Slovenija

Prvi obrazci po 15. marcu

Ljubljana, 28. 02. 2007 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prve predizpolnjene obrazce za odmero dohodnine bomo na dom prejeli po 15. marcu.

Napoved za odmero dohodnine je potrebno oddati do konca aprila
Napoved za odmero dohodnine je potrebno oddati do konca aprila FOTO: POP TV

Postopek izpolnjevanja napovedi za odmero dohodnine je letos drugačen kot v prejšnjih letih, saj bo davčna uprava zavezancem na dom poslala že izpolnjene obrazce, v katere bodo vpisali manjkajoče podatke oziroma vpisane podatke popravili. Prve dohodninske obrazce lahko pričakujemo po 15. marcu, davčno napoved pa bomo morali oddati do konca aprila.

Prve predizpolnjene obrazce za odmero dohodnine za leto 2006 bo Davčna uprava RS (DURS) začela pošiljati po 15. marcu, na dom približno 900.000 do 1.000 000 zavezancev za dohodnino pa jih bo poslala do konca marca, je za 24ur.com povedala Tjaša Naraločnik s službe za odnose z javnostmi. Slednjih bo letos zaradi spremenjene zakonodaje po pričakovanjih manj kot lansko leto, ko jih je bilo preko 1.200.000.

Podatke še analiziramo, povezujemo po davčnih številkah, pripravljamo ustrezne baze podatkov, ki jih bomo posredovali podizvajalcu v tisk. Po rokovniku bodo prvi predizpolnjeni obrazci iz tiskarne odposlani po 15. marcu 2007. Zaradi zmogljivosti pošte jih lahko razpošljemo največ 100.000 na dan in jih bomo kontinuirano izdajali do konca marca. Tjaša Naraločnik

Davčni zavezanci bodo morali v predizpolnjeno napoved vpisati manjkajoče podatke oziroma vpisane podatke popraviti in podpisano napoved vrniti davčnemu organu najpozneje do 30. aprila 2007.

Če zavezanci predizpolnjenih obrazcev ne bodo prejeli, morajo obrazec za napoved odmere dohodnine kljub temu izpolniti in poslati na pristojni davčni urad oziroma izpostavo. To lahko storijo po starem načinu tako, da obrazce dvignejo na davčnem uradu ali jih poiščejo na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije, je še pojasnila Naraločnikova.

Zadnji dan za prijavo kapitalskih dobičkov in obresti

Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje ali deleže v kapitalu, morajo najpozneje do izteka današnjega delovnega dne na davčnih izpostavah oddati napoved za odmero davka od dobička iz kapitala od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov. Poleg tega je danes tudi zadnji dan za prijavo obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, če so te lani znašale več kot 300.000 tolarjev.

Z letom 2006 je določena enotna 20-odstotna obdavčitev
Z letom 2006 je določena enotna 20-odstotna obdavčitev FOTO: Reuters

Če skupni znesek doseženih obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in drugih članicah EU v lanskem letu ni presegel 300.000 tolarjev, napovedi ni treba vložiti. Se pa v omenjeni limit vštevajo tudi obresti iz dolgoročnih pogodb ter iz varčevalnih pogodb po nacionalni stanovanjski varčevalni shemi, če te niso bile sklenjene za deset let.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.