologe. "Ne da se opraviti toliko dela, kot ga država od psihiatrov in psihologov pričakuje. Idealna rešitev bi bila timska, da bi imeli multidisciplinarno timsko delo, tako je ponekod v tujini. Psihiater je navadno samo eden, ki recimo vodi tim, znotraj katerega je več različnih strok, tudi veliko različnih psihoterapevtskih pristopov. In vodja je tisti, ki je odgovoren, hkrati pa nudi vsem tem zaposlenim možnost supervizije. Trendi so, da se usmerja v primarno obravnavo, torej tja, kjer so ljudje, ne v specializirane ustanove," je pojasnil. 

"Ponekod v tujini lahko v timih psihoterapevt obravnava pacienta, ne glede na izvorni poklic, pod nadzorom psihiatra. Imajo pa ves čas supervizijo, se veliko pogovarjajo in res delajo dobro. Nekje pa so celo že medicinske sestre, ki spremljajo paciente, ki jim zdravniki predpišejo zdravila. Psihiater priporoča, one pa vodijo stvari naprej in se konzultirajo s psihiatrom," je še delil. 

'Nekdo, ki je v preživetvenem stresu, ima visok kortizol, kar vpliva na razvoj duševnih motenj'

Pacienti, ki zaradi več diagnoz dobijo "veliko nalepk", se pogosto odločajo za iskanje psihoterapije na trgu, kar lahko predstavlja velik strošek. "Najbolj me skrbijo ranljive skupine, sploh, ker vemo, da obstaja visoka korelacija med socioekonomskim statusom in duševnimi motnjami. Največja korelacija z duševnimi motnjami je prav ekonomski status, to je osnova. Oni pa govorijo o serotoninski teoriji. V resnici pa nekdo nima za jesti, je na robu preživetja, gre komajda iz meseca v mesec, konstantno v preživetvenem stresu, ima visok adrenalin, kortizol, kar vpliva na razvoj duševnih motenj. Torej je socialno pogojena biologija, ki pa v psihiatriji ni dovolj upoštevana," razlaga.

Starejši in revščina
Starejši in revščina FOTO: Shutterstock

Naš sogovornik sicer pravi, da se tudi večina psihiatrov in kliničnih psihologov strinja s tem, da bi moral novi zakon omogočati brezplačne psihoterapije, a dodaja, da je prisotnega veliko strahu. "Če človek ne pozna drugačnega dela, da deluje tudi kaj drugega, je pri novih stvareh veliko strahu, kar je normalno. Obenem je tudi strah pred razvrednotenjem njihovega dela, s katerim se močno identificirajo. Ko pa se z enim poklicem tako močno identificiraš in zanj veliko žrtvuješ in se zanj odpoveduješ stvarem, je težko delovati drugače. In tako se lahko čutijo napadeni, to doživijo ob ideji psihoterapevtov v zdravstvu, doživijo lahko močan občutek ogroženosti in strahu ter gredo v obrambo. To je popolnoma razumljivo, sem tudi sam doživljal podobne občutke," pravi. 

Danes psihiater dela drugače, čeprav se je moral zato preseliti v tujino. "Močno verjamem v skupno delo in v to, da lahko prav vsak človek služi drugemu kot podpora v duševnem zdravju, ne izključno specializirani ljudje," pravi. Marca letos je Svetovna zdravstvena organizacija ugotovila, da primanjkuje strokovnjakov za duševno zdravje, in napisala celo smernice za delo z depresijo in anksioznimi motnjami za nestrokovnjake. 

Čeprav je Svetovna zdravstvena organizacija leta 2015 uvedla ločitev, da bodo z duševnimi motnjami lahko delali le psihiatri in klinični psihologi, zdaj v svetu torej prevladuje trend, da lahko z duševnimi motnjami dela več strokovnjakov. "Ti svetovni trendi, kjer ni v ospredju prepiranja s sosedom zaradi svojih vrtičkov (kot pri nas), gredo večinoma v podobno smer. Da je to res skupnostna obravnava, da ljudje dobijo pomoč tam, kjer jo v resnici potrebujejo, tam, kjer so," pravi.

Razlaga, da so raziskave pokazale, da se s popularizacijo psihiatrije in biološko teorijo stigma ni zmanjšala. "Obratno. Veliko ljudi ne pride do pomoči, ker si ne želijo slišati, da je z njimi nekaj narobe, to poveča sram in izolacijo, kar poglobi težave z duševnim zdravjem. Ljudje potrebujejo razumevanje za to, kar so doživeli, razumevanje vzrokov za njihovo počutje in neobsojajoč in sprejemajoč prostor za to, kar doživljajo, ne pa sporočila, da so bolni. Gre namreč pogosto za normalne, prilagoditvene odzive, ki so v nekem obdobju pomagali preživeti, jih pa sčasoma začnejo ovirati pri delovanju, če so ti nefleksibilni. Ta prostor razumevanja pa morajo doživeti tam, kjer so, v svoji okolici, ne na kliniki," je odločen psihiater. 

Pod črto ostaja optimističen, da bodo svetovni trendi prišli tudi do Slovenije in prinesli več rešitev. 

ZZZS navedbe zavrača kot neutemeljene in pavšalne

ZZZS navedbe anonimnega slovenskega psihiatra zavrača kot neutemeljene in pavšalne ter izrečene v kontekstu polemičnih strokovnih razprav o zakonski ureditvi področja psihoterapije. Zdravnika so pozvali, naj konkretne primere nepravilnosti pri obračunu ambulantnih storitev psihiatrije prijavi ZZZS, pri čemer mu zagotavljajo tudi anonimno prijavo suma goljufij. 

"Pozivamo ga, da prijavi konkretne podatke in okoliščine o domnevnih nepravilnostih pri obračunu. Dejstva kažejo, da psihiatri izvedejo letno več kot 300.000 obravnav v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, da je bilo v letu 2023 na portalu moj.zzzs.si izvedenih 134.664 spletnih vpogledov zavarovanih oseb v njim obračunane zdravstvene storitve, pa vendar je ZZZS v letu 2023 na podlagi prijav zavarovanih oseb in drugih deležnikov obravnaval le šest sumov goljufij izvajalcev zdravstvenih storitev," so pojasnili. 

"Nazadnje še zavračamo pavšalne navedbe, da ZZZS v ambulantni psihiatriji 'spodbuja hitro obravnavo pacientov', saj pri vrednotenju posameznih zdravstvenih storitev v ambulantni psihiatriji upoštevamo, da posamezne storitve lahko trajajo tudi 1 uro (npr. vedenjska psihoterapija) in več (npr. družinska psihoterapija ter psihoterapija zakonskih in drugih parov - 90 minut)," pravijo na ZZZS. 

"Prav tako pojasnjujemo, da je s strani anonimnega psihiatra kritizirana zahteva po izvedbi določenega letnega obsega prvih pregledov v ambulanti smiselna in zagotavlja boljšo dostopnost zavarovanih oseb do psihiatrov in predstavlja 'varovalko' pred tem, da bi ambulante obravnavale le omejen obseg 'stalnih strank'," so še izpostavili in poudarili, da se morajo glede preostalih navedb o strokovno vprašljivih obravnavah psihiatrov oz. o možnih drugačnih pristopih v psihiatričnem zdravljenju opredeliti strokovno-medicinsko pristojne ustanove, ki sprejemajo doktrino zdravljenja na tem področju oz. ki izvajajo strokovni nadzor nad zdravniki.

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
25. 08. 2024 13.13
+2
V gospodarstvu se ob izdaji blaga izda dobavnico. Kupec s podpisom potrdi prejem blaga. To je osnova za izstavitev računa. V zdravstvu pacient nikoli ne potrdi kaj so z njim počeli.karkiram. zavijejo ti prst. Za izdajo računa so te povili do pasu. Samo vprašam se lahko koliko storitev seveda neopravljenih so obesili na mojo kartico. Koliko ljudi brez zavarovanja so zdravili v mojem imenu. Še huje koliko denarja so si na morju razdelili ko so v tujini izvedli kvazi zdravljenje mojega telesa. Rad bi videl kaj vse je bilo plačano v mojem imenu in komu? Preglednost in sledljivost je prvo za kar moramo poskrbeti v fondu zdravstvenega zavatovanja. Ko bo to postalo javno dostopno, pregledno bo začel denar za zdravljenje ostajati
srecnii
24. 08. 2024 10.38
+1
Pišejo napotnice, izvide, delajo preiskave itd vse to stane, za njih zlata jama, ker fino kasirajo, ti na koncu nimaš od tega nič.
spermi?
23. 08. 2024 21.21
+4
Dokler si koristen in jim plačuješ davke takšne ali drugačne tej gnili državi potem pa te naj hudič vzame .
filip007
23. 08. 2024 21.11
-1
Aja, še to sem hotel, ker ni možnosti urejevanja. V Angliji imajo prav zakon, da te policija pobere in pripelje v ustanovo na ocenitev in tako naprej in kar verjamem v njihov sistem.
filip007
23. 08. 2024 20.59
+1
Meni je še nadomestna omenila obisk na domu, da vidijo kako tam funkcioniram, sem rekel ni potrebe. Trudijo se, ampak če si zaprt v glavi, potem kaj, zdravila so, Zolrix in Reagila za F21. Pridobil sem status invalida, delal bom omejeno, tako da čas gre naprej, pamet pa tudi. V bistvu je zdravljenje prišlo dokaj pozno, preko osebnega zdravnika so me poslali naprej, sprejet sem bil v 14 dneh, težko preden sem se sam odločil, da je treba poiskati pomoč.
Senzor
23. 08. 2024 20.54
+4
Naši politiki imajo takojšno oskrbo v zdravstvu. Za njih NI čakalnih vrst. Tudi v primeru potrebe po operaciji so takoj obravnavani. Za ostale bolnike jim je figo mar.
Smuuki
26. 08. 2024 11.30
+1
Senzor
23. 08. 2024 20.36
+3
Oskrba v osnovnem zdravstvu je nedostopna, kot v času kovida. Uredite, da bo zdravstvo normalno delovalo. 2 leti grejete sedeže v parlamentu, same prazne obljube na vseh področjih, brez dejanj. Politiki, dost vas imamo.!!!
Senzor
23. 08. 2024 20.33
+4
Banda pokvarjena, vlada najde denar za tujce, domači pa beračijo preko medijev za lastne ljudi.
optimist11
23. 08. 2024 20.31
Niso krivi zdravniki. Kriv je sistem, ki mirno gleda , da ne moreš do strokovnjaka , če imaš te težave. In kaj naj naredi zdravnik, da ti napotnico ,več ne more. Ker pa ne prideš nikjer na vrsto , te vmes pomirja z zdravili.
Senzor
23. 08. 2024 20.29
+1
ZPM - Zveza prijateljev mladine naj za pomoč prosi državo, saj je denarja dovolj, največ za tujce oskrba migrantov. Vse je pesek v oči, nismo naivni, ta vlada nas hoče oguliti do gat. Poleg tega naj pomagamo našim, da bodo oni trošili za nakup podrte bajte in migrante. Malo moren!
jedupančpil
23. 08. 2024 20.08
-1
tle mas tablet, ostalo si pa poglej na yt
sinaya
23. 08. 2024 18.13
+2
Že veliko let nazaj ,sem sama doživela napad panike in ansioznost v vsem "sijaju"da tako rečem .Ns urgenci pojma niso imeli ,le po vseh pregledih pride do mene Dr.in reče veste kaj vi ste malo pod stresom ...Predpisal nekaj za pomiritev in to je bilo to.Dalje sem morala sama ugotovit kaj sploh to je ? In kaj se z mano dogaja ,iskat vzroke itd.Vedela sem že takrat,da na njih ne morem računat ,zato sem vzela stvari v svoje roke in šla step by step knjige ,forumi za samopomoč in spreminjat stvari v svojem življenju.AD je drugače kar dobra bergla,dokler se ne sestaviš vsaj toliko,da zmoreš normalno funkcionirat ,ni pa to rešitev nikakor ne .
BAJADERA
23. 08. 2024 19.59
-2
Kako bi naj na urgenci imeli pojma o tvoji anksioznosti? Eno je srčni zastoj, drugo so tvoji blemi v tvojem lajfu. In, mal morfija si dobila, pa si bla kul. Čemu urgenca? Aja, ker plačuješ zdravstvo ..hihi.
sinaya
24. 08. 2024 09.54
+1
Očitno nisi doživel/a nikoli takega stanja ,zato ne pametuj .Znaki paničnega napada in tesnobe se podobno odražajo kot pri srčnem zastoju .In kam bi po tvoje naj šla ? Normalno,da greš najprej tja,ker ne veš zakaj sploh gre ,če se pojavi iznenada ,kar po navadi se . Ni bilo takrat nobenih takih dejavnikov ,ki bi jim pripisovala nek pomen za tako stanje .In mimogrede kadar zdravniki izključijo vse ostale stvari ,da je vse bp.Kdo bo pa vedel kaj se dogaja,če ne zdravnik ? Vrtnar morda ?
Ramzess
24. 08. 2024 11.13
ActiveR
23. 08. 2024 17.18
+5
Vodstvo našega zdravstva, vključno z vlado Goloba je ena sama velika anomalija, maligni tvor, ki ga je treba čim prej kirurško odstraniti.
BAJADERA
23. 08. 2024 20.00
+1
mhm, tudi pod Janšo je bilo in bo enako. Pa veš zakaj? Ker noben, ne levi, desni, sredinsko homeopatično levo-desni, če nima logike, ne bo pozdravil nič.
mmickica
23. 08. 2024 16.47
+5
Kolikor vem, ni nobena od psihicnih bolezni ozdravljiva, zato sploh ne vem, zakaj psihiatri trdijo, da zdravijo. Naj recejo, da le lajsajo simptome z zdravili, saj tiste njihove seanse itak nobenemu ne koristijo.
Dragica Cegler
23. 08. 2024 16.33
+3
Tako mimogrede.Ptic se je spet ujel v laž Berem na sosednjem portalu,da bo država podarila zemljišče za MF.Se nedolgo nazaj je izjavil,da država ne mire donirati za poplavljence.Novinarjav,ki bi postavili kakšno vprašanje temu laznivemu kljukcu pa tako ali tako ni,ali pa so v svobodi.
St. Gallen
23. 08. 2024 16.26
-1
sem vesel, da je Novartis v rokah svicarjev.
motorist_mb
23. 08. 2024 15.19
+7
Čim manj tablet pa ven v life nonstop!
PomisliNaSonce
23. 08. 2024 15.39
+3
Tableta je včasih edina zdrava odločitev. Da je ostaneš z razlogom tam, kjer
PomisliNaSonce
23. 08. 2024 15.01
+3
Marsikdo ti "prodaja" stisko, je pa na žalost zgolj žleht vzgojen. In tam kjer je, je z namenom
dobrabejba35
23. 08. 2024 14.32
-1
Psihiatrija je pvsevdoznanost, psihiatri pa najhujši zločinci na svetu, samo stran od njih
Ramzess
23. 08. 2024 15.57
+3
Zaslužkarstvo s monjamii, ki imajo diagnoze le na podlagi opazovanja. Ni malo ljudi z napačno diagnozo, oz. z izmišljeno diagnozo. Recimo, avtor ADHD-ja je priznal, da si motnjo izmislil, da je laž.
natmat
23. 08. 2024 14.30
-1
Nam so primazali dve krepki okoli ušes pa je bil problem rešen...sedaj so pa sami nedotakljivi psihični bolniki...posebno tisti s kvadratasto glavo....
jedupančpil
23. 08. 2024 20.11
-1