Slovenija

Prvi odzivi na rezultate referenduma

Ljubljana, 25. 09. 2005 20.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski politični vrh se je odzval na tesne rezultate vzporednega glasovanja o zakonu o RTVS.

Člani koalicije čakajo na končne rezultate
Člani koalicije čakajo na končne rezultate FOTO: Dare Čekeliš

Minister za kulturo Vasko Simoniti pozitivni rezultat referenduma o zakonu o RTV Slovenija ocenjuje pozitivno, saj je bistveno, da so k glasovanju za uspeli prepričati zadostno število ljudi. "Res pa je morda potrebno poudariti, da javnost ni bila v zadostni meri seznanjena z vsemi novostmi zakona. In verjetno je na rezultat veliko bolj vplivala politična argumentacija kot pa vsebinska," je ocenil predlagatelj zakona.

Po njegovem prepričanju se je poskušala opozicija na tem zakonu poenotiti. "Predvsem pa jim je šlo za to, da ne bi prišlo do nikakršnih sprememb, kar pa bi bilo zelo slabo, ker je zakon dober in omogoča postavitev nove organizacijske strukture." Ta bo po njegovih besedah omogočila jasnost, preglednost in to, da bo RTVS delovala v prid javnosti in za javnost.

Tesen izid referenduma je rezultat tega, da ljudje niso bili dovolj poučeni o vsebini zakona. Dodal je, da bodo poskušali državljane še naprej prepričevati, da zakon deluje v prid javnosti, da bi se "njihovi dvomi razblinili".

Grims: To je velika zmaga za Slovenijo

Zadovoljna Branko Grims in Miro Petek
Zadovoljna Branko Grims in Miro Petek FOTO: Dare Čekeliš

Poslanec SDS in soavtor zakona o RTV Slovenija Branko Grims ocenjuje, da referendumska potrditev zakona pomeni "veliko zmago za Slovenijo, saj to odpira možnost, da dejansko dobimo tudi pluralne osrednje medije". Po njegovem prepričanju bo vladni zakon izjemno pozitivno vplival na nadaljnji razvoj Slovenije. "To bo omogočilo lažje in bolj kvalitetne reforme vlade v naslednjih mesecih in letih," je povedal Grims. 

Zdaj pa je tukaj referendum, ljudski glas je odločil in zakon velja. Popolnoma vseeno je, ali gre za zmago za en glas, za 1000 ali pa za 5000 glasov, kajti v vsakem primeru bodo tisti, ki bodo zakon izvajali, morali ravnati po ustavi in zakonu. Branko Grims

Na vprašanje, ali je razočaran zaradi tesne zmage, je poslanec slovenskih demokratov odgovoril, da "gre tukaj zagotovo za vprašanje človekovih pravic. Še enkrat povem, da sta LDS in SD - to lahko dokažem - s svojo močjo v medijih in pa tudi z aktivnostmi na terenu kršili ustavo in zakon". Zato se zdi Grimsu "tudi skrajno poniglavo, da Anton Rop že napoveduje nadaljnje korake, tudi nasprotovanje, menda celo ustavno presojo". 

Predsednik DZ France Cukjati
Predsednik DZ France Cukjati FOTO: POP TV

Cukjati za nadaljnje razprave 

Rezultati vzporednega glasovanja potrjujejo verodostojnost odločitev, ki jih sprejema državni zbor, je dejal predsednik državnega zbora France Cukjati. Po Cukjatijevih besedah pa bi bilo po drugi strani škoda prekiniti z razpravami, ki so se odprle pred referendumom, kot je denimo vprašanje kakovosti programa javne radiotelevizije in novinarske svobode. 

"To so stvari, ki jih bo zakon kvalitetno uveljavil. Ne samo v zadovoljstvo 50 odstotkov prebivalcev, ampak v zadovoljstvo vseh." To pa je obveza sedanje vladne koalicije, pravi Cukjati. Dodal je še, da bi bil, ker je bil zakon v državnem zboru sprejet z večino, "žalosten, če bi zakon padel, ne glede na to, za kakšen zakon gre". 

Pahor: Upanje še ostaja

Ostajam optimist do konca; če smo namreč šli na referendum, smo šli za to, da zmagamo, je rezultate vzporednega glasovanja, ki jih je objavila RTVS, ocenil predsednik Socialnih demokratov (SD) Borut Pahor. Po njegovih besedah so ti tesni rezultati dovolj, da vzbujajo upanje, da se bo do zadnje preštete glasovnice rezultat še spremenil, je dejal Pahor. 

Poudaril je še, da referenduma nikoli ni obravnaval kot mini volitve. To je referendum o zakonu in zato velja le zmaga oz. poraz. Če pa se bo izkazalo, da je večina podprla nov zakon, tako Pahor, je zakon sprejelo ljudstvo in bo vladajoča koalicija to verjetno razumela kot mandat, da naredi stvari do konca. In to bo tudi sledilo, zato do zadnjega upam, da bodo rezultati drugačni, je še dodal predsednik SD. 

Rop: Pričakovali smo tesen rezultat

Anton Rop s kolegico Darjo Lavtižar Bebler
Anton Rop s kolegico Darjo Lavtižar Bebler FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik LDS Anton Rop je dejal, da je bil tako tesen rezultat pričakovan. Zadovoljen je, ker tak rezultat kaže, da "smo pomemben del slovenskega volilnega telesa prepričali, da zakon ni dober, da omejuje svobodo medijev in kaže na to, da nihče v Sloveniji ni dobil mandata, da si popolnoma podredi RTVS".

Ob podpori, ki jo ima vlada oz. jo je imela ob parlamentarnih volitvah, je po besedah Ropa dosežek 48 odstotkov opozicije zelo dober in je z njim zelo zadovoljen, ni pa zadovoljen s tem, da se bo zakon o RTVS uveljavil. Za vlado pa je rezultat današnjega referenduma slab, meni Rop. "Jaz sem že od vsega začetka trdil, da v kolikor na tem referendumu dosežemo rezultat, ki bo boljši od 40 odstotkov, bo to odličen rezultat za opozicijo v političnem kontekstu, v katerem smo. Sicer pa počakajmo na končne rezultate," je še dejal Rop.

Čas je, da tudi mi vstopimo v krog demokratičnih narodov in držav, kar se tiče javne RTV. Referendum je bil odveč, saj je sedanji zakon tako ali tako neustaven. V vsakem primeru moramo imeti zakon, podoben evropskemu. Janez Drobnič

Drobnič: Referendum je bil odveč 

Referendum o RTV Slovenija je bil odveč, saj je bilo dosedanji zakon zaradi neustavnosti tako ali tako treba odpraviti, je po razglasitvi vzporednih rezultatov referenduma v imenu NSi pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič.

V NSi trdijo, da je novi zakon o RTVS nujno potreben, saj odpravlja neustavno stanje, zato nima smisla, da bi ga z referendumom odpravili, meni Drobnič. Zakon v slovenski prostor prinaša javno televizijo in radio, kot ju poznajo v drugih evropskih državah.

Seveda ni mogoče zanikati, da vlada zakon lahko uveljavi, vendar modra vlada ne bo naskočila javnega zavoda tako, kot so to nakazovale izjave protagonistov vladne strani poslanca Branka Grimsa in ministra za kulturo Vaska Simonitija. Grega Repovž

Repovž: Vlada bi morala pripraviti nov zakon 

Izid referenduma o zakonu o RTVS razumemo kot sporočilo volivcev vladi, da ta zakon nima neke široke konsenzualne podpore. Modra vlada in premier bi to sporočilo sprejela kot pozitivno in bi začela s pripravo novega zakona, o referendumu pravi predsednik društva novinarjev Grega Repovž. Od približno 1.640.000 volivcev jih je namreč vlado podprlo le 250.000, kar pomeni, da tudi tisti, ki vlado podpirajo, te podpore niso bili pripravljeni izkazati tudi pri tem zakonu, pravi Repovž. 

Predsednik DNS Grega Repovž
Predsednik DNS Grega Repovž FOTO: POP TV

Glasovanje je pokazalo, da se je senzibilnost volivcev glede javne RTV izredno povečala in da bodo odslej vsako potezo vlade na tem področju budno opazovali. "In te povečane senzibilnosti smo najbolj veseli. Tako za vlado kot javni RTV servis je namreč ta pozornost volivcev oz. gledalcev najpomembnejša," je dodal Repovž.

SORODNI ČLANKI